Vecka 16 , badrum och kakelugn

Det är bråda tider, nu strömmar arbeten in och vintern har gjort det värre än vanligt med förseningar. En skillnad kunde man se under veckan.
 

Upplaget för vedspis och braskassett börjar få sin form, är vi snåla genom att använda gammalt tegel? Det är ingen dröm att mura med gammalt, bara det är helt och skall man ändå putsa allt så är det okej att använda gammalt. Vi ville skapa ett vedförråd med ett valv i gammalt tegel som andas lite kultur.

Nåväl, vi är en bit på väg så vi får vänta ett par dagar till.Vi skall också hinna mad kaklingen till badrumsväggar denna vecka. I detta badrum så får man utgå rån fönstret, att kakel är centrerade och vi får ett bra synintryck när man tittar på fönstret.

En sak man måste ta reda på är hur taket är i förhållande till lutningen. Vi upptäckte att en del av en kortsida hade en bula som sjönk mer än 1 cm. Hade vi satt kaklet ända upp mot taket vid fönstret så hade vi fått endera plocka ner allt och göra om det, eller såga i dekorkaklet som avslutar upp mot taket. Vi satte med en mån om 1 cm spel så vi kunde nätt och jämt komma förbi bulan i taket. Rose-Marie fick sköta sågningen med vattenkapen och visst går det bättre när man är två på ett arbete, idag onsdag så kör vi på och en nyfiken husägare lär säkert dyka upp för att se hur kaklingen ter sig och hur den ser ut. Vi skulle sätta in en insatsrör i en skorsten och takstegen hade rasat ner, då undrar man hur den satt fast om nu den varit kvar, sen hade vi klivit upp och kanske glidit ner, vi vet inte?
Vi har som regel att om det inte är fullt lagligt monterade takstegar och bryggor så går vi inte upp på taket. Våra försäkringar gäller inte om vi går upp på osäkra och obesiktigade takstegar och bryggor. Går vi upp, är det samma som vi godkänner en felaktig anordning. Om ni läser detta och är fastighetsägare, kolla över att din takstege eller anordning på taket är besiktigad och lagligt godkänd, annars kan det bli en dyr läxa om en olycka inträffar. I detta fall får husägaren se till att en säker gångväg blir gjord innan vi går upp.
 
En liten glimt av kakelsättningen, c:a 20 st håltagningar och se till att snygga hörn bildas. Vissa dekorkakel skall giras vi ytterhörn och innerhörn. Ni ser att vi lämnar kaklet i sockeln
, vi skall lägga duken när kaklingen är klar på golvet och sedan efter det kommer klinkern på golvet. Vi har 2 m vägg kvar att sätta, sedan så limmar vi duken på golvet.

Här är golvet nu limmat och klart, en sak är säker att hemmapularen lär få problem med duken. Man måste spackla så fint och jämt att limmet biter i duken. Har man för mycket lim så bildas luftbubblor hela tidan då limmet sjunker ihop och torkar. Sedan fick vi bearbeta duken så all luft var borta och svetten rann, det var då vi sade att hemmapularen lär få ett uppvaknande, när yrkesfolk tycker att det är knöligt, vad är det då för lekmannen? En annan viktig sak var att börja vid golvbrunnen och gå utåt så skarven överlappade och låg med överlappen ner mot brunnen och inte tvärtom. Spacklingen måste vara förstklassig, annars stora problem.
På lördag spackling i Åkersberga och ligga på golvet igen.