Provtryckning av en kakelugn

En sak har dykt upp gång på gång, detta har irriterat en del husägare. Man har haft besök av sotaren och provtryckt kakelugnen med en rökpatron, den har man lagt in i eldstaden och sedan stängt spjället, därefter så lyser man med ficklampa vid sidorna och synar om det kommer någon rök. I en del fall så har man konstaterat att ingen rök syntes så kakelugnen är okej, ända tills kakelugnsmakaren kom. Vad hände nu, kanske ni undrar? Jo, när kakelugnsmakaren börjar samma procedur så tänder han först ett papper på sidan i sotluckan, pappret tar eld och öppet spjäll, så far kallproppen iväg och ett bra sug finns nu i kakelugnen. I detta läge så lägger vi in rökpatronen  i eldstaden. Vi låter draget dra ut lite rök sedan stänger vi spjället och lyser med ficklampan, och nu kan vi se strimmor av rök puffa ut från olika platser på baksidan av kakelugnen och ibland på framsidan i kakelfogarna.
Varför blev det en skillnad? Det som händer när man lägger en patron bara direkt i eldstaden är att all rök samlas där och inte i sidokanalerna till den mättnad som behövs för att hitta läckor. Dessa husägare som har råkat ut för detta har blivit besvikna då sotaren sagt att kakelugnen var okej att använda och sedan har kakelugnsmakaren kommit med motsatta svaret. Så är du sotare som läser detta så kommer du säkert att först få bort kallproppen och få drag i kakelugnen innan du provtrycker. När man använder en provtryckningsmaskin som bygger upp ett tryck, då behövs kanske inte det eldas i sotluckan, denna metod används ofta då man testar tätheten på en nyligen uppsatt kakelugn.

Vissa kakelugnsmakare har klagat på sotarna när de använder maskinen, de anser att man skall bara använda en rökpatron med självtryck som metod. Varför de klagat beror på att med maskinen så verkar det som alla deras satta kakelugnar läcker. De menar att alla kakelugnar har pysläckor, att då med maskinen provtrycka så hamnar de i ett underläge menar dessa herrar. Vad som i själva verket hänt är att deras kakelugnar ofta sätts fort upp och man kan inte behandla torkssprickor som uppstår av att lerbruket torkar och krymper. Allt går så snabbt , skiften flyger upp och att sedan förundra sig över att ugnen läcker, läs mer om lerbruk och dess egenskaper och titta på hur en torkspricka ser ut så förstår ni att hur en nysatt ugn kan läcka. Att provtrycka med maskin på en nysatt kakelugn är helt och korrekt rätt metod, är man en skicklig hantverkare så får man bevis för detta vid en provtryckning.
Nu har det hänt igen!
En privatperson köper ett äldre hus och tar ut sotaren som tittar på kakelugnen och tycker den ser fräsh ut och inuti säger de att den verkar i bra skick, men ovan kakelugnen är det så svart och sot har läckt ut. Så husägaren föreslår att sotaren kommer ut igen och provtrycker kakelugnen och skorstenen. Resultatet är läckage i övre delen av kakelugnen och på framsidan där de 2 kakel som sitter ovan luckan har krypit ut 8 mm och en lika stor springa finns till höger där rök kommer ut. Trots allt detta så säger sotaren att det är bara att sätta om toppen och täta med någon fogmassa så röken håller sig i ugnen. Man tar också kontakt med en ugnsmakare i Västmanlands norra del, han säger att han behöver inte titta på ugnen utan de ser alla ut i samma skick och det är bara att sätta om toppen och så håller det i 20 år. Nu förstår man att husägaren tror att det behövs inte så mycket lagning för att kunna använda kakelugnen fullt ut, det är i detta läge som vi tittar ut och gör en sakkunnig bedömning.

Vi frågar husägaren om vad han önskar få ut av ugnen? Jo ,han önskar använda den för att få värme under byggtiden eftersom detta är den enda värmekälla som finns i huset. Vi frågar vad han själv tycker om ugnen? Jo, den ser lite sliten ut men annars är den väl helt okej! Vi börjar med att förklara att ugnen utvecklat en trappstegsrörelse där den rört sig störst och att flera kakel lämnat sin plats och ber honom sätta fingret och känna skillnaden och frågar om han skulle vara nöjd med en ugn där kakel håller på att tippa utåt i rummet. Även om man murar om toppen och fogar ugnen så kommer man inte ifrån det stora problemmet att svickningen inuti ugnen släppt ifrån baksidan av kaklen, att göra denna reparation skulle bara gett ett antal eldningar till det var otätt igen, så vi förstår att husägaren är inte glad då någon lovar att det håller i 20 år och när sotaren också säger att det räcker med dessa åtgärder. Vi berättar att kakelugnen är i sådant skick att en omsättning är ett måste, sedan utöver detta så har ugnen över 15 st kakel som har rejäla kramlingssprickor och husägaren är helt förbryllad över vad är det för något? Vi får förklara vad detta betyder och vad en ny kramling kommer att betyda för kakelugnen. I dagläget så är inte ugnen ens värd 5000 kr med de skador den har och allt detta sammantaget gör husägaren ledsen och både arg. Ibland så är sanningen inte alltid den man vill höra, och återigen så har det visat sig att det är ett lotteri att anlita yrkesfolk och fråga yrkesmän om råd. Vi känner sotaren och inget ont om denne eftersom det är en ung människa med begränsad kunskap om kakelugnar, och det kan inte vara lätt att ge råd om sådant som kräver en lång tids erfarenhet och kunskap som man vinner med åren, men däremot någon som kallar sig en kakelugnsmakare borde veta och inse att om vanligtvis en ugn läcker i toppen och har nästan 70-80 år på nacken av användande och dessutom läcker på framsidan så betyder detta allvarliga problem inuti ugnen, det är något som behöver beskådas och inte så enkelt bara säga att mura om toppen så håller det i 20 år, endera är det ointresse av den som man frågar eller så har personen inte den kunskap som behövs. Vad lär vi oss av detta?
Jo, att det lönar sig att fråga flera för att få en sann bild av vad verkligheten igentligen är. Visst hade husägaren kunnat laga övre delen och foga i ny fog mellan kaklen och betalat 15000 kr, bara för att en kort tid därefter konstatera att nu ryker den in igen och läcker, nu kan dom pengarna användas på ett förståndigare sätt när man nu har en djupare insikt om vad man bör göra med kakelugnen. Något som vi upptäcker är att lekmän ofta har en naiv bild över kakelugnen och dess skick, när vi frågade om vad husägaren själv ansåg så var det inte så farligt, men när vi tog handen och han fick själv känna efter så förstod han att kaklen var helt ur läge och det är ju inte bra. Vi vill åter igen betona, det är få kakelugnar som är i sådant skick att endast toppen behöver sättas om och man kan sedan fortsätta att använda ugnen en längre tid, sanningen är att om anslutningen läcker så har ugnen använts flitigt och har då sådant slitage både uppe och nertill även inuti, då kan man inte räkna med att använda ugnen en längre tid förrän otätheter börjar bli ett problem. När kakel lämnar sin plats och ugnen är otät t om framtill mellan kaklen så är det omsättning som gäller, vi säger inte detta för att skapa arbeten, utan det är det rätta med tanke på er säkerhet och det allvar som en otät ugn utgör.