Glasblocksvägg eller glasbetong!
Detta har blivit väldigt populärt idag i duschhörnor och våtutrymmen, men det är inte så lätt så man tror. Det ser så enkelt ut på monteringsanvisningen, men varför händer det saker som ingen berättar om? Låt oss visa en yrkesman hur han går tillväga för att få ett bra resultat?
Förhållandet vägg och golv måste vara i exakt 90 graders vinkel, annars blir det inget bra slutresultat. Vad gör man om golvet lutar? I detta fall hade ett givet mått getts plattsättaren att göra en plan golvyta och så gjordes detta, men som alltid så hade inte fastighetsägaren rätt information från glasblockstillverkaren, nu ändrades måtten och duschhörnan skulle bli mindre vilket förde glasväggarna in på golvets lutning. Detta åtgärdades av en uppspackling av Maxit 4040.

För att väggen av glasblock skall bli exakt rät och ha dom exakta måtten så byggde vi en stödvägg bakom och ett anhåll för att blocken inte skall krypa ut då de vill det när tyngd och lim pressar på. Det tog ett par timmar att bygga stödet, men vi vet av erfarenhet att vi får igen dom timmarna många gånger om när allt är exakt rakt. Hur ser då stödväggen ut?

Denna består av brädor som skruvats ihop med exakta mått och vinklar. För att blocken inte skulle krypa ut så skruvades en skruv som stopp. Man kan gott och väl sätta upp 6 skift på en dag och fortsätta sedan nästa dag.

Det är inget fusk att använda tejp för att hålla blocken på plats, kom ihåg att vilket sätt du använder dig av så räknas slutresultatet. Vi lät limmet härda extra länge innan vi började med att sätta silikon i hörnen där väggarna möts.

I detta badrum så hade väggarna två olika fogar och vi valde att använda den ljusare helt igenom på glasblocksväggen. I vanliga fall skall klinkerfog användas då fogstorleken ofta är 8-10 mm, men vi hade inget annat än vår kakelfog som bara skall användas i fog 2-6mm, men tar man fogförstärkare så kan man bygga ut ett par mm till vilket gjordes. Här gäller det att foga snyggt och tvätta ofta, det tar ett tag innan fogen blivit så hård att man kan gå över med svampen utan att förstöra den. I vårt fall fick fogen torka 3 timmar innan den var så hård vi ville ha den. Hur blev fogen?

Andra detaljer som lister och dörrar som skall monteras limmades dit, listerna limmades med transparent silikon. Viktigt med snygga avslut.

Men hur såg det ut på baksidan när vi satte upp blocken i fall någon undrar?

Jaha, då har de stöd och man kan förstå att väggen blir rak, andra plattsättare berättar att de gör blockväggarna hemma i sektioner och monterar dem sedan på plats, behovet om stödvägg kvarstår ändock. Är detta något som du kan förverkliga i ditt badrum? Är du fortfarande osäker hur du skall göra eller blir det att anlita en yrkesman? Varför vi yrkesmän gör så här är för att få bästa resultat och använder gärna extra tid för att få en produkt som ingen kan klaga på utan är nöjda med. Sugen på annat, lite under ordlista så kanske du hittar något spännande.Men visa då hur blev resultatet?
 
Eftersom vi var så noga med en ställning så blev öppningen perfekt, exakt samma mått hela vägen och sätter man vattenpasset på så är allt i lod. Javisst gick det åt timmar, men är inte en nöjd kund den bästa?