Nedtagning av kakelugn
Vad händer först? Jo, vi sätter upp vårt tält som består av läkt och plast, när detta sedan är klart och golvet är täckt med board, så kan vi börja med nedtagningen. Detta är andra kakelugnen Rose-Marie får ta ner. Det är bra att få rutin om man skall klara detta själv någon gång.

Vi är nu inkapslade i ett plasttält och det börjar bli varmt fort, ni ser att vi har inte märkt ugnen med tejp, utan använder ett mycket mer praktiskt sätt.
Nu är det dags för översimsen, kronan att komma ner, denna gång så hade vi lite utrymme över så det skall nog gå bra.

Precis som hon håller i kaklet och slår ett bestämt slag med högerhandens flata så lossnar kalet lätt från sin plats. Kronan gick bra att få ner,ser ni hon har redan hittat locket på kanalen från sotluckan och gräver sedan ut allt i frisskiftet.
 
Oj, här har det gått undan, kameran hann inte med när spjällbotten lyftes upp och frisen kom ned. Ser ni att vi borstar bort damm på kaklens översida och märker allteftersom vi kommer ner, vi sätter alltid märkningen på övre delen av rumpen eller steget, då behöver vi aldrig gissa hur kaklet satt ursprungligen. På högra bilden så ser ni att innanmätet tas alltid bort först och sedan börjar man med kakelskalet.
 
När lärling och mäster får i lugn och ro ta ner en kakelugn så kan man berätta och undervisa mer noggrant och ingående. T ex så visade mäster att uppsättaren ej hade fasat vändningarna, utan lagt lerbruk för att göra en rundning, det ska hon aldrig göra. På högra bilden visade det sig vara en kakelugn satt med kramlor och inte bara det utan tre stycken per kakel. Detta gjorde nedtagningen mycket svårare, men desto bättre för henne att lära sig hur man löser ett sådant förfarande också.

Det är nödvändigt att vara med om alla moment, knacka bort lerbruk lite försiktigt från kaklet, så man får en känsla för det. Sedan in i kartongen för lagerförvaring tills uppsättningen. Vi fick också möjlighet att visa hur en läcka ser ut från insidan av kakelugnen, på högra bilden så kan man klart se hur tegelfogen är isär och läcker. En kakelugn med ett sådant läckage är direkt farlig om man använder ugnen.

Kramlorna får man ta bort genom att först med kil och hammare avlägsna svicket och sedan lirka ut kramlorna. Det finns ingen genväg, börjar man bända med kramlorna kvar så kan man knäcka kakel och orsaka glasyrskador. På högra bilden ser det grått ut, men det är faktiskt sot och damm som finns i luften, att jobba utan ansiktsmask går inte, om man inte vill gräva i näsan ett par dagar.

När man kommer ner till foten så gäller det att hitta en låsning, ofta är det där man går vidare och bara lyfter ur teglen som fyller foten, och visst hittade vi låsningen, annars hade det verkat konstigt. När väl foten är borta så ser vi vad den stod på och om vi behöver göra något åt och förstärka eller om det är ett godkänt underlag. I detta fall så var det tegel murat på någonting, vad det kan vara kommer vi får reda på när vi lyfter ut några sten. Nu är dagen slut och vi gjort vårt.

Allt fick rum i sex kartonger, hur lång tid tog detta? Vi kom dit kl 10 och byggde plasttältet, vid lunch hade vi kommit nedanför spjällbotten, 1 timmas lunch och sedan körde vi tre timmar. Vi gjorde allt på lite mer än 5 timmar. Det är mycket bra och godkänt, dessutom så bar vi ut allt tegel och skräp till en släpvagn. Mäster kan verkligen berömma lärlingen för ett gott arbete och medverkan. Nu visade vi inte alla detaljer, några hemligheter måste vi få ha kvar.
Märkningen som den bör vara.
Som vanligt så råder olika bud, i böcker ser man att tejplappar sitter på kaklen, tusch skrivet på framsidan, blyerts på insidan. Om du gör som vi råder blir saker rätt uppsatta och ingen skada händer med glasyren.

Skriv antingen A1,A2,A3 från vänster till höger, eller börja med 1,2 ,3 ,4 ,5 i kronan från vänster till höger, sedan fortsätter man för varje skift med numreringen, här har man kommit till 19,20.
Märkningen sitter på ovansidan av rumpen, då vet man hur kaklet stod tidigare och tusch som är vattensäker. Så enkelt, märkningen sker allteftersom ugnen kommer ner och hamnar i lådor med emballage.

När man köper en kakelugn och står för nedtagning!
Men vi skall behandla ett ärende som behöver begrundas, när man säljer kakelugnar som just på BLOCKET så står det att köparen ombesörjer nedtagning, vad säljaren föga förstår eller inte begriper är att nedtagning av en kakelugn är ett av dom smutsigaste momenten som finns, om man skall ta ned en ugn i möblerad rumsmiljö och inte skyddar omgivningen så är resultatet självklart, ett hem förstört av sot och damm. Seriösa bygger ett tält av plast och skyddar gångytor, om säljaren vill ha ut skräpet efter nedtagningen så är det helt rätt att räkna in detta i priset så det är rimligt för båda parter. Normalt sett så tar det 4-8 timmar för 2 man att ta sätta upp tältet och ta ned ugnen och ut med skräpet. Att ta ned ugnen skall vara värt något och det bör säljaren inse, annars kan denne ta ner ugnen själv och bära ut allt och ställa sig frågan om detta arbete är värt något? Ingen vill ju arbeta gratis, eller hur?