Provtryckning av en kakelugn
En
sak har dykt upp gång på gång, detta har irriterat en del husägare. Man
har haft besök av sotaren och provtryckt kakelugnen med en rökpatron,
den har man lagt in i eldstaden och sedan stängt spjället, därefter så
lyser man med ficklampa vid sidorna och synar om det kommer någon rök.
I en del fall så har man konstaterat att ingen rök syntes så kakelugnen
är okej, ända tills kakelugnsmakaren kom. Vad hände nu, kanske ni
undrar? Jo, när kakelugnsmakaren börjar samma procedur så tänder han
först ett papper på sidan i sotluckan, pappret tar eld och öppet
spjäll, så far kallproppen iväg och ett bra sug finns nu i kakelugnen.
I detta läge så lägger vi in rökpatronen i eldstaden. Vi låter
draget dra ut lite rök sedan stänger vi spjället och lyser med
ficklampan, och nu kan vi se strimmor av rök puffa ut från olika
platser på baksidan av kakelugnen och ibland på framsidan i
kakelfogarna.
Varför blev det en skillnad? Det som händer när man
lägger en patron bara direkt i eldstaden är att all rök samlas där och
inte i sidokanalerna till den mättnad som behövs för att hitta läckor.
Dessa husägare som har råkat ut för detta har blivit besvikna då
sotaren sagt att kakelugnen var okej att använda och sedan har
kakelugnsmakaren kommit med motsatta svaret. Så är du sotare som läser
detta så kommer du säkert att först få bort kallproppen och få drag i
kakelugnen innan du provtrycker. När man använder en
provtryckningsmaskin som bygger upp ett tryck, då behövs kanske inte
det eldas i sotluckan, denna metod används ofta då man testar tätheten
på en nyligen uppsatt kakelugn.
Vissa
kakelugnsmakare har klagat på sotarna när de använder maskinen, de
anser att man skall bara använda en rökpatron med självtryck som metod.
Varför de klagat beror på att med maskinen så verkar det som alla deras
satta kakelugnar läcker. De menar att alla kakelugnar har pysläckor,
att då med maskinen provtrycka så hamnar de i ett underläge menar dessa
herrar. Vad som i själva verket hänt är att deras kakelugnar ofta sätts
fort upp och man kan inte behandla torkssprickor som uppstår av att
lerbruket torkar och krymper. Allt går så snabbt , skiften flyger upp
och att sedan förundra sig över att ugnen läcker, läs mer om lerbruk
och dess egenskaper och titta på hur en torkspricka ser ut så förstår ni
att hur en nysatt ugn kan läcka. Att provtrycka med maskin på en nysatt
kakelugn är helt och korrekt rätt metod, är man en skicklig hantverkare så får man
bevis för detta vid en provtryckning.
Nu har det hänt igen!
En
privatperson köper ett äldre hus och tar ut sotaren som tittar på
kakelugnen och tycker den ser fräsh ut och inuti säger de att den
verkar i bra skick, men ovan kakelugnen är det så svart och sot har
läckt ut. Så husägaren föreslår att sotaren kommer ut igen och
provtrycker kakelugnen och skorstenen. Resultatet är läckage i övre
delen av kakelugnen och på framsidan där de 2 kakel som sitter ovan
luckan har krypit ut 8 mm och en lika stor springa finns till höger där
rök kommer ut. Trots allt detta så säger sotaren att det är bara att
sätta om toppen och täta med någon fogmassa så röken håller sig i
ugnen. Man tar också kontakt med en ugnsmakare i Västmanlands norra
del, han säger att han behöver inte titta på ugnen utan de ser alla ut
i samma skick och det är bara att sätta om toppen och så håller det i
20 år. Nu förstår man att husägaren tror att det behövs inte så mycket
lagning för att kunna använda kakelugnen fullt ut, det är i detta läge
som vi tittar ut och gör en sakkunnig bedömning.
Vi
frågar husägaren om vad han önskar få ut av ugnen? Jo ,han önskar
använda den för att få värme under byggtiden eftersom detta är den enda
värmekälla som finns i huset. Vi frågar vad han själv tycker om ugnen?
Jo, den ser lite sliten ut men annars är den väl helt okej! Vi börjar
med att förklara att ugnen utvecklat en trappstegsrörelse där den rört
sig störst och att flera kakel lämnat sin plats och ber honom sätta
fingret och känna skillnaden och frågar om han skulle vara nöjd med en
ugn där kakel håller på att tippa utåt i rummet. Även om man murar om
toppen och fogar ugnen så kommer man inte ifrån det stora problemmet
att svickningen inuti ugnen släppt ifrån baksidan av kaklen, att göra
denna reparation skulle bara gett ett antal eldningar till det var
otätt igen, så vi förstår att husägaren är inte glad då någon lovar att
det håller i 20 år och när sotaren också säger att det räcker med dessa
åtgärder. Vi berättar att kakelugnen är i sådant skick att en
omsättning är ett måste, sedan utöver detta så har ugnen över 15 st
kakel som har rejäla kramlingssprickor och husägaren är helt förbryllad
över vad är det för något? Vi får förklara vad detta betyder och vad en
ny kramling kommer att betyda för kakelugnen. I dagläget så är inte
ugnen ens värd 5000 kr med de skador den har och allt detta sammantaget
gör husägaren ledsen och både arg. Ibland så är sanningen inte alltid
den man vill höra, och återigen så har det visat sig att det är ett
lotteri att anlita yrkesfolk och fråga yrkesmän om råd. Vi känner
sotaren och inget ont om denne eftersom det är en ung människa med
begränsad kunskap om kakelugnar, och det kan inte vara lätt att ge råd
om sådant som kräver en lång tids erfarenhet och kunskap som man vinner
med åren, men däremot någon som kallar sig en kakelugnsmakare borde
veta och inse att om vanligtvis en ugn läcker i toppen och har nästan
70-80 år på nacken av användande och dessutom läcker på framsidan så
betyder detta allvarliga problem inuti ugnen, det är något som behöver
beskådas och inte så enkelt bara säga att mura om toppen så håller det
i 20 år, endera är det ointresse av den som man frågar eller så har
personen inte den kunskap som behövs. Vad lär vi oss av detta?
Jo,
att det lönar sig att fråga flera för att få en sann bild av vad
verkligheten igentligen är. Visst hade husägaren kunnat laga övre delen
och foga i ny fog mellan kaklen och betalat 15000 kr, bara för att en
kort tid därefter konstatera att nu ryker den in igen och läcker, nu
kan dom pengarna användas på ett förståndigare sätt när man nu har en
djupare insikt om vad man bör göra med kakelugnen. Något som vi
upptäcker är att lekmän ofta har en naiv bild över kakelugnen och dess
skick, när vi frågade om vad husägaren själv ansåg så var det inte så
farligt, men när vi tog handen och han fick själv känna efter så
förstod han att kaklen var helt ur läge och det är ju inte bra. Vi
vill åter igen betona, det är få kakelugnar som är i sådant skick att
endast toppen behöver sättas om och man kan sedan fortsätta att använda
ugnen en längre tid, sanningen är att om anslutningen läcker så har
ugnen använts flitigt och har då sådant slitage både uppe och nertill
även inuti, då kan man inte räkna med att använda ugnen en längre tid
förrän otätheter börjar bli ett problem. När kakel lämnar sin plats och
ugnen är otät t om framtill mellan kaklen så är det omsättning som
gäller, vi säger inte detta för att skapa arbeten, utan det är det
rätta med tanke på er säkerhet och det allvar som en otät ugn utgör.