Med nytt material göra gammalt
Vi är i Färna och skall installera en gammal bergslagskamin och en renoverad vedspis och samtidigt försöka få till att allt ser riktigt gammalt ut. Ett önskemål var att få en spiskåpa som ser ut som en murad kåpa fast den inte skall vara det. Den skall ha en enhet som står över en elektrisk spis och samtidigt kunna ta os från vedspisen också. Vi klurade ut ett chassi för konstruktionen. Så här ser den ut.
Ramen består av plattjärn och det vilar i murstocken och har en stång som avlastar den på mitten, sedan så hänger den i stålreglar som också skall skruvas i för mineritskivan som skall utgöra den lutande delen av kåpan. På själva plattjärnsramen skall en gjuten fris göras. Men innan den kan göras så måste vi montera fläkt och rör så innerarbetet är klart. Allt skall monteras så om fläktenheten går sönder så skall man kunna ta ner den och byta ut den.

Vi gjorde det enkelt, fläkt upphängd mellan stålreglar och rör in i murstock men även möjlighet för självdrag ovan vedspis, speciellt på sommartid när man vill ha lite ventilation. Vi förberedde också för gjutandet av frisen, stålregelvägg bakom och nu är det bara att forma för gjutandet. Vi har tänkt att frisen skall efterlikna taklisten i rummen som är en antik allmoge modell, och när vi väl gjort formen så gör vi en omvänd spegelskulptur av frisen i formen. När vi skall gjuta så finns redan en gipsfris i formen som vi gjuter emot och vips så får vi samma utseende på frisen som taklisten har, detta är ett sätt hur man kan göra en kåpa som liknar en gammal spiskåpa och den kommer inte att väga så mycket som en kåpa i tegel gör. När frisen är klar så monterar vi skivorna och nätar dem med putsnät och putsar med ett gipsbruk så vi får en putsliknande yta.

Här kan man se utsuget ovanför vedspis, vi har gjort formen för att gjuta frisen, nu är det bara att gjuta och se hur det blir. Ni kanske undrar varför vi inte murar en fris? Är det inte lättare? Problemet är att järnet rör sig, dels pga av årstidernas växlingar av värme i huset, sedan har vi värmen som kommer av användandet av vedspis och elspis, är då frisen murad så är det bara en tidsfråga innan rörelsesprickor finns, så en gjuten armerad fris är då ett bättre val, kanske något dyrare i tid, sotaren kan inte heller gnälla på att något brännbart finns i närheten av vedspisen(kravet är 1 m till brännbart).

Gjutformen har hållit, skulle bara fattas, vi tar bort den och ser den inre gipsformen som vi gjöt emot. Gips och betong, har den brunnit ihop eller kommer den lossna med lätthet?

Jo, det gick alldeles utmärkt. Nu väntade mycket arbete, struktur på frisen, isolering invändigt för ljud, kåpans väggar, kakel på vägg, vedspis in på plats, putsyta på kåpan. Hur blev det?

Visst liknar den en murad kåpa, fast modern med elektrisk fläkt och utsug. Men vänta, vad hände mellan frisen och att kåpan är klar? Här är lite bilder.


Det var lite om hur man kan göra en spiskåpa som skall vara i gammal stil men med nya moderna material. Vem vet, kanske detta kan hjälpa dig med lite inspiration.
När saker och ting blir mer avancerande
 Ibland kan förutsättningar vara ett hinder att komma över och då är det klokt att ha en hantverkare som kan sin sak till hjälp. Något som blir mer och mer populärt är öppna spisar i köksmiljö och helst i anslutning till vedspisar och andra spisar. Det är bra också för praktikanter att vara med när saker blir mer krävande.
Husfolkets önskemål var en öppen spis i hörnet, sedan en vedspis bredvid, samt en gasspis och en murad kåpa över allt. Vilka rökkanaler fanns i murstocken? En imkanal samt en vedspiskanal som högre upp mynnade ut i en större pipa.

Vi provade först med en modul som skulle visa oss om vi kunde ha 3 till fyra rör i samma pipa, vi behövde absolut minst 180x125 ovalt rör för öppna spisen och det är i minsta laget när arealen är 7700 kvcm och då skall rökkanalen minst vara 770 kvcm, vilket motsvarar en kanal på 25x30 cm.
Den som vi hade är 3 ggr mindre men har ett mindre motstånd för röken då röret är ett insatsrör. Min erfarenhet är att det fungerar och husfolket är förbryllade att inte ens en sotstrimma syns på kragen där det ofta annars görs. Bakom öppna spisröret syns röret till vedspisen.

På denna bild så har vi byggt upp den konstruktion som skall utgöra själva bordet eller stommen för öpna spisen, vedspisen och gasspisen, det finns visserligen en murstock i hörnet men vi förstärker allt genom ytterliggare en vägg av tegel. Det gick inte att göra en kanal i tegel bakom vedspisen för timmer låg för nära, så vi använder ett insatsrör.

Här är platsen där röret från vedspisen skall muras in och möta inmurningsstosen ni ser.
Vi går in i skedet då själva ramen för spiskåpan sätts på plats.

Vi går in på lite vad slags konstruktion vi har valt att använda oss av. Ovanför öppna spisen så måste kåpan vara murad, men att mura allt blir ett hiskeligt tungt arbete och en sådan stor kåpa blir inte bra för rörelser kommer. Vi skall göra en kåpa i minerit och stålreglar och möta den murade kåpan inne i hörnet. För att få en stadig krans så gjuter vi den i betong och armerar den. Hur gör man om man vill ha lite allmoge på kransen? Betong är svårt att ändra på i efterhand då det har brunnit, så vi gör en gjutform där en spegelvänd gipskaka bildar profilen vi vill ha.

Man bygger en form runt plattjärnsramen, vi har spridit stålreglar som är fast i plattjärnet och skruvade i taket. Hur ser då formen ut inuti som skapar profilen?

Rackarns, vi hann gjuta innan ni fick se hur man gör den spegelvända profilen, nåväl, tag lite gypsum och lägg i lite putsbruk och gör en smet, lägg i smeten i framkant så den bildar en triangelformad kaka, jag har olika lister som jag sågat upp i mindre bitar och dra dem så en profil skapas, så när betongen läggs i så möter den en spegelvänd triangelsom skapar en profil som sedan blir en snygg krans.

Här ser ni hur betongkransen blir efter formen är borttagen, vad som mer hänt är att en köksfläkt sitter bakom mineritskivorna och den murade kåpan är klar. Vi tar och tittar lite hur den murade ser ut underifrån uppåt.

Det blir inte mycket till rökkammare när höjden är så begränsad, vi måste ha rejält med tegel även ovan anslutningen så skydd finns mot trätaket. Ni ser också att vi använt oss av ett gammalt spjäll,och inget nytt krafs. Överst i högra hörnet kan ni se en rostfri plåt som utgör rökplåt så rökgaserna inte kan rulla ut så lätt och sota ner den fina kragen på kåpan. Till denna öppna spis beställde vi gjutjärnssidor och bottendel för att få en gammal stil och ett bra skydd mot väggar när man eldar. Att elda i köket på hösten och vinter när man lagar mat är så mysigt tycker husfolket.
Men hur gör vi nu med kåpan för att den skall se murad ut?

Här är det viktigt att använda putsnät eftersom dessa skivor vill gärna spricka i skarvar och skruvar, ni kan se att vi möter öppna spisen och nätet fortsätter ända ut till väggen, nätet fixeras med antal skruv. Nu nästa steg, att putsa kåpan.

Vi använder ett eget tillverkat bruk, det receptet ger vi inte bort gratis. Vad skall man då använda?
Ja, ni får helt enkelt luska fram det själva. Hur blir ytan när putsen är lagd?

Ytan blir precis som på väggen i murverket. Vi beställde gjutjärn för de ytor som är mellan spisarna också. Skall vi titta på när alla spisar är på plats?

Nu nästan ett år efter att allt färdigställdes så berättade husfolket att under den kalla vinter så när de eldade i vedspisen så blev det så varmt i köket och öppna spisen har fungerat klockrent, inte en sotstrimma ens på kragen, och tänk ändå att kanalen var 3 ggr mindre än kravet. Vi tar slutligen och tittar på alla de rör som vi dragit från eldstäderna.

Ett ovalt rör från öppna spisen, 2 rör från kakelugnar, ett rör från vedspisen, samt en imkanal från köksfläkten. Vi tvättade av plåten efter att förseglat rören med putsbruk. Man lämnar inte kladdiga ytor efter sig. Men köksfläkten skulle vara intressant att veta mer om.

I ett sådant här utrymme som sedan blir dolt så kan värme bli en brand vid rätta förutsättningar, så att ha ett gott skydd är alltid klokt, ni kan se att en brandmatta är satt både på vägg och i tak där man har träväggar och tak i trä, men hos oss har vi minerit även i taket. Man hade köpt en färdig spiskåpa från Ikea och häpna att vi fick dit den och det gick galant. Ett rör dras bort mot imkanalen, men vi vill ha en ytterliggare en funktion, att när man inte använder gasspisen utan bara vedspisen så skall det fungera även med självdrag för att matos skall sugas bort.

Den vänstra är från köksfläkten och den högra ser ni på nästa bild.

Här är ventilen som ger självdrag från vedspisen, det är viktigt att denna stängs när man lagar mat på gasspisen så köksfläkten blåser upp matoset i imkanalen, annars om denna är öppen så kommer matoset ut här. Något att öva in som en daglig rutin.
Hur blev köksfläkten och utseendet underifrån?

Lite skuv och plåt så allt ser svart ut och skall vara lätt att städa och göra rent när det behövs.
Ja, det var köksfläkten , vi tar en titt på gjutjärnsplåtarna i öppna spisen kort.

Det blev 3 stycken och allt vägde c:a 150 kg. Det passade perfekt och det är klart vi gav rätt mått till gjutaren. Godset är c:a 16-18 mm tjockt och kommer att hålla en avsevärd tid, en bra fördel är att teglet i väggen blir inte utmattat som det skulle bli om elden legat direkt på tegelväggen. Folk som har öga för dessa detaljer och vet en hel del om byggnation samt byggnadsvård har oj-ojat sig en hel del, de har tittat underifrån och kommenterat att detta är inte billigt och vilken tid det måste ha tagit att göra allt detta. Vår familj hade en önskan att förverkliga en dröm om ett gammalt kök och hade hittat en bild i Gård och Torp, de visade den och sade gör så här så blir vi nöjda. När hantverkaren kan sin sak och husägare beställer så är det roligt för alla i slutet när allt blir så bra och fungerar som det skall, det är detta vi vill uppleva som jobbar i byggbranschen, att alla blir nöjda och gör sin del för att klara uppgiften. Det är väldigt uppmuntrande och givande att få göra sådana här arbeten, hoppas vi kan inspirera dig att kanske förverkliga någon dröm du har liggandes i sinnet.