En tidigt 1800:tals kakelugn som kommer att bli ett fantastiskt projekt att rädda.
Dessa ugnar gjordes ofta på landsbygden och  hade ofta gul, vit, grå, eller blå nyans i glasyren.
Glasyren är väldigt omtålig och tål inte fukt och kyla, om fukt och frost kommer in under glasyren så spjälkas den loss, Vilket har skett många gånger, men man kan rädda ugnen till eftervärlden.Den första kakelugnen har genomgått en total upprustning och är nysatt.

Vi kasserade fotbandet eftersom det var i 100 bitar och lyckades få tag i kakel på en vind från liknande ugn. Glasyren var något gulare och vi tog också fotsimsen, den gamla var oglaserad och målad med plastfärg i flera omgångar. Visst blev ugnen snygg och tidsenlig? Rummet som den finns i ska ha  Karl Johan stil från tidigt 1800:tal.

Här kakelugnen som skall genomgå en total upprustning, och den är till salu för den som har den rätta miljön. Det är ingen idé att köpa den om man inte har en fastighet som just passar stilen och miljön. Denna ugn är med gammal fot c:a 225 cm hög. Man kan få den med träfot som en ugn från sent 1700:tal, då är träbena i lite rokoko/gustaviansk stil, eller en marmorerad fot. Denna  ugn är reserverad av en familj utanför Eskilstuna som äger just ett hus från tidigt 1800:tal och har redan 3 kakelugnar, varav en är en grå tidigt 1800:tals ugn av hantverksstil. Denna skall ersätta en fruktansvärd ful öppen spis som redan är borta, vi återkommer snart med en bildserie om hur renoveringen gick och hur ugnen sedan hamnade på plats.  

Det är lite pittoreskt med ett kannhål på ugnen, och det är utan en järnram.Vi har redan tillverkat nya delar som skall ersätta dem som inte gick att rädda.  
Nu är det dags!
Trots att ryggen knakar och stretar emot så växer kakelugnen upp. Vi såg vid genomgången att kakelugnsfoten var annat än bra, vi hade gett förslag om att göra en fot med träben, men försökte först med en gjuten fot i betong vilken snart lika snabbt var borta som ditsatt.
Det är en konst att få till stålchassit för foten, mycket vinkelslip och svets. Sedan passa in foten och gjuta ett bärlager som fördelar tyngden till sockeln som sitter innanför benen.

Istället för att sätta ett kakelskift på stålchassit så monterade vi dit en plåt som utgör en del av foten samt blev en bra gjutform. Men hur får man till radien eller bågens diameter då ugnen är blandad av 30 och 33 tums kakel? Mycken kontroll och åter kolla kakel och simser. Till slut så kunde man konstatera att fotbandet på bilden i själva verket är en översims och det som satt i kronan är själva fotsimsen.

Är det fusk att använda mallar i papp? Vill man ha bra kontroll på att lyckas med bågen så spelar det nog inte roll vilka verktyg och hjälpmedel man önskar använda, det gäller att lyckas.

Ugnen kommer att få en karaktär av 1700:tal med träfoten och ni har ännu inte sett orginalluckorna, helt klart från tiden slutet 1700 och början av 1800:tal. Vi kommer inte sätta några sotluckor utvändigt, inne i eldstaden sitter gjutjärnsluckor och uppe vid spjällbotten skall en stos gå rakt ner ovan spjället, så all sot skall kunna tas ner via sotluckorna i eldstadens inre.
Ugnen har tidigare varit kramlad och fått sina skador, naturligtvis så sätts ugnen utan kramlor och det hade varit dödssöten för en sådan här ugn att bli kramlad och med all säkerhet förstörd.
Vi kan nämna att flera har försökt köpa ugnen, de har haft pengar men det har inte hjälpt dem närmare ugnen. Utan en trevlig barnfamilj med ett vackert rustat hus i trakten av Ärla har fått ugnen som en gåva och den kommer att sätta pricken över i:et i det gamla rummet. Först så funderade vi sätta dit en rörspis men varför inte en kakelugn? Men det har vi inte råd med. Är det inte då trevligt att kunna erbjuda en familj chansen att få en kakelugn som en gåva eftersom de hade beställt så mycket arbete så kunde man visa dem lite generositet.
Kakelugnen kommer att få ett kannhål precis som i gamla tider, här kan husfrun få ställa några av sina prydnadssaker till beskådande.

Vi har däremot ett tekniskt beslut att fatta, eftersom kannhålet tar så mycket av arealen inuti ugnen så får vi problem med att göra rökkammaren ovan kannhålet, det lutar mer åt att vända ner rökgaserna i de bakre kanalerna bakom kannhålet och låta dem komma upp på framsidan, sedan låta dem luta brant upp mot spjället. På detta sätt så får vi en bättre funktion och gör det lätt för sotaren att få ner sotet från spjället. Just vid dessa ugnar som har kannhål eller en nisch så måste man ha tänkt igenom konstruktionen före innan man kommer dit och saknar utrymme för den konventionella konstruktionen. Det skall bli roligt att få visa er hur förvandlingen leder fram till en färdig ugn, vi hittade flera kakel som är så malplacerade eftersom de har en så flack eller plan båge, att dem sätter vi i kanterna så vi kan motverka deras flackhet.
Nåväl alldeles innan fogning så ser ugnen ut så här!

De flacka kakel som skulle ha gett fula tandningar har trollats bort och en rund och jämn båge utmärker ugnen och skiften följer varandra bra. Nu återstår bara att fixa väggar och ge ugnen en fogning, kanske vi kan berätta hur vi gör så fler kan ha nytta och göra saker på rätt sätt för framtiden.
Vi har 5-6 stycken ugnar på ingång just nu och kommer att erbjuda dem till försäljning.
Hur blev då ugnen när vi fogat den?

Japp gubben själv poserar bredvid ugnen, det var en mycket speciell arbetsplats, många trevliga minnen, det var nära att ugnen hamnat i Finland men jag tvekade sälja och tur det.
Vi hoppas vårt husägarpar är nöjda med ugnen på sin plats istället för den gamla fula öppna spisen.