Jag vill gå en kurs och lära mig mura kakelugnar, är det fel?

Aktuell info:Lite nytt om kurser så läs på startsidan.
Absolut inte, men du kanske skulle ställa dig några frågor som kan hjälpa dig på vägen med syftet.
Först skall man inse att en kurs på en vecka där man tar ner en kakelugn och sätter upp den igen som grupp oftast ger en god inblick hur arbetet går till. Får du lära dig att kramla i kakelugnen så förstå att den kursen är inte värt ett ruttet lingon, du får lära dig förstöra kakelugnar och hur mycket ändå lärare eller den som håller kursen propagerar för kramlor så är det ändå inte rätt. Kan man inte lära ut uppsättning utan kramlor så bör man dra något gammalt över sig och syssla med annat som inte leder till skadegörelse.
Det är bara en grupp av individer som man skall hålla i schack, och det är alla som tror att har man gått kort kurs och tror sig kunna kakelugnsmakeriets alla sidor, och sedan utger sig för att vara kunnig. Det finns ingen möjlighet att de kan åstadkomma något med kvalité, tid efter annan så skapar de en hemsida och där det finns bilder så syns klåpardragen ganska snabbt, men det är ni där ute som skall avgöra vem som är kunnig eller okunnig, en kurs i all sin ära hos någon som kan sin sak kan verkligen bli en kunskapsskatt för er som söker någon form av kurs att gå, men sålla klokt och gör rätt val.

Praktikanten här var med lite över en månad på olika jobb, en dag så höll vi på med att väga in nischen och slipa den så den vilade med 100% på hyllan, det var tålamodsprövande. Till slut så frågade praktikanten "måste man göra så här på varje ugn man sätter?". Praktikanten har i efterhand gått lärling på en byggfirma och förstår att bli kakelugnsmakare kräver en längre tids praktik med olika ugnar där man lär sig innerjobbet som det yttre. De som har en sådan inställning lyckas ofta bättre att ta an sig kunskapen och lära sig yrket.
Vi skall belysa vilket ansvar som följer av att installera eldstäder som kakelugnar. 
 Att installera en eldstad för med sig ett stort ansvar, om något går fel och felet kan härledas till installatören så kommer man inte undan konsekvenser. Det dyker alltid upp fall där någon lekman gått en kurs och sedan har allvarliga fel dykt upp i med eldning. Vi som är yrkesmän har under lång tid bevisat att vi behärskar möta kraven på brandsäkerhet och den fackmannamässighet som bör känneteckna vårt hantverk. Sotaren måste skriva ner vem som utfört installationen vid sin besiktning, skulle huset brinna ner och någon husägare har självt installerat en eldstad och är den orsaken till branden så kommer inte krona från försäkringsbolaget. Om man menar att man kan sätta upp en kakelugn som vana yrkesmän gör så bör man också underkasta sig samma ansvarskrav som vi hela tiden arbetar under, man är ansvarig i 10 år efter installationen att den inte fallerar eller blir obrukbar på kort tid. Jag har själv uppmuntrat några husägare att själva fixa sina kakelugnar i framtiden då jag vet att de har fått en ordentlig genomgång som att ha varit med mig i flera veckor och sett arbetet i detalj. Jag önskar gärna att de rådfrågar eftersom mycket kan falla bort i glömska efter en tid. Slutklämmen kan bli att gå en kurs kan bli en upplyftande upplevelse och förvärvande av kunskap, men inse att kliva in i kakelugnsmakarens fotspår kräver stort ansvar även om du murar åt dig själv. Man gör inget om man inte är 100% på att allt är rätt utfört, och att fråga om råd är ett gott tecken på ödmjukhet och ansvar.