
Först
i förgrunden ser ni eldstaden som är länkad med en murad rökkammare
genom ett 150 mm rör 1,5 m långt minst. Vi har också satt en termometer
som går in i rökkammaren, den hjälper oss att hålla rätt temp på röken.

När
vi röker fisk så använder vi torkad al, och för att få lite krydda så
lägger vi i lite enris, kom ihåg att man får inte bara ta enris
överallt, vi har på tomten så det går bra. När fisken röks så vill det
gärna droppa köttsaft och då behövs någon behållare i botten eller
aluminiumpapper så man inte kladdar ner botten i rökkammaren. Hur lång
tid tar det att röka en fisk?

En
öring i denna storlek väger c:a 8 hekto, den tar 40 min och då vänder
vi på den vid halvlek, temperaturen ligger mellan 80-150 grader.

All
fisk blir varmrökt, en kallrökt fisk röks i 28-30 grader under lång
tid. Nu kanske ni undrar vad kostar allt detta? Allt material har
kostat ungefär 3000 kr till röken, och är man händig så fixar man allt
på en dag. Det fina med röken och dess plats, är att man kan riktigt
koppla av och ta sig en stund och filosofera med en pilsner, är man två
så har man extra trevligt med en pratstund samtidigt som man sköter
rökningen. Kan inte detta bli ett roligt projekt för er som är
fiskälskare och har tillgång till fiskevatten?
Hur gör man då?
Börja med att gjuta två plattor 60x60 cm 1,5 m från varandra, på
den vänstra mura med massivtegel en eldstad med en öppning på 30 x30
cm. På den andra plattan mura med två lecablock ben och sedan tvärt med
3 st lecablock så ni har en massivt underlag. Därifrån så börjar ni
mura rökkammaren, som får en öppning på 36x45 cm, vi använder en
kraftig plåt som dörr, inne i kammaren så har vi inmurade stag som man
lätt kan lägga galler som fisken sedan läggs på. Sedan kragar man den
övre delen av kammaren med tegel så den formas som en strut och ett
kort rökrör kan sättas dit som skorsten. Naturligtvis så glömmer ni
inte röret som skall leda röken från eldstaden till rökkammaren, den
skall vara från den övre delen av eldstaden och luta lite uppåt när man
murar in den i rökkammaren. Vi byggde en liten inhängnad runt röken så
vi kan sitta i lite skydd när vi röker fisk. Termometern hittade vi på
Clas-Ohlson 100 kr. Som sagt, är du lite händig så fixar du detta. Kan
man röka kött också i röken? Ja, absolut, men då behöver du tänka på
hur man saltar köttet i förväg och hur du röker, men det går att läsa
sig till det mesta.
Några viktiga tankar att ta med när man röker.
- Använd alltid torr alved, vill ni använda alspån så kan ni göra en ställning med en plåt som man ställer inne i eldstaden.
- Röret
mellan eldstad och rökkammare skall helst vara ett cortenrör som ej
orsakar någon reaktion med rökgaserna. Använd ej galvaniserat eller
något som haft med olja att göra. Aluminiumrör absolut inte.
- Tänk på var ni gör röken så grannar inte får all rök på sin tomt eller uteplats.
- Lägg fisken i grovsalt dagen innan och skölj av och torka fisken, sedan salta med finsalt när ni skall röka, bäst resultat.
- Håll rent och snyggt, städa efter en rökning, hygien är lika viktigt här också.
Har du frågor och behöver mer vägledning, då hör du av dig så skall vi bistå dig. Lycka till.