Kurser i kakelugnsmakeri
Aktuell info 2022
Som läget är just nu med pandemin så kan det bli en ljusning i sikte, planen är att komma igång när det är säkert. Uppläget lär bli så här, eftersom allt tegel som behövs till en kakelugn har upphört att tillverkas och min pension närmar sig så blir det här min sista insats i kakelugnsarbetet.
Kursen och dess innehåll i korthet:
Kom ihåg att den här kursen är för den som vill lära sig yrket och livnära sig på den, man bör ha någon form av fallenhet för murning och byggnation. Det här är en investering och kommer rusta dig mer än vad alla kurser erbjuder i landet, du kommer överträffa dem som tror att de är kunniga, det kommer och synas i ditt hantverk, så var försäkrad något i hästväg väntar dig.
Platsen där kursen sker är i min verkstad i Riddarhyttan och för att ge bästa undervisning så kommer en praktikant i taget, då kan man ge så mycket bättre vägledning.
Praktikanten kommer få lära sig att forma kakelugnen kakel efter kakel, det betyder att hugga bort sidor med kniv och sedan slipa kanten, kaklet skall vara i lod och ha exakta fina kanter, man kommer lära sig laga nagg, krammelsprickor och även att formatera ett eller flera nya kakel in i skiftet. Grundlig genomgång av hur foten tas ut i diameter eller mått enligt fyrkantig ugn. Fyllningen av kakel och hur varje skift muras upp. Planen är att mura är inte ännu fastställd om vi murar hela ugnen på plats eller väljer 2-3 skift och så tar vi ned och fortsätter med följande skift på bekvämare nivå. Man kommer lära sig alla nivåer som finns i en kakelugn, speciellt spjällbotten och hur den görs, kan man göra den på t ex höftnivå så har man mycket bättre insyn att lära sig momenten. Det är en hel del material som kommer att gå åt, men vi skall använda 3 tums tegel i bakmur och 2,5 tums i kanaler, fyllningen använder vi gammalt tegel om och om igen. Svickmaterial kommer att gå åt men det finns gott om det  i bygghandeln.
Som kronan på kursen så kommer kakelugnen man arbetat så mycket med att ingå som examens gåva, man får alltså med sig ugnen och får sätta upp den hemma eller någon annanstans, kommer man vara redo för uppgiften? Absolut för jag rekommenderar att man gör en bildbok med förklaringar under tiden man gör kursen.
Vad kommer kursen att kosta och hur lång tid kommer den att ta? Det är ännu i planeringstadiet, hur är det med boende och mat och resor? I närheten finns möjlighet att hyra rum eller bed and breakfast. Tar vi lunch så åker vi till närområdet och äter på restaurang. Bor man närmare så åker man hem och sover och kommer på morgonen, avslut beror ofta på dig när du vill åka hem, hur långt du har hunnit under dagen med skiftet. Ja, det är en del detaljer kvar att bearbeta och lösa, men nu så får du ändå en hum om vad det hela handlar om.
 
Det kommer bli en riktig utmaning att formatera alla kakel efter varandra så de passar in perfekt i skiftet. Skyddsglasögon och att ta det lugnt är ett bra sätt att lyckas med uppgiften. Det är c:a 50-60 kakel på en kakelugn, det kommer behövas slippapper som vi använder.

Behöver man vara orolig att man skall slå sönder ett kakel och göra saker värre? Syftet med kursen är att göra dig van med materialet och bekväm så att du inte skall vara rädd utan ha full tillförsikt att det här klarar man, vi lär oss bit för bit och provar på kakel som man inte behöver vara rädd över, hur många kakel har jag slagit sönder? Inget ännu och då har det gått 40 år, men en och annan nagg har jag orsakat genom att ställt kaklet fel och inte sett mig för när jag vänt på mig. Så även den bäste måste fortfarande lära sig.

Ett verktyg som man kommer lära sig använda är en vinkelslip med diamantskiva, som här på bilderna behövs en sådan för att göra en sotlucka på ett kakel som inte har haft det tidigare, sedan så huggar man runt kanten och får rätt storlek på hålet. Här används hörselskydd, skyddsglasögon och munskydd.

Vilka kakelugnar kommer man kunna välja mellan, vilka modeller har vi?
Fyrkantig jugendugn 2,4 m hög c:a 80 cm bred och 60 cm djup
Numero uno.
Den här är redan bra i skicket så där kommer mindre form av slipning att bara behövas för att få kaklen perfekta. En sådan här ugn är värd runt 20000 kr i det här skicket. En del tror att fyrkantiga ugnar är lättare än att sätta upp runda, då har dom aldrig upplevt verkligheten, den är svårare att få till med perfekta fogar i alla skift. Det här är en tuff utmaning att ge sig på. Nästa ugn vad är det?
Numero due.
En liten söt ugn inte så hög, lite över 2 m , den ser också bra ut i alla skift men de skall ändå förbättras och ett nytt kakel skall tillverkas i foten. Nästa ugn.
Numero tre.
En kort fyrkantig ugn knappt 2 m hög, kaklen är i bra skick och här skall hela ugnen göras om i skiftgången, ser du ovan luckan? Som ugnen är tidigare uppsatt så är fördelningen hur kaklen löper fog i fog, den har sett ganska rörig ut på framsidan, men hur vågar man sig på en sådan stor förändring? Ja, det kräver mästarkunskaper och det är det du kommer lära dig, ta du dig an denna ugn och får vara med hela omarbetet så lär du inte vara ett blåbär längre. Nästa ugn tack!
Numero quattro.
En jugend ugn på c:a 2,2 m hög, här finns en hel del formateringsarbete att utföra. Skicket på kaklen är ändå hyfsat för den här ugnen har legat i en skrothög uppe i Smedjebacken. Vi tittar på översimsen.

Hur lagar man t ex nagg på en krona och vilka material använder man? Allt sådant får man lära sig. Nästa ugn.
Numero cinque.
Det här är en lite högre jugendugn med lite grå ton i glasyren, här kan man korta ner ugnen ett skift och ändå få en ugn på 2,4 m hög. Vi kollar på simserna.

Översims, finns alltid något som kan bättras på.

Frisen och den såg ut och vara okej. När vi lagar en spricka och limmar den så behöver vi fylla sprickan sedan med en lackfärg och försegla den så allt liksom flyter ihop, det ingår också i undervisningen. Fotsimsen hade skador när de plockat ner den så där skall vi laga det mesta och tillverka en eller två nya delar i ett kompositmaterial.
Det finns fler ugnar men dessa räcker för närvarande.
Vad har du fått för intryck av kursen som jag presenterat för dig? Det finns inget som ens kommer i närheten av mängden av moment och olika områden som skall läras ut. Inte ens som lärling får du denna möjlighet att lära dig yrket på dess sanna sätt.
Innan jag fastställer en kostnad som är rimlig med tanke på vad som erbjuds i kunskap, erfarenhet, material och en kakelugn som minne av kursen så är du välkommen att höra av dig, för jag kommer att sätta krav också på er som praktikanter, din förmåga att ta dig till av kursen, ett välvårdat språk, att du har fostrat din karaktär, hur du tänker lösa resor och boende, att visa respekt hälsomässigt, är vi dåliga och har feber eller är förkylda så kurerar vi oss först. Som tidigare nämnt, en praktikant i taget och det blir lättare att ge en mer rättvis utbildning. Man skall nog tänka att vi talar om 3-4  veckor tidsmässigt för att vi skall klara av alla moment och detaljarbeten. Det är en hel del tegel som kommer att huggas till så jag funderar på om man skall ta med sig detta också, då har man öronmärkt material för varje skift, så det kan bli fixa skåpbil eller släp efter kursen.
Vi låter det vara så tills vidare, jag kommer uppdatera informationen inom kort så hör gärna av dig och jag kommer nog vilja träffa dig som praktikant innan jag bestämmer mig för att gå vidare, det här med personkemin är viktigt, vi ska trivas med varandra och ha trevligt och då behöver man lära känna varandra lite bättre. Kakelugnsmakare Joppe
Det här blir mitt avtramp emot pension och annat väntar än kakelugnar och murning.Om det är någon som tror det här är en sådan byggnadsvårdskurs så vakna upp, det här är på en nivå som inte ens de flesta behärskar och då förstår man att saker och tid kostar, det är ingen lekstuga utan fullt allvar från första början till slut. Du kommer förstå detta ordspråk: Om jag ger dig en fisk varje dag så har du mat, men om jag lär dig fiska så har du mat för resten av livet.
Kursens upplägg eller innehåll.
Nu kanske du undrar hur mycket material som kommer att användas? Det blir en hel del och för att man skall lära sig på rätt sätt så måste nytt obearbetat material användas. En del av materialet kommer du ta med dig hem, det eldfasta teglet från eldstaden som vi märker upp för hur du murar det sedan. Fyllningen i alla kakel får stanna kvar, du kommer få veta hur du skapar ny vidhäftningsytan eftersom ytan är lermättad. Är du förvånad att materialet hamnar på 12000-14000 kr som skall användas. Det går inte att lära ut ett yrke om det inte görs på rätt sätt, att man bearbetar materialet hela vägen.
Nya sotluckor med stosar, nya inneluckor skall tillverkas. Allt det här får man aldrig lära sig om man följer med där någon annan sätter upp ugnen, och är det någon husägare som vågar låta en oerfaren sätta upp ugnen och accepterar alla missar så lär man sig inte heller på rätt sätt, tänk att i lugn och ro, utan press och i sin egen takt få lära sig att sätta upp ugnen så perfekt som möjligt och få en så ingående utbildning i alla moment och insikten hur verkligen lerbruket och tegel arbetar tillsammans. Det jag samlat på mig och utvecklat under 40 år är få som kommer i närheten av, det är inget skryt för det syns varje gång en ugn har satts upp och hur den har stått sig när folk sedan använt den. Det är därför jag vill att man verkligen tänker igenom beslutet att våga gå en sådan här kurs och man behöver nog inse att om man vill investera i en sådan här kurs så kostar det en slant också. Vill man inte betala så får man nöja sig med och gå på dessa titta-på-kurser som aldrig riktigt lär någon att utöva yrket på ett seriöst sätt.
Vad kommer man få med sig hem? En kakelugn i perfekt skick och stort sett allt material man behöver till uppsättningen igen. Man kommer att ha arbetat 3-4 veckor med denna kurs och säkert hamna i 200 timmars effektiv undervisning. Har man dokumenterat med anteckningar och bilder så kommer du att ha ett bra underlag att återgå till när du blir osäker på vissa moment. Nu bör du ha fått en bra hum om vad denna kurs handlar om, har man frågor så är man välkommen att höra sig för.