1700:tals och tidigt 1800:tals ugnar till salu!


Rund kopia av 1700:tals rokoko kakelugn på ben.

Vem är tillverkaren?  Eftersom ugnen har så hög kvalité i utförande samt glasyr och dekor så måste någon av de större fabrikerna vara tillverkaren men före tiden innan man övergick till gulbrännande lera. Kollegor har hört av sig och bilden har klarnat betydligt, detta är med största sannolikhet en Uppsala-Ekeby produktion med Mariebergmönster. En bok av Margareta Cramér instämmer: "Främst var det Upsala-Ekeby som gjorde sig känd som för intill förvillelse fulländad kopiering av kakelugnar med Mariebergsmönster","och ännu hellre de som använde rödbrunnande lera som åter värderas högt 1918 kunde mer troget kopiera 1700:talskakel med ofullkomligheter som var karaktäristiska för dessa".(sid 457-459).   Den har en utsökt form av krackylering som kännetecknade Rörstrands produkter. Men detta är en äkta Upsala-Ekeby från tidigt 1900-tal.


Detta får en ugnsmakare att fundera varför sotluckorna sitter upptill? Hur var kanalerna gjorda?
Man sotade alltså sidorna uppifrån för att stöta nedåt, kan man anta att man gjorde fler kanaler än fem? Helt klart är att man frångick den traditionalla 5 kanalsmodellen. Ugnen är urtagen och tvättad och alla klisterlappar borttagna. Ugnen är 2,4 m hög och har en 28 tums båge i 6-skiftsformen och foten den står på är med järn och träfötter.


Om ni var observanta så var kaklen med sotluckor malplacerade enligt den gamla märkningen, jag gick igenom alla kakel och mätte höjd och studerade sidorna och visst hade en klantnisse varit framme och satt kakel på fel plats i ugnen som förmodligen låg utlagd. På följande bild så är alla kakel på rätt plats. Det krävs en mycket erfaren person för att upptäcka sådana här fel.

Ugnen har genomgått en restaurering och är klar för nästa steg att sättas upp där den passar.

En flat 1700:tals ugn som plockats ner i Klarakvarteren på 1950:talet, den kommer från perioden 1740-1750 och är tillverkad av lokal kakelugnsmäster i Sthlm. Skicket är mycket bra och allt är komplett, gå in på följande länk för att se allt i detalj.Hantverksugn från sent 1700:tal eller tidigt 1800:tal, grön rund med oval form isället för helrund.
Den är genomrestaurerad och klar för uppsättning
.
 
Den högra bilden visar hur läget var när ugnen hittades på en loge, den vänstra efter restaureringen. Ugnen är c:a 2,2 m hög. Har fått en ny handgjord luckram och med järnluckor i gammal stil.