Kakelugnar till salu?
Säkert har många undrat om vi har några kakelugnar att erbjuda? Vi har ett begränsat lager och har bestämt att spara ugnar just för tillfällen där någon behöver den mest och där också kakelugnen passar bäst. Men det främsta skälet är att inte vilja lura någon på pengar. Jag har handlat med kakelugnar sedan början, har säkert köpt och sålt flera hundratals, och tyvärr det mesta till Tyskland och Danmark. Inte någon vidare kulturgärning att vara stolt över. Dessutom så bringar det fram sämre sidor hos ens karaktär, låt mig förklara varför.
Jo, för att lyckas tjäna pengar på köp av kakelugnar så är målet att betala så lite som möjligt och sedan ta ut så mycket det går för ugnen av köparen, så är verkligheten idag. Jag vill illustrera detta med ett exempel från verkligheten. Jag blev uppringd av en hembygdsförening som undrade om jag kunde titta på en ugn som var nedplockad. Jag och lärlingen Per åkte dit, kaklen var skitiga och det var svårt för vem som helst att se om den var komplett. Men jag såg direkt att detta var en utsökt ugn med blommotiv i blått och sade att om lärlingen ville ha något att öva på så kunde vi erbjuda att köpa den för ett par hundra kronor. Detta stämmer så väl in på ett ordspråk. "Uselt,uselt säger köparen, men när han går därifrån så jublar han i hjärtat". Det visade sig vara en felfri rund kakelugn med söta små blå blommor som senare gav ett femsiffrigt belopp. Nu i efterhand så skäms man för det som hände för en 26 år sedan.  Redan där när jag var i 22 års åldern kände jag konflikten och det blev inte lättare ju äldre man blev.
Till slut så bestämde jag mig att folk får skaffa sina ugnar själva och nu har vi så goda möjligheter att göra detta genom vissa tjänster. Det finns ingen som kan påstå att man har ett gott samvete om man köper en ugn skitbilligt och sedan klämmer ut en svindlande summa när man säljer den, antingen är man girig eller inte, det finns inget mellanting. Nu finns det säkert herrar som anser att man får skylla sig själv om man säljer en kakelugn billigt, tror ni att man är så ärlig och säger vad ugnen har för marknadsvärde och vad de skulle kunna få betalt om de sålde den på blocket t ex? Världen har brist på ärliga människor, kan vi förvänta att göra en ärlig affär, risken är nog mycket stor att girighet lurar runt hörnet. Ha inte för bråttom att köpa en kakelugn utan ta dig tid att leta och söka. Vi ombesörjer köp av kakelugn till det pris ni kommit överens med säljaren och har tagit ner ugnen samt levererat den till aktuell köpare, det vi tar betalt för är resor och arbete, samt emballage. Vi har ett antal ugnar sparade för just familjer som är i behov och just behöver någon ugn som huset kräver. Vi säljer inte dem med vinst utan man betalar ungefär vad vi gett plus någon logostikkostnad som detta medfört, detta sker mestadels när en familj beställer större arbeten och då erbjuder vi ugnen till låg kostnad.
Kontentan är om man vill ha ett samvete utan girighetens tecken så är valet enkelt, vi låter kunder skaffa sin ugn själva kanske med lite vägledning från oss, visst kan vi säga sanningen att vissa har ett överpris, i andra fall ett gott och klokt köp till vettigt pris. Det är också en lång procedur att sälja en ugn, ugnar skall säljas när tillverkningen kommer igång, men det hör ännu framtiden till. När vi hamnat i en situation där någon ställt frågan, har det inte stått en kakelugn där i hörnet? Jo, märken på golvet visar det. Har ni någon ugn som skulle passa? Vi hade precis murat om en skorsten ovan tak som rasat av ålder och pratade tillsammans i ett av rummen i huset när frågan dök upp. Visst har vi en söt rund kakelugn precis rätt för rummet, de fick ugnen för vad vi betalat och arbetet gjorde vi, och vi kunde se hur glada de var av att fått tag i en söt rund kakelugn med en snäckdekor i kronan.

Vi har nyligen tecknat avtal om fyra kakelugnar som skall återställas, men en saknades och hade vi inte en rund sådan från tidigt 1800:tal gulgrön i glasyren, jovisst. Rummet där den skall stå kallas gröna rummet, lustigt eller hur? Vi erbjöd dem ugnen för samma pris som vi betalade. Vi vet att det kommer att bli stoltheten i hela huset, sådant glöms i första taget.
Så nu förstår ni varför det inte finns något speciellt utbud med kakelugnar på hemsidan, det finns ungar men för speciella tillfällen och omständigheter. Man kan alltid göra en förfrågan och vem vet? Kanske det finns något för er som söker.