1700:tals och tidigt 1800:tals ugnar till salu!

Vi har blivit ombedda att ombesörja försäljning av dessa ugnar för en kunds räkning och han ser gärna att ugnarna säljs med uppsättning så ni får den bästa kvalitén och en oklanderlig produkt.
Det som är intressant med dessa ugnar är att de kommer från Stockholm och är nedtagna på 1960:talet och har legat i magasin sedan dess i Bergslagen. Vi har gått igenom ugnarna och de är i bra skick och kan bli riktigt fina när de kommer upp, men det krävs en mycket skicklig kakelugnsmakare att få dem uppsatta "utan kramlor" och leverera ett utomordentligt slutresultat.
Visst har ugnarna skavanker och lagade kakel tack vare tidigare krammelnissar, men när ugnarna är uppsatta och klara så kommer det mesta av skador att vara maskerade och döljda för ögat. Är man intresserad så hör man av sig, det är ugnar som är mycket eftertraktade på marknaden, så ni som söker bör veta en hel del om ugnar och vilken tidsepok de kommer ifrån för att uppskatta dem.
Vi har lagt upp bilder på ugnarna utlagda och tyvärr så saknas bilder på dem när de är uppsatta, det är därför god kunskap är nyttig när man skall avgöra om ugnen är intressant och kan den passa just er och ert hus?


Flatugn grön  med hylla. Levereras med fot som står på stålchassi och träben.
Denna är såld

3 kakel saknas då de har varit för trasiga och ersatts med reservkakel som finns med. Hyllan ligger i framkant på bilden. Kakel som är trasiga är lagade och bearbetas mer under uppsättningen. Höjd med träfot 215 cm.
Längd och bredd 87x50 cm. Vi fick ombesörja uppsättningen, se resultatet.

Vi gjorde en fot med gjutjärnsben och murad klack så vi fick 25 cm extra för att ugnen skulle få rätt proportion i rummet med sin höjd. Lite färg på murstock och fot så var allt räddat för framtiden. Huset hade tidigare varit ett kakelugnsmakeri och vad passande att en hantverksugn kom in där igen.

Kolonnkakelugn, empirstil tidigt 1800:tal.
Denna är redan såld


Denna ugn står på en träfot med ben i empirstil, ugnen är från tiden 1800-1840 och är stor i sin kolonn
med 8 hela bladkakel som skall jämföras med 5 st som normalt användes.

Den har alltså den röda leran som är karaktäristisk för hantverksugnar. Denna ugn är med säkerhet tillverkad i någon av de mer framstående verkstäder som drevs innan de större fabrikerna kom.
Ugnen förses med mässingsluckor i empirstil. Öppningen är stor 40x35 cm
.
Den gamla träfoten hade förmodligen torrdestillerats och blivit fnöse så den skrotades. De nya benen görs i ek och svarvas i stil med kolonndekoren på ugnen.
Ugnen är med träfot 325 cm hög, längd och bredd 112x71 cm i botten. Den skall stå i hörn eller passar utmärkt på flat vägg med en nisch.
Bild på övre del av ugn.

Alla delar är lagade och får sin slutliga finnish vid fogningen av ugnen.
Varför delar går sönder är ofta brist på erfarenhet och rutin vid nedtagningar och ugnen har med all säkerhet varit klamrad tidigare och tar man inte bort kramlorna först så är risken att man bryter sönder kakel vid nedtagningen.

Flat Rokokokakelugn på träfot


Denna ugn är från mitten av 1700:talet , bilden berättar bäst själv.
Höjd med träfot 240 cm , längd och bredd i botten 78x38 cm .

Rund grön kakelugn
Denna är såld
De delar som saknas tillverkas och får samma glasyr som ugnen har. Eldstadsram kompletteras och luckorna blir gjorda i järnplåt som får en svart äldre yta.
Ugnen är kort och har ett enkelt mittelband. 188 cm hög , så denna ugna bör stå i ett äldre hus med lågt i tak.

Rund rokoko kakelugn(Denna är såld)

Denna ugn är nu inte komplett men kommer att förses med en översims och kompletterande kakel i fotsims och mittelband. Aktuell höjd då med träfot blir 195-200 cm.

Rund kopia av 1700:tals rokoko kakelugn på ben.

Vem är tillverkaren?  Eftersom ugnen har så hög kvalité i utförande samt glasyr och dekor så måste någon av de större fabrikerna vara tillverkaren men före tiden innan man övergick till gulbrännande lera. Kollegor har hört av sig och bilden har klarnat betydligt, detta är med största sannolikhet en Uppsala-Ekeby produktion med Mariebergmönster. En bok av Margareta Cramér instämmer: "Främst var det Upsala-Ekeby som gjorde sig känd som för intill förvillelse fulländad kopiering av kakelugnar med Mariebergsmönster","och ännu hellre de som använde rödbrunnande lera som åter värderas högt 1918 kunde mer troget kopiera 1700:talskakel med ofullkomligheter som var karaktäristiska för dessa".(sid 457-459).   Den har en utsökt form av krackylering som kännetecknade Rörstrands produkter. Men detta är en äkta Upsala-Ekeby från tidigt 1900-tal.


Detta får en ugnsmakare att fundera varför sotluckorna sitter upptill? Hur var kanalerna gjorda?
Man sotade alltså sidorna uppifrån för att stöta nedåt, kan man anta att man gjorde fler kanaler än fem? Helt klart är att man frångick den traditionalla 5 kanalsmodellen. Ugnen är urtagen och tvättad och alla klisterlappar borttagna. Ugnen är 2,4 m hög och har en 28 tums båge och foten den står på är med järn och träfötter.Rund gul hantverksugn c:a 1850 

Dessa talar för sig själva, de är enkla och passar endast i äldre hus från 1800:talets mitt. Den är 2,55 m hög och har överliv i 30 tums båge. Den är urtagen och kakel som tidigare haft sprickor är lagade, och behöver vi fråga varför det fanns sprickor? Jo, förbannade kramlor. Det finns c:a 3 st ugnar av denna modell.

Som ni ser så finns lite rester av vit färg kvar på sina håll, någon smart människa ville ha vita kakelugnar och målade över ugnen, vi hade ett gediget arbete att ta bort all färg men något återstår och vi kommer att använda värmepistol för att få bort sista unset, behöver vi säga att glasyren är ömtålig på dessa ugnar? Ett minst sagt petigt jobb att ta bortfärgen, nu är den ren!

Rund ugn i bärnstensglasyr som skall kompletteras.Denna är såld

Detta är en ugn som endast leveras om någon fastnar för glasyren,den är låg och passar bara i ett torp med låg höjd i rummet. Ugnen blir max 1.7 m hög. Vi skall ta ut ett extra skift vid nytillverkning och se om glasyren kommer att matcha, lyckas vi så kan det bli en mycket trevlig och varm ugn i sin design.

Vi önskar sälja dessa ugnar tillsammans med en uppsättning, först för att dessa skall inte sättas med kramlor som bara förstör ugnarna och inte bevarar dem. För det andra så kan vi få ugnen att se ny ut fast den är så gammal, vi vet hur man åtgärdar fel och får dem att försvinna. Visst får ni även köpa ugnen utan uppsättning men får lämna garantier för att ugnen sätts utan kramlor skriftligen. Det för med sig ett ansvar att vårda en  värdefull hantverksugn för framtiden. Men nu till priserna på ugnarna, vad begär vi? Om du kan kakelugnar så vet du att dessa har sitt pris men vi anser att ni hör av er och gör en förfrågan och får ett kostnadsförslag.  Ni som söker efter 1700:tals kakelugnar och från tidigt 1800:tal är med all säkerhet väl bevandrade  att dessa är objekt som skall ses som en investering som på sikt också ökar i värde, men hamnar ugnen i rätt miljö så bevarar vi mycket av vårt historiska arv som just dessa kakelugnar utgör. Hör gärna av er vid intresse.