Torksprickor inuti kakelugn- inget att ignorera!

Vi har behandlat detta under titeln "lerbruk" i ordlistan. Vi ska ta upp lite andra aspekter kring detta ämne. Sotare vet av erfarenhet att i stort sett alla kakelugnar läcker lite rök. I de flesta fall brukar det hamna inom ett rimligt värde. Vad är då ett rimligt värde idag? Enligt Europastandader är detta ett riktvärde för skorstenar, 2 liter/sekunden per kvadratmeter. De flesta sotare försöker använda detta som ett slags riktvärde, att läcker kakelugnen t ex 1,8 liter så gör man inte ett nedslag, men däremot om kakelugnen har ett läckage på 4 och mer så tittar sotaren närmare på var dessa läckor finns , kommer det markant med synlig rök så blir nog omdömet ett nedslag, åtgärda läckorna. Då förstår vi att ha för bråttom med en kakelugn kommer att få konsekvenser.
Bilderna illustrerar vad som händer efter bara en dag eller två, skulle man sätta skiftet där spjällbotten ligger ovanpå och bara köra på och lämna innerjobbet med blött lerbruk så kommer ugnen att läcka, frågan är bara hur mycket?
Att sprida ut uppsättningen av skiften kan vara avgörande för att få en tät ugn. Förr så försökte jag sätta två skift om dagen med allt innerarbete också, men det var knöligt att bearbeta torksprickor i efterhand 60-70 cm nedåt i kanaler som mina händer knappt kommer in i. Jag har numera utvecklat en metod att sätta ett skift om dagen med allt innerarbete klart förutom kanalskelettet, dagen efter så kan jag med lätthet bearbeta ytan och få ett fint resultat.


Här har jag nyss blivit klar med manteln och dragit på bruk, penslat ytan så en len slät yta täcker allt. Nästa dag så går jag över de torksprickor som uppstått, man tar en svamp med lite vatten och lerbruk och gnor sedan in lerbruket över de ställen som skall bearbetas. Att göra detta säkerställer att ugnen kommer att bli tät. Min sotarmästare i Fagersta Klas Eriksson har en mer skrikt hållning till läckor i en nysatt kakelugn. Nu när man bott 10 år här i Bergslagen så har ingen provtryckning visat något läckage under under hans insyn, och liknande resultat har man haft i mer 30 år av kakelugnsarbeten. Tydligen så tillämpar jag en metodik som är säker i täthet och skonsam mot kaklen som kommer att hålla i ytterligare generationer. Är det inte värt att lyssna till det jag har att berätta? Ta bara detta i beaktande, min mäster Leif som gick lära hos Manfred "Manne"  Granqvist i Eskilstuna 1973-1974 tillämpade saker som lärt sig av sin mäster och aldrig funderat närmare på vad är det jag igentligen gör när jag sätter en ugn? Jag fick min mäster Leif att tänka om på flera områden, en sak var just att ta hand om torksprickorna dagen efter och göra det i hela ugnen. Han var 19 år när han gick lärling och jag var också i samma ålder när allt begav sig.

Så här skall det se ut, dagen efter alla torksprickor åtgärdade och man kan fortsätta med uppsättningen. Skiftet som utgör underdelen av spjällbotten brukar jag låta vänta minst 2 dygn eller över en helg, då är jag riktigt säker på att ugnen blir tät i detta skift och kan med övertygelse lägga spjällbotten. Vem skulle du vilja låta sätta om din ugn? Snabba killen eller den som är lite långsam av sig?