Uppsättningsproblematik
Erfarenhet
är guld värt! Efter snart 30 år så kan man börja säga att man börjar
bli lite kläm på hur man sätter upp en kakelugn. Vi ska belysa detta
hur en kakelugnsmakare löser olika felaktigheter och rättar till dem.
Säkert kan en och annan suga upp lite tips och lära sig något, men att
lära sig på riktigt, det gör man bäst med mäster vid sin sida i
praktiken. Nåväl låt oss ta upp några klurigheter.
Att byta ut kakel som är trasiga!Utbudet
av reservdelar är mycket begränsat, så man får ofta använda det som
finns. Hur gör man om ett kakel är trasigt och sitter i blickfånget?

Detta
kakel sitter ovan eldstadsöppningen och ser fult ut. Nu råkade det
finnas några extra obearbetade kakel kvar hos denna familj som nyligen
köpt huset, någon hade varit förutseende och sparat dessa ända sedan
1917, kan ni tänka er detta? Nu så gäller det att göra en kopia av det
trasiga kaklet.

Den
vänstra skall bytas och den högra bearbetas så den får samma form som
den vänstra. För att inte få spjälkning av godset så använder vi en
modern såg som tar bort rumpen eller steget och vi behöver sedan bara
hugga ett par mm med kniven för att sedan slipa kaklet.

Sågningen
dammar och kladdar ner kaklet, det blir ganska grovt fast man använder
en diamantklinga,det ser lite hackigt ut och det gör det för vi har
grovt huggit bort den rundade kanten, nu väntar dessa redskap på
att användas.

Ja,
faktiskt så får man bästa resultat med kniv och hammare, sedan så
använder man en slipbräda. Hur blev kaklet på sin plats då?
Jo, den fula kaklet försvann och nu så flyter allt vitt ihop utan att det finns en ful spricka.
Har
man inga reservkakel så får man flytta eller byta plats med något
annat, i denna kakelugn så hade vi kunnat ta ett sidokakel under hyllan
och använda det, det lagade kaklet hade hamnat mot väggen och sprickan
under hyllan utanför blickfånget.
Det
är en sak att se mäster sitta och hugga, samt slipa.Att göra det själv
kan få nerverna att börja jobba. Övning är ett måste så en lärling bör
ganska snart få prova på att bearbeta en sämre ugn och göra om skiften
så kanske ugnen igen kan användas.

Har
man ingen stol så tar man en tegelsten och sätter sig på, har du aldrig
huggit sönder något kakel brukar många fråga? Till denna dag så har det
inte hänt, men ett minne har jag när far min och jag satte upp en
trasig ugn åt kommunalchefen i Eskilstuna, jag hade jobbat med ett
kakel i 3 timmar och ställde det på sin plats, jag skulle bara vända
mig om och ta något, samtidigt bad jag min far att hålla i kaklet, som
han inte hörde och jag släppte kaklet och "krasch" hörde man, det var
bara att börja om från början igen, vi brukar fortfarande skämta om
detta farsgubben och jag. Vill ni läsa om detta? Klicka!

Slipningen
kan idag göras med hjälp av slippapper med aluminiumsilikat, man får
fina skarpa kanter och man fasar bara lite så glasyr inte möter glasyr.
Som praktikant skall man också vara delaktig.

Här
håller Johan på med att förstora hålet för sotluckan eftersom vi byter
allt även stosen, dom nya är ofta lite större än dom äldre, så fram med
kniv och hammare, och så få lite känsla för det där med huggningen.
Men
hur är det om kakel lutar och skall man sätta dit dem igen som de var
förut? Ett vanligt svar som man får höra från ugnsmakare som fått någon
tandning eller har en markant lutning som kan ses av ögat är just att
så var ugnen satt förut och det går inte att ändra på det, men är detta
sanningen, går det att rätta till saker som är fel?
Felaktigheter som kan rättas till!En
vanlig orsak till att tandningar sker är att bågen eller kakelugnens
diameter ändras alltefter ugnen växer uppåt. En erfaren kakelugnsmakare
gör en överblick om han tar ned en ugn hur bågen är på olika skift, då
har han en aning om hur ugnen är uppbyggd. Vi tittar på ett par ex. på
hur kakel kan rättas till och hur det sker, man kanske behöver lite
djupare erfarenhet för att förstå allt, men man kan ända få en liten
inblick hur vi arbetar.


Så
dilemmat är alltså att man har en båge som krymper och ställer man
kakel på detta skift så lär man få en tandning som går utåt i rummet,
försöker man följa kaklen under så krymper ytterliggare bågen, detta
har nog mången uppsättare upptäckt, det är därför en del kladdar ner
sina kakelugnar med lerbruk utvändigt och när ugnen är klar fort som
tusan foga ugnen och hoppas att kunden inte märker något. Det är inte
på den nivån man bör önska hamna utan att hela tiden förbättra sig. Kom
ihåg att om du har en tandning, så tar ner skiftet och gör om det, du
förlorar en dag eller två, men vinner en kund för alltid om du jobbar
på det sättet.
Man
brukar säga och mäster lärde en att vattenpasset skall vara i lod
om man ställer det på utsidan av kaklet och på båda stående sidorna,
har man en lutning som krymper bågen så är nedan förslag ett bra sätt
att lösa problemet.

Ni
kan förstå att det tar lite tid att göra alla dessa moment och
ändringar för att få till en ugn, "vilket tålamod du har" säger många
som ser vad man igentligen gör under en uppsättning. När yngre förmågor
försöker imponera kunder att de är så duktiga så säger de ofta att de
är snabba och sätter upp en ugn på 3-4 dagar, alltså det är mycket
billigare att ta dem än ta en gammal luring som en själv som säkert
behöver minst 3 dagar för att rätta till alla felaktigheter och
förbättra finishen på ugnen så den blir perfekt.Men det är skillnad på
en Mercedes och en gammal Volkswagen, vill man ha en billig bil så får
man en Volkswagen inte en Mercedes, vill man ha en perfekt kakelugn,
ja, jag behöver inte förklara mer, ni fattar.

Ibland
kan man få fundera ett tag ordentligt, min mäster Leif larsson hade
många kloka ord, och här ett par av dem. "Är problemen stora? Dela in
dem i små men flera, då känns det lättare". Man tar tag i saken och går
över detaljerna en efter en.

Men hur är det i ett annat läge där den stående sidan redan är i lod på höger hand och kaklet skall falla ut?

Nyligen
så upptäckte vi en kakelugn som satts upp där man inte förstått hur man
löser problematiken med skift som har en knäck vertikalt, första kaklet
på vänster sida 3:e skiftet ovan fotsims gick utanför 1 cm just därför
att det undre skiftet kraftigt föll inåt på vänster sida. Det enda
rätta hade varit att plocka ner skift 2 ovan fotsims och åtgärda
lutningen genom ovan nämnda åtgärd. För om man anser att den där
tandingen på 1 cm är acceptabel så har man inget i vår bransch att göra
är vår mening, det bara bevisar att det är stor skillnad på dem som kan
yrket och dom som påstår sig kunna. Person i fråga har lagt sleven på
hyllan för närvarande och låt den ligga där, det finns andra som klarar
uppgiften bättre.
En annan sak är man upptäcker att ugnen är rak på ena sidan men lutar på andra, hur menar vi?
Ett
råd är att man skall inte ge sig på ändringar om man inte har lång
erfarenhet annars kan man röra till det och upptäcka att, " oj, jag tog
bort på fel sida, vad gör jag nu?". Vi berättar detta för att man skall
förstå att det är inte bara att montera kaklen på varandra, utan det
kräver mer än så för att få ett perfekt resultat.


Låt oss nu gå ner på själva kaklet hur man bearbetar detta?
Vi
vill betona att vinkelslipen använder man bara för att slipa bort lite
av godset i rumpen eller steget. Normalt skulle vi använda kniv och
hammare, men eftersom kakel ofta har någon spricka av kramlor, så kan
man spräcka ett kakel om man använder kniv på godset och en klang hörs
av att en spricka finns, därför är det bättre att slipa bort lite gods.
Men själva glasyrlinjen görs med kniv.
Hur upptäcker man att en ugn är sned eller har fått en konisk form?
Det
handlar observationsförmåga och ta sig tid att studera ugnens alla
kakel, det går åt en hel del tid att fundera så att slänga upp en ugn
på 3 dagar, ja då skall man inte helst ha någon hjärna att fundera med,
för det tar ju tid att tänka. Vad lär vi av ett kakel som har denna
form?

Kaklet
är 5 cm brett upptill och 3,5 cm nertill, detta avslöjar att ugnen
lutar utåt i rummet på höger sida. Så den som satte denna ugn 1917
märkte när han kom in till väggen att tusan nu lutar ugnen. Han
bestämde sig tydligen för att låta det vara så för det är därför vi kan
se denna sneda bit som gjorts för att fylla ut den sista biten vid
sidan av ugnen. Vi fick motverka lutningen som vi tidigare beskrivit,
vill man ha bra resultat så får man ta sig tid och inte alltid heller
så får man betalt för detta. Ska man själv ta ner ugnen, se över den
med ett vattenpass och notera om markanta lutningar finns som man
behöver ta hänsyn till vid en omsättning. Dessa noteringar brukar jag
skriva på kartongen samt på steget där information finns när väl man
arbetar med skiftet.
Vi tar problemet om rumpen eller steget är grunt, och vi vill visa ett steg som är grunt:

Ni
kan se att det finns inte mycket kvar av steget och man kan inte heller
ta bort för mycket i fall man skulle behöva göra någon ändring. Vissa
ugnar har väldigt små utrymmen mellan stegen för att få in lerbruk och
svick, det är nog klokt att få in lerbruk och svick mellan kaklen, man
för kanske nöta lite med en vinkleslip och skapa utrymme. Vid ett
tillfälle fick vi göra en bagarstrut och pumpa in lerbruk och små
svickbitar fick lirkas in. Varför steget blivit så litet kan bero
på flera omsättningar där varje hantverkare tagit sin skäliga bit.
Ett problem som får en ugnsmakare att svära emellanåt! När kakel som har annan båge plötsligt finns med som inte skall vara där.

Nr
13 har ett X som betyder 30 tum och nr 11 har en romersk etta som
betyder i detta fall 24 tum. På något sätt så kanske något kakel har
bytts ut och man har inte haft rätt båge att komplettera med så då
duger vad som helst. Men den vanligaste orsaken är att ugnsmakaren
upptäckt att det blev fel med bågen och för att smita förbi så har man
tagit ett kakel som passar så man slipper en tandning som skulle ge
upphov till klagomål. Vi hade en 24 tums ugn som vi satte exakt rätt
och rakt, tills vi kom upp till 5:e skift där detta kakel skulle sitta,
nu var kaklet fel och vad gör vi? När man har ett kakel som har en
större båge och för att få det att passa in så tar vi bort en kil på
vardera stående sidor.

Vi
vill illustrera detta så ni förstår att den övre delen av kaklet får en
mindre båge som är tänkt, men den nedre delen måste mötas av de andra
kaklen i skiftet så de också har en sned sida som möter detta kakel.
Den
oönskade konsekvens man får av detta är sidor på kakelugnen som lutar
en aning inåt. Att få in ett kakel kan vara lurigt, men om det är fler
så är rådet att ta ett beslut och försök att hitta kakel som har rätt
båge för ugnen så en rak ugn bibehålls. Om ändå står där utan
reservkakel så får man tänka till ordentligt, det kan betyda att man
får redan under den plats där kaklet står vidga diametern så tandningen
minimeras. Den processen är tvärtom mot bilden ovan, då kilen har sin
större bas nedtill istället för upptill. Men igen, detta är absolut
inget för den som inte har lång erfarenhet.

Nu
lyckades vi trolla bort detta kakel och precis under kronan, hade det
varit ett kakelskift till ovan så hade tandningsproblemet fortsatt. Ett
gott råd, innan uppsättning, kolla igen kakelhögen så att du upptäcker
sådant här i tid och kan mentalt börja jobba med problemet.
Var
det svårt att få kläm på hur man skulle gå tillväga? Det är inte lätt,
och när man förklarar för någon som precis börjat med sin utbildning så
står de funderande, ofta får man frågan om man inte kan vara närvarande
vid den uppsättning som skall utföras som lärlingsprov? Helt klart
behöver man vägledning och stöd i början av sin karriär, dessa ting
finns inte att läsa i någon yrkesbok utan måste läras in genom
erfarenhet och utbildning av dem som har yrkeserfarenheten, men en
liten inblick i metodiken kan vara nyttig att känna till, vem vet vad
detta kan leda till?