Fuktmäta kakelugnar?
Vad är det för trams? De konservativa anser att gamla traditioner skall fortfarande vara lika gångbara som förr. Vi säger inget om det, utan bara detta, att som uppsättare har man ansvar att ge den bästa och säkraste rekommendationen för när eldning är redo i en nysatt kakelugn.
Moderna instrument som fuktmätare kan lätt ge oss en insikt i hur hög fukthalten är i en kakelugn, för om man sätter igång och eldar i en ugn där lerbruket inte har uppnått sin torrhet den behöver så kan obehagliga rörelser ske. Frågan om det är värt att chansa med dom dyra pengar man lagt ner på uppsättningen, de flesta instämmer att det är helt onödigt. Och många anser att vara säker på sin sak är ett bevis på om man verkligen är seriös eller inte.
Förutsättningarna för hur ugnen torkar varierar från fall till fall, även så proceduren med torkningen. Är det då inte klokt att vara riktigt säker och låta tiden gå till det är dags? Buden är många hur länge en ugn skall torka och tar man inte detta på allvar så inträffar missöden ofelbart. Vi har valt att inte lämna detta åt slumpen utan förser husägaren en tid med en fuktmätare eller så kommer vi förbi med jämna mellanrum och mäter, på detta sätt vet vi att eldstaden är i rätt skick när den skall tas i bruk.

På bilden ser ni en fuktmätare som läser en bit inne i materialet, på en skala på 100 så innebär 1-25 definitivt torrt, 25-35 relativt torrt, 36-50 det finns en aning fukt kvar, 50-75 klart fuktig, 76-100 mycket rikligt med vattenmolekyler. Här är rörspisen som vi mäter godkänt torr. Inte alla har dessa hjälpmedel och kan då bara gissa om en ugn är torr. Kom ihåg att alla hus har sin egen termik och torktiden kan variera mycket.
Låt detta vägleda er om huruvida er kakelugnsmakare har koll på att er ugn är i sådant skick att den kan tas i bruk. Glöm inte heller att få skriftligen anvisningar på hur länge ni skall vänta och hur den skall användas. Vi kan inte lita på bara muntliga ord idag, vi borde veta bättre, och vill inte hantverkaren förse er med detta så är det också en varningssignal. Ni som har en kakelugn som torkar, kom ihåg att belöningen är stor för ert tålamod när ugnen sedan är riktigt torr och klar för eldning.