Att forma ett kakel från början!
Förr
så ingick formateringen eller bearbetningen av grundämnet till ett
kakelugnskakel i uppsättarens uppgift när ugnen sattes upp. En normal
enkel kakelugn tog 6 dagar att färdigställa och då ingick arbetet att
hugga kaklen rena efter kanterna och sedan slipa alla kanter. Idag så
kan en duglig uppsättare klara av en sådan ugn på 40 timmar, men då gör
denna normalt sett inget åt alla kanter eller bearbetar kaklen.
Övervägande delen av alla som sysslar med kakelugnar gör inte så mycket
åt den nödvändiga finslipningen som ofta är ett stort behov för att få
ugnen att se perfekt ut i fogarna.
Därför finns det anledning att
behöva uppmuntra och förespråka att vi mer och mer söker tillämpa att
finslipa kakel i varje skift på de ugnar som idag sätts upp. Men hur
går man tillväga då?

Här
ser vi ett kakel som är fabrikstillverkat och grundmaterialet till
kakelugnen. Det som skall ske är att man ritade upp den färdiga ytan
ute på frontglasyren, ofta 32x24,5 cm. Därefter så knipsade man bort
steget, den fläns som utgör kanten på insidan, sedan så höggs det gula
lergodset snett inåt alldeles bredvid glasyrkanten. För när man högg
efter linjen på glasyren så skulle lergodset under glasyren inte vara
så tjockt utan det skulle lätt falla undan när hammaren slogs på kniven.

Så
här skulle resultatet bli, svagt lutande sned vinkel 30-40 grader, den
horisontella delen eller den del som kaklet stod på hade en mindre svag
lutning, om ytan var allt för plan nära 90 grader så kunde ett fenomen
ske att när kaklet rörde sig vid värmerörelsen så lyfte det nån mån men
kunde inte krypa tillbaka utan börja sakta krypa ur sitt urläge med
resultatet att de börjde komma utåt i rummet vilket inte är bra.

Här
ser ni ovansidans svaga lutning. Kravet för mästar och gesällbrev är
att formatera 2 kakel på en ugn, men varför inte en hel kakelugn som
kravet
var förr, då är det ingen diskussion att man bemästrar tekniken och
förmågan att sätta upp en ugn helt från noll. I vår moderna tid är det
alltför populärt att hitta genvägar och vilja slippa lägga ner den tid
och möda som man annars är tvungen att lägga ner om yrket skall utövas
rätt. Ibland så behövs ett hål i kaklet för en sotlucka, är det fel att
använda moderna maskiner för att göra ett sådant hål? Naturligtsvis
inte, om du kan göra detta med samma resultat som man gjorde förr men
med mycket mindre tid så är det bra.
Några tips på hur man kan göra detta.

När
man vet exakt var hålet skall sitta så använder man en vinkelslip med
en bra diamantskiva, man skårar cirkeln som utgör hålets diameter med
skivan. Sedan skär man tårtbitar som blir lätta att knacka bort med en
hammare. Själva finhuggningen sker med kniv och hammare.

Man hugger bort det gula godset och följer linjen som är sotluckans stos. Man bör få någon mm extra runt stosen.

Ett önskvärt resultat, lite mån runt om och kaklet är redo att sättas på sin plats. Vad tog det i tid?
Knappt
10 min att göra detta hål och få till det. Hade vi huggt enligt gammalt
sätt så hade nog hålet tagit betydligt längre tid. Så alla sätt står
till buds och det är alltid slutresultatet som räknas.
Nu skall vi gå till de
traditionella verktygen.

Kakelkniv längst till vänster, hammare, rumptång, vinkelhake och lodhållare.

En ram att ritsa in storleken på kaklet med slutgiltiga storlek.

Bågmallar
i trä, fot 33 tum, midja 30 tum, övre liv 27 tum, sängkammar ugn 24
tum., Dessa hölls med ena halvan på kaklet man satt sedan så fick man
en riktning hur nästa kakel skulle fortsätta. På detta sätt försökte
man bibelålla en diameter som gjorde ugnen rättvisa.
Mer behövdes
inte förutom en stor slipssten av kalksten som kaklen slipades på. Hur
kan vi idag lyckas efterlikna det gamla hantverket som utmärkte en
kakelugnsuppsättare förr?
Först så behöver vi material och sedan en
plan att börja bearbeta en ugn från början till slut. Man får inte
backa ur sin föresats utan bearbeta alla kakel tills man är mer än nöjd
med resultatet. Inte falla för frestelsen att ett kakel sitter
någorlunda bra men har en kilfog och står lite snett, det fixar man med
en träkil och sedan en kritfog.

En
ugn som sattes upp 2002 i Eskilstuna, såldes av en rufflare till
antikhandlare, han hade samlat överblivna kakel från olika ugnar och
lagt ut dem på golvet, en kommunalhöjdare som kände mig köpte
först ugnen utan min hjälp och frågade mig sedan om detta kunde räddas?
Berättelsen finns på denna länk: Utmaningen
Alla kakel fick göras nya från det material vi hade till hands, jag
hade färdigställt ett kakel ovan luckan i 3 timmar och satte det på
plats, passade perfekt och sade till farsgubben att "håll i det så
skall jag prova ett annat kakel bredvid". Jag släppte kaklet men gubben
hade inte hört något så kaklet föll och i trasiga bitar, bara att börja
om från början igen.
Idag så har vi maskiner som kan vara till hjälp men också orsaka skada lätt.

Här
ser vi ett gammalt kakel med en ful krammelspricka till vänster, ett
obearbetat kakel som skall användas för att bli likadant som till
vänster. I detta fall så valde jag att använda en diamantskiva på
vinkelslip för att skära bort det gula lergodset snett under
glasyrkanten men att sedan hugga med kniv kantlinjen runt kaklet.

Den
här dagen så regnade det ute och dammet fastnade på glasyrytan, men ni
kan se den blå linjen som skall huggas med kniv. Glasögon och tungan
rätt i mun, en skarp kniv och rena träffar med hammaren så blir linjen
fin och skarp.

Det
är ofta trångt i plasttältet där vi jobbar, en tegelsten fick bli en
stol, jag har skaffat mig några vita enkla ugnar som skall renhuggas
och detta kommer att bli ett inslag i de kurser som kommer att
tillhandahållas för dem som vill bemästra förmåga att kunna formatera
kakel som förr. När kaklet är hugget så är det dags för slipningen.

Hur
är det här då med maskinell hjälp? Mitt råd är att använd ingen
slipmaskin, utan ha ett par väl plana klossar och brädstumpar som är
exakt plana och raka, jag använder slippapper med aluminiumsilikat nr
40 och nr 80. Ytan blir mycket fin och plan, ofta handlar det om så små
toleranser, att använda maskin är så osäkert och man har inte samma
känsla utan slipar ofta bort för mycket. Det går åt en hel del
slippappper på en ugn. Den klassiska frågan: "Har du aldrig huggit
sönder ett kakel eller slintit med hammaren så allt gått sönder?". Inte
ännu, någon skavank har jag orsakat som fått lagas med glasyrfärg, det
erkänner jag. Trötthet och onödig stress är faktorer som får vem som
helst att tappa koncentrationen, mäster sade alltid, "är huvudet trött,
åk hem, du gör ingen nytta längre!". Så är det, sinnet måste vara klart
och fokuserat, annars dalar kvaliten.

Här
är ett kakel med lite skört gods, det har tidigare haft kramlor och lät
skört på ljudet, jag valde att skära bort gula godset bakom glasyren
och sedan hugga rent kantlinjen från ovansidan på glasyren, sedan
slipades kaklet så det föll in på plats. Numera så sätter jag upp alla
ugnar genom att bearbeta alla kakel på hela ugnen, Johan en duktig
praktikant lät mig veta att alla där han bor och som sysslar med
kakelugnar föga ägnar någon tid åt att finslipa och bearbeta kaklen som
jag anser är en självklarhet, kallar du dig för kakelugnsmakare så
skall du göra ditt absolut bästa och det inbegriper helt klart att gå
över alla kakel på ugnen så de blir bättre. Denna attityd att " det här
duger, det är inte så dåligt" ger bara dåliga hantverkare, utan finns
det "rum för förbättringar",
så ger det oss helt andra
hantverkare. Skall man bli sur och stridslysten för att någon påtalar
att det arbetssätt och den attityd man har inte är hantverksmässig,
denna information och dessa råd är inte för oseriösa utan för dom som
vill utveckla sig själva och bara bli bättre yrkesmän.

Det
var en kakelugn som gjort sitt, fogarna var bra gjorda men hade någon
kil, vissa var sönderspräckta som ovan eldstadsramen av kramlor på
insidan.

I
ett sådant fall som detta där fogarna är ganska bra men har några grova
fogar lite här och där. Här beslutar jag mig för att krympa bredden med
3 mm och någon mm på djupet. Detta gör att jag kanske inte behöver
hugga många kakel men måste slipa alla kakel och runt om. Vi får
matrial att bearbeta genom att krympa bredden, så stora fogar kan nu
bli fina och tunna som möjligt. Hur mycket extra tid tar detta på en
ugn, slår man ut tiden så blir det nog 10-15 timmar på en ugn. Men blir
då inte uppsättningen något dyrare jämfört med andra? Det har visat sig
att mina offerter har samma nivå som alla andra, tydligen så tar andra
betalt för sådant som inte utförs medan jag får betalt för tiden.Kan
visa er en tråd från webben vad folk berättar för andra: Forum på Byggahus.se : Hallå allihop,
Det blev Kanerva till slut. En fantastisk yrkesman med mycket
hantverkarstolthet. Han är billig, mycket nogrann och tar gott om tid
på sig. Resultaten blir suveränt, men man får inte ha bråttom...
Om
jag inkluderar allt , arbetstid(allt som skall vara med), material,
resor, och ändå fortfarande är billig, då fattar man att många saltar
sina offerter och vad får du för pengarna då, är frågan? Det måste var
upp till dig som kund att vara bra påläst, införstådd i vilka
arbetsmoment som ingår och vad du betalar för. Jag vill också att de
som är framtida kunder verkligen är pålästa och förstår vad hantverket
inbegriper och vad som skall ställas som krav på kvalité.
Jag
säger det igen och om igen, en äkta kakelugnsmakare bearbetar alla
kaklen även om det handlar om små detaljer, bemästrar att formatera en
hel ugn och levererar fogar som är exemplariska, kriteriet är att ugnen
skall var ofogad och ändå anses som fogad och klar.
Så här blev resultatet från ugnen strax ovan.

Här
är ugnen med Karolina Stenfeldt som praktiserade från nedtagning och
till uppsättning, det som var givande för mig var att hon redan hade ett
tekniskt kunnande och förstod kraftlära, anlag för detaljarbete, som
hon fått från att ha ett eget snickeri i sthlm. Det är så nyttigt för
någon som har talang och få se ett hantverk utföras på ett grundligt
sätt med ett ypperligt resultat. Kakelugnen är ofogad och behöver nog
knappast fogas utan det räcker att tvätta den med kritvatten och polera
den sedan. Det skall bli intressant och få höra om Karolinas planer att
själv sätta upp en egen ugn i huset de renoverar.