Vedspisar och kaminer
Varför går de sönder?        Om man vill ha en vedspis, vad gör man?
Det är på 1500:talet som järnugnar börjar tillverkas och spridas i Europa, och mestadels från Tyskland. Det är först i slutet 1500 och början 1600 som tillverkning kommer igång i Sverige. Först är de väldigt dyra och få har råd med dessa järnugnar, det är främst välbeställda som har råd, men så sker en mer human utveckling. Det är först på senare delen av 1800:talet när industrialismen genombrott kommit som den stora lavinen av gjutjärnugnar kommer. Det finns inga gränser för fantasin, man tillverkar allt enligt efterfrågan. Till idag kan vi hitta dom mest fantastiska spisar och kaminer, och förundras hur de kunde åstadkomma något så dylikt.

Varför går dessa gjutjärnskaminer sönder? För det första så generar värme i en viss rörelse i materialet, och om hög temperatur är konstant så deformeras järnet och förlorar sin struktur. Detta är så typiskt med brännjärnen i själva eldstaden. Meningen är att mellan brännjärnet(brännjärn/ugnen och cisternjärn/godset) och själva spisgodset skulle finnas ett lager av lerbruk. Detta tog udden av den höga hettan och släppte igenom en mer kontrollerad värme. Så är dock fallet med inneugnstaket. Om ingen lera ligger på taket så äter elden upp järnet och deformerar detta så större läckage blir följden. Då lär det bli brända bullar garanterat. Är man riktigt händig så kan man lossa dom olika delarna i eldstaden om de inte blivit alltför vridna, sedan gör rent i spisen. Förmodlingen så har ni sån tur att ni bor granne med en kakelugnsmakare som kan lämna er en hink lerbruk. Bli inte lurade av dessa byggnadsvårdsfirmor som tar hutlöst betalt för lera till ugnstaket, vi ska inte nämna några namn, annars lär vi få elaka mail, men priset för 5 kg är 730 kr, vi som gör lerbruket själva har en kostnad på 3 kr per kilo. Är inte detta sjukt? En skillnad på 715 kr. Kom ihåg att vägra bli blåst och lurad.  Lägg nu tillbaks den undre rostramen med rostret. Smacka på lerbruk på brännjärnet och vagga in det i läge, samma sak med cisternjärnet. Är ni lite proffsig så blanda in svarvspån(järn) i lerbruket och fördela en kaka ovan på ugnstaket, c:a 2 cm tjock. Låt sedan leran torka ett tag, blir det torksprickor så gnugga lite med blöt tumme på sprickan. Är detta för besvärligt, så tar det 15-30 min för kakelugnsmakaren att fixa till vedspisen. Men om vissa delar är trasiga, vad gör ni då? Ni kan gärna maila och skicka med en bild, berätta vad som är trasigt och säg vad ni vill ha hjälp med. Sedan kommer ett förslag med pris och vilka reservdelar som finns, är ni nöjda så kommer vi och fixar spisen!

Hur skall man få tag i en vedspis? Frågan är om man vill ha en nytillverkad eller en begagnad? En ny i gammal stil är felfri och har sina fördelar. Reservdelar finns och ofta utförd i ett bra material. En begagnad är charmig och andas kultur, men kan ha sina skavanker, ett visst utbud av reserdelar finns, men tänk på att de mycket svåra att laga speciellt med sprickor, det är en konst att svetsa i gjutjärn, ofta så spricker det där man svetsat, så man får inte ha den förväntan att det skall hålla, det spricker förr eller senare. Kan ni acceptera det och spisen lär inte ramla ihop för det, det är ett skönhetsfel helt enkelt. En gjutarmästare från Karlskoga förklarade för mig varför det inte går att svetsa sprickor, kolet som finns i gjutjärnet blir med tiden förbrukat vid användning av gjutjärnsspisen, då vill inte det nya järnet fästa sig vid det gamla som har avsevärt lägre kolhalt, en annan lagning är att rekommendera, skruvar och plåt för att hålla ihop sprucket gods.  Vill ni inte ha någon skavank eller något skönhetsfel, ja då är det en ny vedspis som gäller. Skillnaden är priset. En ny vedspis brukar kosta c:a 10000-20000 kronor, medan en begagnad alltså renoverad och klar för eldning kostar 4000-8000 kr. Kan ni acceptera mindre skönhetsfel och vad tidens tand gjort med spisen så är en begagnad vedspis ett bra val och pengarna räcker längre.Glöm inte bort att installationen kan medföra en kostnad också, kanske behövs skorstenskanalen åtgärdas, ha detta med i er kalkyl. Kom ihåg att det är inte bara att sätta in en vedspis i en fastighet, har det inte funnits en där tidigare så krävs en bygganmälan och om ni då bor i ett villa område där känsliga näsor finns så kan det bli ett eldningsföreläggande, vilket innebär att eldning får ske viss tid och mellan vissa perioder. Men låt inte det slå ner er önskan på att förverkliga drömmen om att få in en vedspis. Får vi ordna spisen åt er så sköter vi bygganmälan , alla handlingar och kvalitetsansvarig åt er också.  Det finns en uppsjö av begagnade vedspisar och kaminer, samt en stor nytillverkning, så att hitta en vedspis ska inte vara så svårt.

Här är några exempel:
   
Sedan vill en del ha underluckor för ett vedförråd eller sina kastruller och andra attiraljer.
   
Vill man inte ha det så kan man ha ett valv under vedspisen, eller inget alls.
Hur går det till när man renoverar en kamin?
Först så köper man en begagnad kamin av någon, i detta fall så köpte vi en för 500 kr från gamla Kapellet i Bockhammar Västmanland.

Detta är en Skoglund-Olsson modell 1120. Den var i ganska dåligt skick, allt inre brännjärn hade deformerats och vissa sprickor fanns på baksidan vid rökrörets utgång. Den fick stå i mer än 3 år på förrådet innan en intresserad kund dök upp och önskade en stor kamin och som ackukulerade värme. Först blästrade vi ugnen, det kostade c:a 500 kr plus moms. Därefter så tillverkades ett rökrör till kaminen för anslutning till murstocken c:a 800 kr. Ytterliggare förstärkning för sprickor och bakre anslutning, c:a 500 kr. Nytt glimmer för luckans fönster och roster för eldstadsbotten 885 kr. Den murades invändigt med 3" eldfast tegel och olivinsten. Tegelmassan kommer att behålla en del av värmen länge också skydda gjutjärnsgodset så kaminen håller längre. Det eldfasta teglet kostade nästan 3000 kr med olivinstenen.
 
Vi proveldade kaminen och det tog en stund innan den blev varm, mycket tegel att värma upp.Ni kan se teglet inuti kaminen i v:a bilden. Allt tegel murades dit med lerbruk som kan röra sig med värmen. Vi gjorde också en eldhylla som elden slår emot inuti kaminen så rökgaserna inte går ut direkt i murstocken, på detta sätt så nyttjar man värmen mera effektivt. Efter hela renoveringen, vad blev kostnaden för kaminen? 6500 kr för allt material som användes och alla delar, arbetstiden bjöd vi på , det var trevliga kunder som beställde mer arbeten så lite rabatt blev det. En ny sådan här likvärdig kamin kostar idag 20000 -30000 kr, så vi hoppas vår kund är nöjd och värmer sig gott med kaminen. Har ni en gammal kamin som ni önskar få liv i så hör av er så hjälper vi er, blästring, lagningar, reservdelar, installation.
 Är det något ni drömmer om, steget dit är inte långt.

Tillbaka till början!

Tryck här för att stänga sidan!