Öppen spis av den större modellen

Att välja rätt är inte lätt, allt beror på de förutsättngar som finns. Plats, murstock, tillgänglig rökkanal, miljö i rummet.
När vi talar om öppen spis av större slaget så är det oftast en större byggnad eller gård som det handlar om, det jag mött under åren är att rummet där man önskar en öppen spis ofta ändrat sig under årtiondens gång. Vi skall se på 2 utföranden som inbegriper förverkligandet av 2 större öppna spisar. I det ena fallet där det var näst intill omöjligt att genomföra utförandet, medan i andra så handlade det om ett nybygge, med sin problematik att lösa.
Vi börjar med det omöjliga fallet, hur såg det ut från början när jag anlände för ett utvärderande?

Murstocken hade haft en rörspis i det där hörnet som tagits ner eftersom den var förbrukad. Det kan också haft en kakelugn tidigare i hörnet, om ändå murstocken kunde prata så hade vi fått besked. Andra hantverkare hade ingen vettig lösning på husfolkets önskan om att få en stor öppen spis i rummet, någon menade att det behövs stödstolpar i rummet nedanför som håller uppe en sådan tyngd, men främst av allt så fanns inte en tillräckligt stor rökkanal att använda.
Så vad kommer jag fram till efter en tids begrundan och beräkningar? Ända sättet att förverkliga en stor slotts spis är att ta ner murstocken till nivå undertak bottenvåning, jag behöver ett gjutet fundament som bär både murstock och slottsugn.
Jag gjorde en rimlig kalkyl och husfolket var med på projektet. Jag skulle komma behöva handräckning av husbonden genom att ta ut allt som kom från den gamla murstocken, men varför använde du inte en del av den gamla murstocken. Jo, ser du, den hantverkaren chansar inte med att använda gammalt uttjänt tegel i en murstock som kommer att ha höga krav på brand och täthet samt hållfasthet.

Så här såg det ut när vi gjöt ett 30 cm tjockt fundament på murstocken som var nedanför, vi passade på att ordna 2 insats rör till kakelugnarna på bottenvåningen som senare skulle sättas om efter vi var klara på övervåningen.

Ni kan se den gamla murstockens bakre vägg som fick stå kvar, nu gällde det att mura en konstruktion som möjliggjorde en slottsugn och ett starkt murverk.

Hoppsan vi har redan kommit upp till ovan hyllan, bakstycket utgör ett slags U, in i mellan detta så formas ugnen, dels med sin inre rökkammare och en yttre del. Men ett steg tillbaka.

Eldboet blir också ett U med vinklade sidoväggar, dessa kommer att få gjutjärnsplattor, botten och alla väggar.
Stolparna är också homogent gjutjärn, dessa kostade 5000 kr och är 8-kantiga järnstolpar.

Efter att ha gjort det grova jobbet så kunde vi äntligen ta ner det stora tältet runt hakiställningen. Här ser maistro lite trött ut, husbonn som fick bära ut hela murstocken och skorstenen(nåja den kastade jag ner från taket till marken), han hade aldrig varit så slut i sitt liv efter den pärsen. Här är slottsugnen på väg att färdigställas, en utmaning var att få till en snygg krona, är man kakelugnsmakare så har man en krona från en kakelugn att göra en avgjutning från och så blev det.
Men vad hände sedan på taket?

Skorsten blev precis som den gamla, här så håller jag på att sätta dit gamla överbeslaget på den nya murade skorstenen.

Gjutjärnsskivorna har kommit på plats och man vill provelda för första gången. Lite färg på sockeln saknas då jag lade gjutjärnsskivorna i lerbruk så lät vi det sedan torka. Spisen har ett gammalt storspjäll som dras ut och skjuts in på framsidan. Visst kan saker te sig omöjliga ibland, så att hitta rätt kunnig hantverkare är nog ett måste för att kunna genomföra en önskan och dröm. Nu skall vi se vad för slags problematik nybyggnation kan skapa för husfolk som också vill få igenom sina drömmar och önskningar?
Det största problemet som jag möter vid nyproduktion är att man blir involverad alltför sent, byggandet har redan pågått en tid och tak är uppe samt så har utrymmet där skorsten och aktuell eldstad minskats pga att man inte haft det i åtanke samt att arkitektens uppfattning om skorsten alltid är käpprätt åt helvete. De tror att allt räcker med halvstenskanaler, och därför får skorstenen minmal plats, sedan så begriper de inte att brandväggar behövs i viss tjocklek. Och detta är precis vad som hände. Vi kommer dit och så ser man problemen framför sig, nej den där bjälken kan vi inte ta bort för den är bärande, det är inga problem för snickare att plötsligt dra en bärlina genom området där murstocken skall stå.
Hur undviker man detta elände? Jo, att redan på ritstadiet ta kontakt med en sakkunnig som mig, då kan vi komma fram till en optimal lösning på allt.

Vi kommer in det läget snickarna har fått rätta till sin vägg, de har fått öppna upp ett hål så jag kan börja mura brandväggen som blir som ett T, den skall sedan hålla uppe fundamentet på övervåningen, och sedan skall skorsten fortsätta ovanpå fundamentet. Det är tänkt att öppna spisen skall muras emot den raka väggen till höger, strax nedanför i vinkeln skall en kakelugnsplats förberedas, likaså ovan till vänster i vinkeln. Vad är det för hål som syns i murningen till vänster? Jo, där kommer tilluften till kakelugnarna ut, liknande uttag finns också till öppna spisen, detta hade entreprenören i alla fall tänkt på och fått med sig.

Här är hålet i bjälklaget som fundamentet skall gjutas och vila sedan på T- konstruktionen.

Så här ser brandväggen ut bakom den öppna spisen, vi har redan förberett anslutningsstosen också som skall leda rökgaserna in i den murade rökkanalen som börjar ovan fundamentet på övervåningen. Rökröret är 180 mm i diameter, vilket motsvarar en nästan 25x25 cm murad kanal.

Här är också brandväggarna till de 2 olika kakelugnsplatserna. Allt måste förberedas som stosrör till kakelugnar, det går inte att sätta dit dem i efterhand, för så långa armar har vi inte att de skall bli brandsäkra och täta.

Här ses stosrören klara och inmurade, de är isolerade genom den gjutna betongplattan, plattjärnet höll tegelmurningen runt om på plats före gjutningen. Bara murningen och gjutningen har redan förverkat 50 timmar. Allt är murat med cementbruk för att ta den tunga lasten som murstocken kommer att bli.

Så här såg det ut på övre plan med fundamentet, rören har sin isolering precis under en skorpa av betong, så dom är inte ingjutna, det är för att inte släppa ut hetta in i betongen som inte är så bra långsiktigt. Ovanpå detta nu skall murstocken fortsätta.

Brandväggar putsade, murstocken har kommit upp en bit, nya ändringar kommer under arbetets gång, de skall ha en kamin här på övervåningen, så en nisch skall göras där kaminen skall stå och en rökkanal till skall planeras in.

Det funkar hyfsat, en stor kanal till öppna spisen är viktigast, 2 halvstenskanaler till kakelugnar, samt en helstens kanal till kaminen, murstocken håller måttet 80x80 cm ungefär. Skiljetungor muras i massivtegel, när vi kommer längre upp så övergår vi till liggande skiljetungor i skorstenstegel. På vissa skift så muras förbandstegel in i rökkanaler.

Det är nästan 5 m upp till taknocken invändigt, en ställning kommer att behövas att mura på. Det är dags att avsluta nischen och göra valvet i det.

Det är ett glatt gäng som jag jobbar tillsammans med, det enda knöliga är att det finns inget vatten på bygget, så allt vatten måste tas dit i 25 liters dunkar och det blir några sådana kan jag lova. Nischen är klar och vi förbereder oss på att mura upp och möta genomföringen, som vanligt så är takstolar i vägen, dessa måste kapas och avlastas. Som sagt, i tidigt skede så hade jag kunnat tala om exakt var skorstenen kommer upp och takstolar hade kunnat omplaneras bättre.

Ja, väl igenom så putsade vi murstocken och sedan så blev den målad. Javisst, fick vi kraga iväg den för att bjälkar var ivägen och 10 cm ifrån måste vi vara. Nu så återgår vi till öppna spisen.

Här ser vi själva början på öppna spisen, vi har ett utsläppshål för tilluft som ordnar ett spjäll framför. På högra bilden så bygger vi en kanal åt tilluften så den kan komma ut i framkant och gärna framför eldhärden för att uppnå bästa funktion.

Här har vi gjutit ett lock på allt som ligger över tilluftskanalen, utsläppet ser man som ett rektangulärt hål. Tanken är att klär eldboet i gjutjärnsskivor, exklusivt men så vackert och rustikt. Hur vet man måttet på öppna spisen och hur man skall börja? Jo, först måste man vara överens om vilken slags modell man skall välja och sedan så är det ofta att djupet i eldstaden bestämmer hur djup själva sidan blir, skall man ha en hylla så måste man ta hänsyn till detta också. Jag utgick med ett djup på 90 cm från brandväggen.

Jag ville ha lite karaktär på eldboet så det fick bli lite vinkel på sidoväggar, det som idag är så fult är eldfast tegel synligt, det ger direkt vibbar om öppna spisar från 50-60 talet. Jag behöver inget eldfast tegel eftersom gjutjärnsplåtar på 2 cm kommer att ta eldhettan och en del av hettan klarar teglet utan problem även putsbruket. Dags för hyllan snart.


Nu så har vi gjutit en hylla, efter det så fortsätter man med att mura en rökkammare ovan hyllan som skall vara hälften av rymden som utgör eldboet. Ett spjäll kommer sedan att finnas strax under rökstosröret. Jag smidde ihop ett eget som skall fungera som ett gammal dragspjäll som ofta bara var en plåt som låg i tegelfogen strax under ingången till murstocken.

Då är själva rökkammaren klar och slammad, vi har börjat mura det yttre skalet som skall utgöra själva utsmyckningen.
Anslutningen är också murad och klar.

Öppna spisen är murad färdigt, den är också grundputsad på alla plana ytor. Att jag gjöt en hylla möljiggjorde att jag kunde ha ett överhäng från dom vinklade sidoväggarna, alltså inga stolpar eller järn behövdes. Nu börjar dekorputsen.

Det är kul när man kommit så här långt, spisen skulle påminna om något från tiden 1850-1880. Det är nästan som man får lite barockvibbar när man börjar se formen ta form. Har vi nån bild för längre fram?

Här har vi kommit fram till då gjutjärnsplåtarna äntligen kom, visst blir det en helt annan känsla när de sitter på plats.
Här gick det åt 2 bottenplåtar, 2 sidostycken och en bakre plåt med ett årtal. Bara till denna spis så gick plåtarna på 18000 kr, vilket är en stor kostnad, hade man använt eldfast tegel så hade den kostnaden varit på 9000 kr men den ger inge vidare rustik känsla, i efterhand så slår gjutjärn det mesta och håller vår livstid utan bekymmer.

Kan du se årtalet? Att beställa dessa måste göras i god tid, jag fick vänta i 2-3 månader, först så skall en snickare göra trä former som man sedan använder till gjutformerna, här kan man spara in tusenlappar om man själv gör alla skivformer i mdf. Så om du har tankar på en öppen spis hoppas något av det vi dryftat kan inspirera dig och hjälpa dig förverkliga dina drömmar, samt göra saker i rätt ordning och ha god planering.