Nya kakelugnar


Dessa har en helt annan konstruktion än traditionella kakelugnar. Deras uppbyggnad består av en stomme av gjuten olivinsten eller annan cementerad massa. Stommen har ofta en inre och en yttre mantel. Man klär den med kakel som skall efterlikna den gamla kakelugnens yttre.
Konstruktionen är uttänkt men har vissa brister som kan rättas till vid montering. De har en bra effekt och är vår tids svar i att efterlikna hantverket med gamla kakelugnar.
Den största skillnaden är att gamla kakelugnar där kan man använda kakelskalet en mycket lång tid, medan en ny kakelugn har gjort sitt mellan 10-30 år. Det är klart att allt beror på  i vilken utsträckning ni använder den.

Dessa ugnar kostar med färdig installation allt från 60000-100000 kr. Nu börjar många bli över 10 år gamla och skavanker samt slitage börjar ta ut sin rätt. Första frågan, är dessa ugnar värda några pengar? Svaret är helt ärligt, inte ett dyft. När man demonterar en ugn så är det mycket svårt att få loss kaklen som i grund och botten är badrumskakel. Stommen är utnött av eldningen och det vore skam att återigen börja tro att man kan använda en sådan igen ytterliggare 10-20 år. Har din kakelugn börjat bli ful och fått massa kakel spräckta vilket naturligtvis det blir, för varje kakel har ofta 3 moduler bakom sig och rörelser vid värme är ofrånkomligt. Har ugnen gjort sitt så  är det dags för annat, vissa försöker sälja den på blocket i förhoppningen att få ut något, men sanningen är att den skall till soptippen.


Men då säger någon att vi har en ugn som en konstnär dekorerat, ja, lyckas man få ner kaklen hela, då behöver ni bara köpa en ny stomme till ugnen. Vill ni ha något som består och ökar i värde, satsa då på en traditionell kakelugn. De är i sanning konstverk.

Vi publicerar ingen bild på en nytillverkad då tillverkaren kan få känslomässiga problem när denne ser sin modell ringa omtalad.