Kanalsystemet i kakelugnen
Hur
började allt detta? Jo, det var kristider, hushållen och industrin
slukade ved vilket var det som höll igång Sverige på 1700:talet. Några
kompetenta personer fick i uppdrag att finna en lösning på hur vi kunde
minska förbrukningen och använda veden mer effektivt så skogarna inte
skulle ta slut.
Två personer framträder tydligt bland dem som
verkade för detta befrämjande, greve Carl Johan Cronstedt och generalen
Fabian Wrede. Den 27 januari 1767 beslutade Rikets Råd, under ett
sammanträde på Stockholms slott, om ett forskningsuppdrag för att ta
fram en mer energisnål eldstadstyp åt hushållen. Redan på hösten samma år presenterade de sina förslag i skriften "Beskrifning
på Ny Inrättning af Kakelugnar Til Weds Besparing. Jämte Bifogade Kopparstycken.
Utgifwen af Praesidenten Grefwe C.J. Cronstedt.", där man beskriver olika typer
av kakelugnar med slingrande rökgångar, vilka bättre skulle ta tillvara värmen
från elden.
Det är en läsning varje kakelugnsmakare borde ha läst, man får en lektion i gammelsvenska,
franska
ord och engelska har smygit sig in i språket. Det man främst förvånas
över är vilka kunniga människor detta var och jordnära. Man får absolut
inga vibbar av högfärdighet fast man titulerar sig som greve. Jag hade
verkligen njutit av en diskussion med denna människa. Han tar upp den
tidens gissel med kakelugnar, att de hade för stora eldstadsöppningar
och folk eldade alldeles för mycket och hårt så kakelugnarna gick ofta
sönder. En sak jag sökte efter var hur han beskrev hur man skulle sätta
upp en kakelugn, men det nämns bara att någon gjorde ett bättre arbete
jämfört med andra. Ingenstans nämns om kramling så vid denna tid så är
detta förmodligen ännu inte introducerat. Kanalsystemet revolutionerade
hela kakelugnstänkandet på den tiden, det var en sådan reform att
skulle vi jämföra det med något så var det som tv:ns tillkomst. Dessa
konstruktioner var mycket genomtänkta och man kom sedan att försöka
sätta upp ugnar efter deras modell, det är helt klart att komplicerade
konstruktioner för alltid med svåra praktiska tillämpningar. Så en del
kanalsystem blev för avancerade att göras i en kakelugn,
kakelugnsmakaren som ofta var en praktisk människa murade på ett sätt
så ugnen skulle arbeta väl och hålla ihop, att då sätta in 8 kanaler
eller fler gjorde en kakelugn instabil och det blev man varse om
allteftersom man murade. Tids nog så kom två kanalsystem att bli de
vanligaste, kakelugnen med 3 kanaler där man lät eldstadsröret gå upp
och vända ner i en kanal och denna löpte ner och under eldstaden i
foten för att sedan gå upp på sidan och genom spjället ut i skorstenen.
En annan variant var att vinkla eldstaden åt sidan och låta den kanalen
gå upp i sidan och sedan vända ner kanalen i mitten av ugnen, när sedan
kanalen kom neråt så vände den upp igen och då på andra sidan ugnen för
att gå upp och ut i skorstenen där uppe. Den mest förekommande
lösningen idag är 5 kanalsystemet, eldstadskanal upp i mitten för att
sedan vända ner i 2 kanaler på den främre delen av ugnen,
kanalerna vänder sedan upp kommer upp i bakkant av ugnen och sluts
samman under spjäll för att sedan gå ut i en kanal i skorstenen. Många
gånger då man inte kan läsa om detaljerade anvisningar om hur man skall
utföra något så har det varit mycket hemlighetsmakeri kring
arbetsmetoder och materialanvändning, det är klart att man inte
avslöjade ett framgångsrikt sätt att arbeta. Detta var ju en klar
fördel i konkurrensen. Tyvärr så försvann många gånger värdefull
kunskap när yrkesfolk tog med sig allt i graven. Det är lika också
idag, inte avslöjar man något som gör att man har en klar fördel
jämfört med sina konkurrenter. Vi får hoppas att något förs vidare
lärlingsvägen och att det fortsätter så. En sak som jag tyckte var
intressant var att Cronstedt rekommenderade att man använde 3 tums
tegel i kanalernas väggar, det tar en hel del av ugnens inre areal, jag
hade gärna velat fråga honom om skälet till detta förslag, kan det ha
varit att tegelmassan skulle ackumulera mer om man använde tjockare
tegel? Ytterliggare en sak som beskrev kakelugnsmakarens arbetssätt, de
var kända att slösa och kladda med lerbruk, för som Cronstedt skrev
när ugnen var uppsatt, så skulle man knacka två hål i eldstaden och då
ta bort lerbruk som fallit ner och rensa sidorna bredvid eldstaden, det
var alltså en ansenlig mängd lerbruk och även sotarna som kallade
kakelugnsmakare för "lergökar", visar att de var kända för att kladda
med lerbruk. Dessa hål skulle sedan muras igen med tegel eller kakel,
och man råddes att använda dessa som sotluckor så sotning av kanalerna
kunde ske. Enligt Cronstedt som hade utfört prov på hur man skulle elda
och jämfört hur mycket ved det gick åt vid olika eldstäder som var
uppförda på olika sätt. Kontentan var att med det nya kanalsystemet så
behövdes bara en brasa per dag, det var helt tillräckligt att värma
rummet där kakelugnen satt. Det är en stor missuppfattning idag folk
har, man tror att kakelugnen värmde upp hela huset eller större delen
av den. Så var icke fallet, kakelugnen var avsedd att värma upp rummet
där den stod. Vi kan inte visa någon bild på publikationen då den är
skyddad enligt lag.
Den går att hitta och läsa via Umeå Universitetsbibliotek.
Men hur gör man om utrymmet är litet inuti kakelugnen?
Tid
efter annan så kommer man råka ut för kakelugnar där det finns en
begränsad areal som ska användas för rökkanaler. På runda kakelugnar
som var smäckra till sin form så tillämpade man ett trekanal system.
Man vred eldstaden åt sidan och så hade man två kammare där man senare
på på 50 cm höjd satte en ny skiljetunga.