Okunnighet som kan leda till onödiga problem!


Att ignorera råd kan bli onödigt och kostsamt, och det finns inget slut på vad okunnighet kan orsaka.
I ett fall så började ett äldre par i 70-80 års åldern använda en kakelugn mer frekvent som primär värmekälla. Mannen i huset konstruerade en tilluftkanal med fläkt så kakelugnen fick tilluft direkt framför luckorna eller i eldhärden. Den här ugnen var utdömd av sotaren pga stora läckage och vid besiktningstillfället så brände sig sotaren när han rörde vid kakelugnen(detta kommer förklaras längre ned), kvinnan i huset lät så nöjd för hon hade minsann eldat upp ugnen före sotarens besiktning, äldre personer kan hysa ett förakt mot myndigheter och institutioner och det verkar som det fanns något i parets attityd som visade detta.


Här på bilden ser man ett rör som användes för att föra in luft framför kakelugnen. Normalt så fungerar en kakelugn med sina inre luckor och draghål så att elden i eldstaden ligger på 600-700 grader celsius max, detta klarar lerbruket i ugnen och kan krypa tillbaka vid avsvalning. Men om temperaturen överstiger 1000 grader celsius så förvandlas lerbruket inuti ugnen till ett tegelmaterial som inte kan röra sig och krypa tillbaka. Herrn i huset fick specifika råd att inte rikta tilluften mot ugnen och helst inte använda sig av denna anordning över huvudtaget. Vi bytte ut stora delar av ugnens skadade kakel och ugnen var i ett perfekt skick.

Anvisningar för eldning gavs och lästes igenom, ni ser att röret är borta och vi hoppades att budskapet hade gått hem hos husägarparet. Sedan kommer ett telefonsamtal om att något hänt, mäster åker dit och kan se direkt så fort han kliver in att ovarsamhet förekommit.

Det som hänt är att kakelugnen fått en inre stomme som inte rör sig och kan krypa tillbaka för lerbruket har upphettats till den grad att det övergått till tegel. Sedan så har röret hittat tillbaka och husparet har inte lyssnat på råd utan blåst in luft så eldhärden utvecklat för stor hetta, vilket följande bild intygar och bevisar.

Lerbruket har verkligen ändrat karaktär och blivit alldeles tegelrött, det här fallet är så solklart ett ovarsamt användande som inte kan åberopa några garantier. Husägarnas egensinniga självvalda användande av kakelugnen har lett till snart en obrukbar ugn som måste sättas om. Vid fråga om hur de eldat så svarade de att de har följt anvisningar till pricka, att äldre personer kan ljuga är inget konstigt, speciellt om ansvarsskuld finns runt hörnet. Vid besiktningstillfället så var ugnen så varm att man brände sig på ytan när man rörde vid den, vilket bara ytterligare ger befog för att detta husägarpar struntat i alla råd och sunt förnuft, de eldade för att slippa använda elelement och inte undra på att kakelugnen kalvade och blev förstörd. Man fick även ingripa flera tillfällen när ugnen lufttorkade, gubben i huset höll på att elda stickor i smyg och när det förbjöds så la han in en gammal kaffebryggare som låg och glödde i eldstaden, vi gav skarpa råd flera gånger men förstod att här gjorde man som man själv ville. Vissa personer skall inte ha en kakelugn och dessa har bevisat vilken kategori de tillhör. Lärdomen är att följ råd och anvisningar, den gången man anser sig själv för vis så lär läxan inte vara långt borta.