Keramiskt bruk i en kakelugn?
Först så behöver vi en hantverkare utan erfarenhet och materialkunskap och sedan en utdömd kakelugn med läckage, samt keramiskt bruk. Låt dom verka en stund så har vi en kakelugn med cementbruk som får kaklen att lämna sin plats och bli otät på kort tid igen. Varför är det fel? En lerbrukskonstruktion kan bara lagas med lerbruk som rör sig med samma egenskaper som det övriga murverket av lerbruk, hade man glidgjutit med lerbruk så hade jag sagt okej, men det kommer inte att vara tätt länge då lerbruk ej stannar kvar på den sotiga ytan medan det börjar röra sig.
De börjar med att öppna kakelugnen där uppe och lyfta på spjällbotten.

Sedan så slår de sönder sidoväggarna i eldstaden, kan det bli komplikationer när man gör detta? Absolut, många gånger så nyper allt i varandra och att bryta sönder tegel kan leda till att man trycker på kakelskalet som kan få fula glasyrskador och spräckta kakel.
Keramiskt bruk är som att begjuta insidan med en betongprodukt som sedan spricker sönder när kakelugnen blir varm och lerbruket rör sig.
Det som är så beklagligt är de företag som säljer och tillhandahåller keramiskt bruk och i sin försäljningsstrategi säger de att detta kan användas för att täta kakelugnar, det är ren jubelidioti, snacka om okunniga i branschen, vilken IQ har dessa arma stackare?
Okunnigt folk har alltid varit duktiga på att förstöra sådant som är värdefullt och kulturskatter, och det kommer alltid att finnas folk av det här slaget, men du kan göra skillnad genom att ta in kunskap och sedan tillämpa den. Keramiskt bruk är inget som skall finnas i en kakelugn.
Punkt slut.