Kurser i kakelugnsmakeri
Chans till kostnadsfri praktik och du slipper betala dyra pengar för en värdelös kurs
Jag kommer ihåg själv min glädje och uppskattning när mäster Leif Larsson "Målle" bjöd in mig till att vara med en kakelugnsuppsättning hemma hos Carl Braunerhielm på Köpmangatan i Eskilstuna.
Med åren så har man blivit en duktig människokännare och ett samtal räcker ofta för att ge mig en bild av vem jag pratar med. Bäst är att vara ärlig när man talar eller skriver till mig. Eftersom det är en sånt unikt tillfälle att få vara med en kakelugnsuppsättning som utförs på högsta kvalitativa sätt så önskar man att personen som hyser intresse har nytta och förutsättningar att fortsätta förvalta allt den får lära sig. Man bör vara en person som engagerar sig i det praktiska som utförs och lyssnar på det som sägs, att föra anteckningar och ta fotografier är ett bra hjälpmedel till senare tillbakablickar. 
Det är en hel del praktiska bestyr som måste både samordnas och planeras så en veckas eller två veckors praktik skall fungera och inte skapa onödig friktion i entreprenaden. Tyvärr är det alltför många som har en slapp inställning och attityd och inte värdesätter att man ordnar en sådan här möjlighet och att det kostar mig tid och pengar. Till våren så är endast en kandidat erbjuden praktik, därefter så sållar vi bland sökanden, om man har ett äkta intresse och önskar göra en förfrågan så är det bara att skriva ett mail och berätta lite om vem du är. Sedan så tar vi det därifrån. Epost: info@kanerva.se 

2013 så var Karolina från Stockholm på en kakelugnspraktik, vi ordnade så hon fick sova hos mina föräldrar på deras loft. Hon hade god materialkunskap och förstod hur krafter arbetar i material. Hon ville själv kunna sätta upp en ugn i sitt eget hus i framtiden.
2014 så var det en annan tös som utbildat sig på en byggutbildning som inbegrep kakelugnar och eldstäder i Växjö.

Erika från Strömsund har drömmar om att bli en kakelugnsmakare, så intressant för henne att vara med om den krävande biten att sätta skiften runt eldstaden och se arbetet med att formatera kaklen så en perfekt båge erhålls och så snygga fogar som möjligt, inte ens rakbladsspetsen kommer in.
Förhoppningen är att individer får en injektion av uppmuntran och tillförsikt att det går lära sig det gamla genuina yrket. För mycket av det som utförs i branschen har så låg nivå av skicklighet att man suckar hur illa ställt det är med yrkesstoltheten. Precis som förr så var det stora skillnader på hantverkets kvalité, t om Cronstedt erkänner att det råder stor skillnad på skicklighet mellan kakelugnsmästarna i Stockholm på 1760: talet, vi kan också göra skillnad idag genom att välja utföra hantverket på den nivå det förtjänar, och vägen dit är inte lätt, men någonstans måste man börja, eller hur?