Uppsättningsproblematik
Erfarenhet är guld värt! Efter snart 30 år så kan man börja säga att man börjar bli lite kläm på hur man sätter upp en kakelugn. Vi ska belysa detta hur en kakelugnsmakare löser olika felaktigheter och rättar till dem. Säkert kan en och annan suga upp lite tips och lära sig något, men att lära sig på riktigt, det gör man bäst med mäster vid sin sida i praktiken. Nåväl låt oss ta upp några klurigheter.
Att byta ut kakel som är trasiga!
Utbudet av reservdelar är mycket begränsat, så man får ofta använda det som finns. Hur gör man om ett kakel är trasigt och sitter i blickfånget?

Detta kakel sitter ovan eldstadsöppningen och ser fult ut. Nu råkade det finnas några extra obearbetade kakel kvar hos denna familj som nyligen köpt huset, någon hade varit förutseende och sparat dessa ända sedan 1917, kan ni tänka er detta? Nu så gäller det att göra en kopia av det trasiga kaklet.

Den vänstra skall bytas och den högra bearbetas så den får samma form som den vänstra. För att inte få spjälkning av godset så använder vi en modern såg som tar bort rumpen eller steget och vi behöver sedan bara hugga ett par mm med kniven för att sedan slipa kaklet.

Sågningen dammar och kladdar ner kaklet, det blir ganska grovt fast man använder en diamantklinga,det ser lite hackigt ut och det gör det för vi har grovt huggit bort den rundade kanten,  nu väntar dessa redskap på att användas.

Ja, faktiskt så får man bästa resultat med kniv och hammare, sedan så använder man en slipbräda. Hur blev kaklet på sin plats då?
Jo, den fula kaklet försvann och nu så flyter allt vitt ihop utan att det finns en ful spricka.
Har man inga reservkakel så får man flytta eller byta plats med något annat, i denna kakelugn så hade vi kunnat ta ett sidokakel under hyllan och använda det, det lagade kaklet hade hamnat mot väggen och sprickan under hyllan utanför blickfånget.
Det är en sak att se mäster sitta och hugga, samt slipa.Att göra det själv kan få nerverna att börja jobba. Övning är ett måste så en lärling bör ganska snart få prova på att bearbeta en sämre ugn och göra om skiften så kanske ugnen igen kan användas.

Har man ingen stol så tar man en tegelsten och sätter sig på, har du aldrig huggit sönder något kakel brukar många fråga? Till denna dag så har det inte hänt, men ett minne har jag när far min och jag satte upp en trasig ugn åt kommunalchefen i Eskilstuna, jag hade jobbat med ett kakel i 3 timmar och ställde det på sin plats, jag skulle bara vända mig om och ta något, samtidigt bad jag min far att hålla i kaklet, som han inte hörde och jag släppte kaklet och "krasch" hörde man, det var bara att börja om från början igen, vi brukar fortfarande skämta om detta farsgubben och jag. Vill ni läsa om detta? Klicka!

Slipningen kan idag göras med hjälp av slippapper med aluminiumsilikat, man får fina skarpa kanter och man fasar bara lite så glasyr inte möter glasyr.
Som praktikant skall man också vara delaktig.

Här håller Johan på med att förstora hålet för sotluckan eftersom vi byter allt även stosen, dom nya är ofta lite större än dom äldre, så fram med kniv och hammare, och så få lite känsla för det där med huggningen.
Men hur är det om kakel lutar och skall man sätta dit dem igen som de var förut? Ett vanligt svar som man får höra från ugnsmakare som fått någon tandning eller har en markant lutning som kan ses av ögat är just att så var ugnen satt förut och det går inte att ändra på det, men är detta sanningen, går det att rätta till saker som är fel?
Felaktigheter som kan rättas till!
En vanlig orsak till att tandningar sker är att bågen eller kakelugnens diameter ändras alltefter ugnen växer uppåt. En erfaren kakelugnsmakare gör en överblick om han tar ned en ugn hur bågen är på olika skift, då har han en aning om hur ugnen är uppbyggd. Vi tittar på ett par ex. på hur kakel kan rättas till och hur det sker, man kanske behöver lite djupare erfarenhet för att förstå allt, men man kan ända få en liten inblick hur vi arbetar.


Så dilemmat är alltså att man har en båge som krymper och ställer man kakel på detta skift så lär man få en tandning som går utåt i rummet, försöker man följa kaklen under så krymper ytterliggare bågen, detta har nog mången uppsättare upptäckt, det är därför en del kladdar ner sina kakelugnar med lerbruk utvändigt och när ugnen är klar fort som tusan foga ugnen och hoppas att kunden inte märker något. Det är inte på den nivån man bör önska hamna utan att hela tiden förbättra sig. Kom ihåg att om du har en tandning, så tar ner skiftet och gör om det, du förlorar en dag eller två, men vinner en kund för alltid om du jobbar på det sättet.

Man brukar säga och mäster lärde en att vattenpasset skall vara i lod om man ställer det på utsidan av kaklet och på båda stående sidorna, har man en lutning som krymper bågen så är nedan förslag ett bra sätt att lösa problemet.

Ni kan förstå att det tar lite tid att göra alla dessa moment och ändringar för att få till en ugn, "vilket tålamod du har" säger många som ser vad man igentligen gör under en uppsättning. När yngre förmågor försöker imponera kunder att de är så duktiga så säger de ofta att de är snabba och sätter upp en ugn på 3-4 dagar, alltså det är mycket billigare att ta dem än ta en gammal luring som en själv som säkert behöver minst 3 dagar för att rätta till alla felaktigheter och förbättra finishen på ugnen så den blir perfekt.Men det är skillnad på en Mercedes och en gammal Volkswagen, vill man ha en billig bil så får man en Volkswagen inte en Mercedes, vill man ha en perfekt kakelugn, ja, jag behöver inte förklara mer, ni fattar.

Ibland kan man få fundera ett tag ordentligt, min mäster Leif larsson hade många kloka ord, och här ett par av dem. "Är problemen stora? Dela in dem i små men flera, då känns det lättare". Man tar tag i saken och går över detaljerna en efter en.

Men hur är det i ett annat läge där den stående sidan redan är i lod på höger hand och kaklet skall falla ut?

Nyligen så upptäckte vi en kakelugn som satts upp där man inte förstått hur man löser problematiken med skift som har en knäck vertikalt, första kaklet på vänster sida 3:e skiftet ovan fotsims gick utanför 1 cm just därför att det undre skiftet kraftigt föll inåt på vänster sida. Det enda rätta hade varit att plocka ner skift 2 ovan fotsims och åtgärda lutningen genom ovan nämnda åtgärd. För om man anser att den där tandingen på 1 cm är acceptabel så har man inget i vår bransch att göra är vår mening, det bara bevisar att det är stor skillnad på dem som kan yrket och dom som påstår sig kunna. Person i fråga har lagt sleven på hyllan för närvarande och låt den ligga där, det finns andra som klarar uppgiften bättre.
En annan sak är man upptäcker att ugnen är rak på ena sidan men lutar på andra, hur menar vi?


Ett råd är att man skall inte ge sig på ändringar om man inte har lång erfarenhet annars kan man röra till det och upptäcka att, " oj, jag tog bort på fel sida, vad gör jag nu?". Vi berättar detta för att man skall förstå att det är inte bara att montera kaklen på varandra, utan det kräver mer än så för att få ett perfekt resultat.


Låt oss nu gå ner på själva kaklet hur man bearbetar detta?

Vi vill betona att vinkelslipen använder man bara för att slipa bort lite av godset i rumpen eller steget. Normalt skulle vi använda kniv och hammare, men eftersom kakel ofta har någon spricka av kramlor, så kan man spräcka ett kakel om man använder kniv på godset och en klang hörs av att en spricka finns, därför är det bättre att slipa bort lite gods. Men själva glasyrlinjen görs med kniv.
  Hur upptäcker man att en ugn är sned eller har fått en konisk form?
Det handlar observationsförmåga och ta sig tid att studera ugnens alla kakel, det går åt en hel del tid att fundera så att slänga upp en ugn på 3 dagar, ja då skall man inte helst ha någon hjärna att fundera med, för det tar ju tid att tänka. Vad lär vi av ett kakel som har denna form?

Kaklet är 5 cm brett upptill och 3,5 cm nertill, detta avslöjar att ugnen lutar utåt i rummet på höger sida. Så den som satte denna ugn 1917 märkte när han kom in till väggen att tusan nu lutar ugnen. Han bestämde sig tydligen för att låta det vara så för det är därför vi kan se denna sneda bit som gjorts för att fylla ut den sista biten vid sidan av ugnen. Vi fick motverka lutningen som vi tidigare beskrivit, vill man ha bra resultat så får man ta sig tid och inte alltid heller så får man betalt för detta. Ska man själv ta ner ugnen, se över den med ett vattenpass och notera om markanta lutningar finns som man behöver ta hänsyn till vid en omsättning. Dessa noteringar brukar jag skriva på kartongen samt på steget där information finns när väl man arbetar med skiftet.
Vi tar problemet om rumpen eller steget är grunt, och vi vill visa ett steg som är grunt:

Ni kan se att det finns inte mycket kvar av steget och man kan inte heller ta bort för mycket i fall man skulle behöva göra någon ändring. Vissa ugnar har väldigt små utrymmen mellan stegen för att få in lerbruk och svick, det är nog klokt att få in lerbruk och svick mellan kaklen, man för kanske nöta lite med en vinkleslip och skapa utrymme. Vid ett tillfälle fick vi göra en bagarstrut och pumpa in lerbruk och små svickbitar fick lirkas in. Varför steget blivit så litet kan bero på flera omsättningar där varje hantverkare tagit sin skäliga bit.
Ett problem som får en ugnsmakare att svära emellanåt!
När kakel som har annan båge plötsligt finns med som inte skall vara där.

Nr 13 har ett X som betyder 30 tum och nr 11 har en romersk etta som betyder i detta fall 24 tum. På något sätt så kanske något kakel har bytts ut och man har inte haft rätt båge att komplettera med så då duger vad som helst. Men den vanligaste orsaken är att ugnsmakaren upptäckt att det blev fel med bågen och för att smita förbi så har man tagit ett kakel som passar så man slipper en tandning som skulle ge upphov till klagomål. Vi hade en 24 tums ugn som vi satte exakt rätt och rakt, tills vi kom upp till 5:e skift där detta kakel skulle sitta, nu var kaklet fel och vad gör vi? När man har ett kakel som har en större båge och för att få det att passa in så tar vi bort en kil på vardera stående sidor.

Vi vill illustrera detta så ni förstår att den övre delen av kaklet får en mindre båge som är tänkt, men den nedre delen måste mötas av de andra kaklen i skiftet så de också har en sned sida som möter detta kakel. Den oönskade konsekvens man får av detta är sidor på kakelugnen som lutar en aning inåt. Att få in ett kakel kan vara lurigt, men om det är fler så är rådet att ta ett beslut och försök att hitta kakel som har rätt båge för ugnen så en rak ugn bibehålls. Om ändå står där utan reservkakel så får man tänka till ordentligt, det kan betyda att man får redan under den plats där kaklet står vidga diametern så tandningen minimeras. Den processen är tvärtom mot bilden ovan, då kilen har sin större bas nedtill istället för upptill. Men igen, detta är absolut inget för den som inte har lång erfarenhet.

Nu lyckades vi trolla bort detta kakel och precis under kronan, hade det varit ett kakelskift till ovan så hade tandningsproblemet fortsatt. Ett gott råd, innan uppsättning, kolla igen kakelhögen så att du upptäcker sådant här i tid och kan mentalt börja jobba med problemet.

Var det svårt att få kläm på hur man skulle gå tillväga? Det är inte lätt, och när man förklarar för någon som precis börjat med sin utbildning så står de funderande, ofta får man frågan om man inte kan vara närvarande vid den uppsättning som skall utföras som lärlingsprov? Helt klart behöver man vägledning och stöd i början av sin karriär, dessa ting finns inte att läsa i någon yrkesbok utan måste läras in genom erfarenhet och utbildning av dem som har yrkeserfarenheten, men en liten inblick i metodiken kan vara nyttig att känna till, vem vet vad detta kan leda till?