Eldfast tegel i eldstaden eller inte?
Bli
inte förvånade över att det finns lika många åsikter om detta som det
finns kakelugnsnissar. Vi ska behandla några alternativ och se vilken
av dem som är sakkunniga och värda att hålla fast vid.
Förr så fanns
inte eldfast tegel utan man använde vanligt skröjbrännt tvåtums tegel i
eldstaden inuti en kakelugn, eldfast tegel började inte produceras
förrän i början av 1825 i Höganäs. Så eldfast tegel har funnits
jämnsides med kakelugnstillverkningen. Det som förmodligen blev ett
minus för den eldfasta teglet var att den var så tät och svår att
hugga, vanligt massivt murtegel är lätt att bearbeta och lerbruket
suger sig fast i det ganska snabbt. Det vi vill slå fast är att ett bra
och eldtåligt material har funnits där att kunna användas i kakelugnar.
Jag har själv hittat eldfast tegel i kakelugnar som murats upp på
slutet av 1800:talet och man förstått att en del använde detta material
i uppsättningen av ugnen.
Vanligt murtegel skröjbränns vid 700-800
graders temperatur medan eldfast tegel bränns i temperaturer upp mot
1700 grader. Om man skulle jämföra en eldstad av vanligt murtegel med
en av eldfast tegel, vilken av dessa skulle överleva en period av 10 år
under daglig eldning?
Vi låter två bilder berätta hur eldstaden ser ut efter att ugnen har använts under en lång tid.

Kameran
ligger på botten och tittar uppåt i kakelugnen, som du kan se så har
ena väggen inuti eldstaden försvunnit för att tegel har spruckit sönder
av hettan och så lossnar bit efter bit. Det här är vad som händer när
vanligt murtegel används som väggar i eldstaden inuti kakelugnen. Men
varför använder man ett sämre tåligt material när det finns bättre att
använda? Jag kommer till det svaret, men först tittar vi på en ugn som
haft eldfast tegel i eldstaden.

Den
här tegelkakelugnen sattes upp 2003 och har dessutom 2 inre sotluckor i
gjutjärn, jag drog på lerbruk utanpå teglet också bara för att få bort
den gula färgen i eldstaden eftersom den skulle se gammal ut eftersom
den är putsad på utsidan. Teglet är i utmärkt skick, inget har spruckit
sönder fast det har eldats ordentligt. Jag har använt ugnen som en
referens och kollat vad den tål. Så vi kan nog säga att välja eldfast
tegel är ett överlägset klokt val för att få ett eldbo som håller i en
kakelugn.
Så vi kommer tillbaka till frågan varför använder man inte
detta material genomgående när man sätter upp en kakelugn idag? Jo, det
handlar om vad man har lärt sig av andra. Ett ordspråk säger: Lyssna på
den som är vis för att du må bli klok i framtiden, det andra är, "Om en
blind leder en blind så kommer de båda att falla i gropen". Vad är det
då dessa "blinda" får lära sig?
Jo, att man har alltid använt
vanligt murtegel i eldstaden, det har varit sant till en början tills
man insåg att eldfast tegel var överlägset i hållbarhet.
Den andra
skrönan är att, om man drar ett lerbrukslager så skall detta skydda
murteglet, verkligheten är att eldhärden blir 1000-1500 grader varm och
då hjälper varken aska eller lerbruk teglet som hettan strålar emot.
Det finns faktiskt en och annan som anammar sanningen om materials
beskaffenhet. Jag satte nog mina två första ugnar utan eldfast tegel i
eldstaden, men sedan 1982 så har jag konsekvent använt eldfast tegel,
de ugnar jag har haft möjlighet att titta på som jag satte på
1980:talet ser lika fina ut som de gjorde från första stund. Så vad
kommer du att göra om någon skall sätta upp en kakelugn åt dig, skall
du välja eldfast tegel eller vanligt murtegel i eldstaden
På begäran om hur man använder eldfast tegel i kakelugn skall vi presentera olika förslag hur man kan gå tillväga.
Tyvärr
så resonerar de flesta med dålig insikt om vad som håller
materialmässigt i en kakelugn, min mäster tummade inte på eldfast tegel
i eldstaden i en kakelugn och jag har hållit fast vid det valet och
sett med åren och årtionden om vad som håller och att det var ett klokt
val att använda eldfast tegel.
Så hur kan man gå till väga då? Hur använder man det eldfasta teglet? Vi ger er några förslag.

I
eldstadens botten så använder jag eldfast tegel som utgör eldboets
botten, här är det först entum i botten och sedan tvåtum ovanpå så
massan utgörs av minst 75 mm eldfast tegel. Sedan så svickar jag
sidorna och fyller med tegel och lerbruk.

Hade
nu jag använt vanligt rött massivt murtegel så hade jag fått komma
tillbaka om några år och byta ut dem eftersom den spricker sönder
ofelbart, men här behöver jag inte oroa mig resten av livet.

Här
kan ni se att jag murar upp eldstadens väggar upp till 4 varvs höjd med
eldfast tegel, blindpipan i hörnet fyller jag med tegelkross och
lerbruk så den blir massiv, ett luftrum kan börja pysa läckage i
bakmuren, hellre säker än osäker på att utrymmet blir fyllt och tätt.
Jag hade stortegel i eldfast och en sådan sten får sitta mot kaklen som
sitter ovan luckan, den tar mycket av hettan och skonar kaklen i
fronten. Det här var en flat ugn i ett hörn, ny tittar vi på en rund
ugn.

Är
man lite förutseende så ser man till att höjden blir bra mot fotsimsen
så en tvåtums sten i lerbruk hamnar i nivå med fotsimsen.

Eldboet kommer ha eldfast tegel i botten så jag fyller inte hela foten med eldfast tegel utan så här räcker absolut.

Så börjar jag göra eldstadens väggar när första skiftet är uppe.

Då
var fyra varv murade och man kan börja med vändningen och
sidokanalerna, de kan muras i rött massivt murtegel av tvåtum. Om ni
kollar noga så har jag slammat blindpipan bakom eldstadsutrymmet som
sedan skall fyllas med tegel och lerbruk. Liten extra grej som
förlänger tätheten på ugnen. Vi kan göra en koll på vändningen så får
vi den med också.

Jo,
jag brukar klättra upp några tegel till i bakkant med eldfast, men här
ser ni vändningen och hur man gör den, varför smetar jag inte lera på
ytan av de eldfasta teglen? Därför att det är meningslöst, det har
ingen nytta utan det är bättre om tegelytan är ren och så ser det
bättre ut också, sot fastnar lättare få lersmetad ytan än på rent
tegel, sen så lossnar leran alltid vid eldning och en orolig husägare
ringer och undrar varför det ligger lerbruk på på botten, man slipper
sådant när man murar tegelrent. Vad tycker du så här långt? Skulle du
föredra eldfast tegel på denna den mest utsatta delen av en kakelugn
eller kommer du falla för de okunnigas argument? Du väljer själv.
Vadå, ville någon se en kakelugn som står mot en rak vägg och hur gör man då?

Hänger
ni med? Den nedre delen är ugnen utåt i rummet medan den övre delen av
bilden är mot väggen eller murstocken, i en sådan här ugn så är ofta
foten knappt 60 cm djup och ovan fotsimsen så blir den 52-55 cm men
invändigt så är utrymmet c:a 35-40 cm och då skall väggar svickas och
kvar kanske man har 30 cm i djupet, då förstår man att det gäller
använda djupet på bästa sätt.
Bakmuren är ett måste, den är 7,5 cm
tjock med en luftspalt på 1,5-2 cm, man skall helst inte låta elden
ligga på bakmuren för då är läckage snart ett problem, det här är en
bra lösning, ni kan se att väggen är klädd med entums eldfasta tegel
och de muras och låses av väggarna i eldstadskanalen.
Jag sätter
lite buffert tegel strax bakom kaklen ovan luckramen på insidan, det
gäller att lära husfolket att elda med stående ved i bakkant i en sån
här ugn med grund eldstad. Har vi någon fortsättning på kanalerna?

Här
har vi en lite bättre bild på hur det eldfasta teglet är i ugnen, jag
fortsätter med eldfast tegel på bakmuren ända upp till spjällbotten, så
på en sådan här ugn 2,4 m hög så behöver jag 26 st 50 mm eldfasta tegel
plus 30 st 25 mm eldfasta. Det handlar om 3500 kr, visst får du använda
sämre tegel, jag kan inte hindra dig, men fundera på vem som gör det
bästa och mest kvalitativa jobbet? Är kunden påläst så förstår dom utan
tvekan vad som lönar sig, alla som jag har murat åt vet vad det här
betyder i längden för de har insett vad som är kvalité. En sak till som
är viktig, man skall inte mura in sidokanalerna i svickningen på
baksidan av kaklen, utan kanalskelettet skall liksom löpa fritt och
glida på det som är kakelskalet och bakmuren, låser du fast teglen i
svickningen så lyfter kanalskelettet allt och kan knuffa ut kaklen ur
läge, vem blir extra glad då när det händer?