Kakelfyllnad
Detta är den tegelsten samt det lerbruk som utgör fyllnadsmassan i ett kakel. På en kakelugn så brukar det finnas 30-40 vad vi kallar bladkakel. På baksidan finns en rektangulär form med väggar som är c:a 4-6 cm höga. Man brukar få in en 2 tums tegel som har måtten 25x15 cm i detta fack. Ibland så kan man läsa eller få höra att det går väl bra att använda den gamla fyllningen bara den inte är bom. Vi ska ge er lite att tänka på vilka faktorer som kan motverka vidhäftning som är ett måste för att kaklen i ett skift skall verka normalt vid användande.
Låt oss se på ett kakel med bef. fyllnad och som suttit i en ugn som använts:

Så här ser de ofta ut och belagda med sot. Men om man skrapar bort sotet och gör rent ner till tegelytan, kan man inte då använda kaklet med fyllningen? Det som skapar vidhäftning är en ren tegelyta som man får applicera lerbruk på och lerbruket får sugas in och torka ihop med annat material, då skapas en god vidhäftning. Vad skulle hända i detta fall då? Jo, tegelytan är redan mättat i sina porer av tidigare lerbruk och då blir gränsen av vidhäftning skapad utanför tegelytan, vilket betyder att den är svagare. Detta kan leda till att kakel med gammal fyllning släpper ifrån svickningen på baksidan och nya problem är att vänta. Det handlar alltså om att spara en tusenlapp eller 2 om man använder den gamla fyllningen. Vi chansar aldrig utan byter alltid ut mot ny fyllning, lärlingen skall ju ha lite att göra under tiden mäster sätter ugnen.

Hur tar man ut fyllningen då? Först ställer man ner kaklet i en hink med vatten och låter den stå där 5-10 minuter. Sedan tar man upp den och skär eller skrapar bort lerbruket på långsidan, sedan på kortsidan och plupp så lossnar lite material, det skall gå lätt att få loss teglet ur kaklet, en princip, tvinga aldrig en tegelsten ur kaklet för då kan det spricka, sitter det fast ordentligt, så sätt det i vatten igen och upprepa metoden. Det är i denna process mest kakel går sönder. En annan faktor som man också skall ta med i avgörandet om man skall byta fyllnad eller inte är att tegel kan bli utmattat. Detta betyder att teglet blir  skörare i sin massa och ackumulerar sämre och sämre ju mer det får genomgå processen bli uppvärmd och svalna. Med tiden så faller teglet sönder i bitar, detta ser man ofta av tegel i eldstaden som plötsligt tappar bitar och trillar loss.
Så här kan fyllningen se ut om man använder nya 2 tums tegel, och många gånger så blir det bitar över efter man gjort kanalerna klara i ett skift. Dessa går utmärkt att använda, men inte för stora lerfogar utan lagom som omsluter teglet.

Man kan se i foten hur teglen är inmurade i kaklet. Det viktigaste är att se till att man har lerbruk omkring allt och inga luftfickor uppstår. Nåväl, har vi övertygat dig om vad som är klokast, byta fyllningen eller spara den gamla?