Våtrum- inte så enkelt längre!
100 miljoner Kronor i veckan, det är vad vattenskador kostar oss varje år. Fördelningen är 60% läckage i rör, 13% det som sitter i slutändan av röret, sist 27% tätskiktsproblem. Är det konstigt att försäkringsbolagen knorrar?
Kraven har också skärpts, så numera är det svårt att slippa ifrån ansvar om man själv vill göra ett badrum eller våtrum. Branschen önskar få ordning på vattenskadorna och detta sker genom att företag söker behörighet och arbetar efter branschreglerna. Man eftersträvar en högre kvalité och minska reklamationer som kostar onödiga pengar. Det skall vara säkrare och gynnsammare att anlita ett behörigt företag. Företag som inte klarar av att sköta sig blir av med behörigheten och förlorar sitt goda namn.
Den vanligaste reklamationen i nya badrum!
Golven uppfyller inte Boverkets krav på att "Bakfall får inte förekomma i någon del av utrymmet". BBR kap 6:534. Det som avgör allt är vilket arbete som lagts ner på att få fall från väggarna ner till golvbrunn.Man får inte ha ett tätskikt som har gropar och bakfall för att sedan göra fall med fästmassa som man lägger under klinkern. Därför är det A och O att syna av golvet före innan tätskikt skall sättas, finns det frågetecken så kan de rättas till genom spackling. En annan sak är att alltid följa monteringsanvisningen även om man har en bättre idé själv. Frångår man monteringsanvisningen och problem uppstår och det påvisas att man ej följt den till fullo så blir man ansvarig om skada uppstår. Följ med på en liten tur och se hur ett badrum går igenom dom olika faserna och blir färdigt.
Början- här avgörs hur ditt golv blir.
Vi kommer in i läget då snickarna har lagt spånskivegolv och satt golvbrunnar. Eftersom rörmockaren skall montera golvvärmerör så skall golvbrunnar höjas upp till en nivå. Tillverkaren till golvvärmen har anvisningar att massan inkl klinkern minst skall vara 15mm ovan rören.
Golvvärmerören är 16 mm, lägger vi till 15 mm och drar bort klinkerns tjocklek så bör avjämningsmassan vara 22-23 mm tjock. Men eftersom rörmockaren inte riktigt fått ner alla rör på skivan så bestämmer vi att vi ställer in golvbrunnarna på 30 mm och flytar allt. Vi avskyr att klafsa omkring i spacklet och flytar remsor om 60-80 cm, vi använder en murbruksvall som vi flyttar efter massan lagt sig. Till slut så är golvet flytat och det har gått 3-4 timmar. Nu får massan torka och vi kommer tillbaka för att spackla fall med ett finare spackel, vi använder oss av ett äldre sätt och tro det eller ej, men en kund sade att med de enklaste medel så blir det så bra resultat.Vill ni veta mer så finns bilder under "spackling".
Vi använder oss av egen tillverkade träkilar som är 2-2,5 m långa och är olika tjocka. Vi delar in rummet i olika tårtbitar som sedan spacklas, för att få en så fin yta som möjlig så har vi själv förfinat vår teknik med filtduksbräda , vi jämnar till området och får samtidigt ett färdigt ytlager. Denna spackling tar c:a 5-6 timmar och sedan har vi ett färdigt golv redo för limning av tätskiktsduken. Ni kan se att ingenstans i rummet så finns en plan yta som kan samla vatten, allt lutar ner mot golvbrunnarna. Vi har uppfyllt kravet på minst 20 mm skillnad från golvbrunns tätskikt upp till under kant på tröskeln. Normalt sätt så skall en kant på 15 mm vikas upp av duken och limmas på tröskeln. Nu skall golvet torka och vad gör vi under tiden? Vi börjar med väggarna. Först en primer sedan kan detta börja?

Vi som håller på med detta kallar ofta gummimassan för "guck". Här guckar vi på väggen ett väl jämnt lager och inte för lite, sedan skall duken eller tätskiktsduken arbetas in i väggen med hjälp av en plastspackel. Är man man inte snabb så blir det gärna luft bakom duken, vi som nu kämpar med duken yttrar gärna en och annan kraftfull ramsa.

Nu är det bråttom och makaren funderar vad har jag lagt penseln någonstans? Första remsan på plats, nu kör vi på till lunch.

Idag så klassas våtrum in i 2 zoner, i våtzon 1 krävs denna duk men i våtzon 2 kan gummimassan användas. Vår kund ville ha bästa skydd och vi sätter duk i hela våtrummet. Nu är det lunch, vi åker 3 mil till Fagersta, till ett hotell med buffé, det brukar vara så god mat där så det vattnas redan i munnen.

Nu är första dagen över och alla väggar är klara, t om fönstret är klart med smygar, vi kommer att lägga duken på golvet sist, före det så kommer vi kakla alla väggar, varför vi väljer så är för att nöta så lite det går på golvduken, det räcker någon kommer in med skor och har något vasst och perforerar ett litet hål, ja då kan vattenpelaren som finns i golvet mata på vatten under tätskiktet och problemen är bara att vänta. Hellre extra försiktig än chansa.

Alla väggar är klara och vi har lämnat sista raden för att kunna lägga golvklinkern och samtidigt sätta sockelkaklen alltefter vi gör rummet klart.Ni kan se primer på golvet och snart blir det dukat på golvet.

Praxis är att man börjar vid lägsta punkt och vandrar uppåt, en liten klurig sak kan vara att man kanske vill lägga en hel duk från höger till vänster som just den är vid högra golvbrunnen, men vi har en ås runt duschhörnan och för att få duken att slicka golvet så valde vi detta mönster.

Golvet är lagt och fogat, väggarna är också fogade, det som händer nu är en glasblockshörna i duschen. Hur man kan gå tillväga kan du läsa mer om under "glasblock".

Nu är det bara att sätta upp en lapp som påminner dem som senare skall montera saker i badrummet att hur de skall göra hål i väggen och vilka krav som gäller då. Efter klart och godkänt arbete så författar vi ett kvalitetsdokument A och lämnar monteringsanvisning för tätskiktet och skötselanvisningar till kunden och har en kopia själva i kontoret. Detta är ett värdedokument att badrummet är utfört enligt branschreglerna och ska ha den kvalité man eftersträvar.Nu väntar ett annat badrum i Åkersberga.
Men kanske någon undrar, en kakelugnsmakare, skall han hålla på med badrum? Är inte det lite simpelt och inte samma status som kakelugnar? Man skall inte vara för stolt och mena att vissa arbeten är mindre värda för så många håller på med dem, en hantverkare med rätt inställning tar alla arbeten på allvar och vill göra sitt bästa i alla avseenden, inte bara när det passar honom, en fråga till er gott folk, tror ni kakel med glasyr är vattentätt? Vi skall låta er söka svaret, någonstans dyker det upp, där man minst anar det.