Vilka faktorer är svåra när sätter en fyrkantig kakelugn?

Om man tror att allt är rakt och rätvinkligt när man skall sätta en fyrkantig eller en flat kakelugn så kommer man bli överraskad. Vi skall ta upp några av de problem man möter när en sådan ugn skall sättas upp. Vad skall man ta hänsyn till och vilka fallgropar bör man undvika? Först ut en av de svåraste ugnarna, den med hörnkakel, raka eller svängda. Det som många upplevt som ett problem är att förstå hur hörnkaklen skall stå i förhållande till den flata frontlinjen. Att sätta foten med fotsimsen brukar inte möta några större hinder, men man bör ha tagit reda på hur bred är skiftet i eldstadsnivån. Om man drar in fotsimsens sidor som möter väggen för att få 90 graders vinkel så bör man veta exakt att bredden i eldstadsskiftet har yta att stå på, det blir inte snyggt om någon sida har ett kakel som börjar stå på ytterkant av fotsimsens kakel.

Utan istället så önskar man få samma synliga del av fotsimsen i kaklets nedre del.

Då kommer vi till den svåra frågan, hur kan man få reda på hur skall linjen i fronten se ut och hur skall hörnkaklen stå i förhållande till frontlinjen? De som ritar upp en rakt linje i fronten och sedan tar en vinkelhake och ritar 90 grader mot väggen kan nu lära sig ett sätt att ta reda på hur verkligheten ser ut i eldstadsskiftet.
För att få reda på hur kaklen hamnar optimalt så bra som möjligt måste de bearbetas och sättas in på plats provosoriskt.
Detta kräver både tid och skicklighet samt erfarenhet. Ska vi se hur denna ugn gjordes? Vad är nästa steg? Vi gör en rak hjälplinje i fronten där vi önskar att fronten skall vara.

Vi börjar med att hugga hörnkaklet så det möter fotsimsen perfekt, inte bara hugga bort sådant som den rider på utan också slipa så kaklet står i lod och perfekt. Men det är inte över än, detta är vänster hörnkakel och vi har ännu inte det högra på plats, så vi vet ännu inte om fronten buktar inåt eller utåt, vi sätter dem provosoriskt så kan vi justera det vänstra hörnkaklet i fall det behöver lutas inåt eller utåt, vad det handlar om är att medla båda hörnkaklen så det ena lutar lite in så lutar det andra lite ut, helheten blir sedan rak.

Varför har jag kommit så långt med ett tredje hörnkakel till vänster? När jag sätter det på plats och kollar om sidan på vänster inmot väggen följer hörnkaklet så får jag det bekräftat om hörnkaklet längst ner och sidan har rätt vinkel, om inte då tar vi ner allt och sätter första hörnkaklet igen med en korrigering, så bygger vi upp igen kaklen. Testar med det tredje hörnkaklet till vänster, om ingen tandning så går vi vidare. När man har det bekräftat att vänster hörnkakel har rätt läge så får man detta genom att göra klar själva raden av kakel ovan luckramen. Nu skall vi avslutningsvis få höger hörnkakels läge bekräftat genom att kolla kakel D4 och D5 samt D6 genom att ställa E3,E4 och E5 på plats.

Vad kräver allt detta? Jo, en massa bearbetning av alla kakel, jag finslipar och gör de förändringar som behövs, men att få dem att stå på varandra utan mura fast dem är inte det svårt? Absolut, detta är nästan ingen annan som gör i hela Sverige, man måsta ha en djup erfarenhet av hur man bearbetar och hanterar kakel. Det vanligaste sättet de flesta andra använder är att börja med luckramen och bygga kaklen utifrån den. Jag har fostrat mig själv mer än 35 år nu, nu i denna tid så behärskar jag konsten, ingen är nödgad att använda denna metodik, utan kan man lära sig att höja nivån av hantverket genom att dra nytta av denna metod så är det okej. Mitt namn och yrkesrykte är helt beroende av att leverera det absolut bästa som kan uppnås. När nu jag är nöjd med hörnkaklen och själva livet mellan dem, att kaklen följer varandra så exakt det går, då plockar jag ner kaklen och börjar med innerarbetet först i eldstadsskiftet. Allteftersom arbetet blir klart invändigt så är kaklen redan klara för sin plats. Jag sätter i ny fyllning i varje kakel, jag byter ALLTID fyllningen när ugnen sätts upp.

Ugnen är inte så djup så varje centimeter är betydelsefull, bakmuren kläs med entums eldfast tegel och man kan skönja den mantel som jag utför i alla okramlade uppsättningar, den går runt och möter eldstadskanalen, det finns aldrig en tegelskarv som inte har en omlott svickning, denna konstruktion har jag utarbetat under 20-25 år. Fortfarande efter 30-35 år så står sig kakelugnar i bra skick, de jag har sett i Eskilstuna är fortfarande eldningsdugliga, visst men allt beror på hur mycket de eldas varje år. Det är också en konst att binda ihop ett hörnkakel med kaklet bredvid på den korta sidan, om den svickningen är svag så är risken att den fogen kommer röra sig mer än dom andra. Jag har blivit ombedd att innan jag slutar författa en kakelugnsbibel med allt som behövs för yrkets bästa.

Något som bekymrar vissa uppsättare är att bredden plötsligt inte är tillräcklig, när man sätter skiftet ovan eldstadsramen så upptäcker de att det saknas 3-5 mm, för det första så mätte de inte skiftet ovan ramen innan de satte eldstadsskiftet, de tryckte in kaklen mot ramen och förlorade kontrollen. Inte är det många som tar beslutet och plockar ner allt igen och gör det rätt, utan man är dumdristig och lat och försöker dölja detta med en lerfog mellan hörnkaklet och mötande kakel i frontlivet. Varför inte ta tid och göra om misstaget? Om man är seriös och rädd om sitt yrkesnamn så finns bara en väg.
Jag hade hela tiden koll på bredden samt en mån på ett par millimeter att kunna slipa, här har jag slipat klart vänster hörnkakel i 3:e skiftet ovan fotsims, ni ser mina kärringar som håller kaklen på plats medan jag bearbetar resten.

Ibland så behöver man korta ner ett skift för takhöjden inte medger att ha ett helt skift under kronan. Jag har medlat och fått båda hörnkaklen lutning fixerad, sedan så gjordes kaklen klara mellan hörnkaklen, jag kortade ner kaklen i rätt höjd allteftersom jag gick åt höger håll, nu är det hörnkaklets tur att kortas ner. Jag har det kaklet klart som saknas i luckan, jag har slipat undersidan på hörnkaklet så det mötte kakellivet till vänster perfekt. Nu återstår att skära bort det som skall kortas ner. Jag använder en vinkelslip med diamantskiva och skär en linje 6-8 mm frrån den kant som skall bli färdig kant mot kronan, sedan så vinkelskär jag 45 grader i godset mot insidan, när detta är gjort så hugger jag med kniv bort glasyrkanten och får en rak linje som slipas jämn med slippapper och en hård kloss. På detta sätt får jag mycket vackra fina skarpa kanter, litet drag med slippappret så glasyrkanten blir lite rundad.
Nu skall vi ta upp ett annat bekymmer som många inte ens förstår finns, jo det är något som händer under natten.

Det som kan hända är att lerbruket suger in kaklen i fronten någon millimeter om man inte säkrar detta med något som kan hålla emot, lerbruket krymper och har en förträfflig sugförmåga, om man inte säkrar kaklen efter innerarbetet är gjort så bli inte förvånad om något kakel rört sig inåt någon millimeter, vad händer då om så är fallet? Det går inte att ignorera, utan en samvetsgrann och seriös sättare fattar beslutet att det är bara plocka ner skiftet, och göra om jobbet, du kan inte förklara bort för kunden att kaklet var lite skevt så därför är det lite tandning. Har det hänt mig? Jodu, hösten 2009 såg jag och min praktikant då att ett kakel i foten hade sugits in, jag hade inte haft någon möjlighet att sätta någon stötta eftersom fotsimsen med alla tegel också blev klara, vi började morgonen med att plocka oss ner till kaklet och gjorde om jobbet, ett par timmars jobb men ett gott samvete och ett nöjt sinne efteråt.

Så här blev kakelugnen efter uppsättningen, ugnen skall kritfogas efter 2-3 månader. Hur länge skall en ugn torka? Det beror på klimatet inuti huset och hur luft kan strömma igenom den och föra bort fukten, det går inte säga 2 månader eller ett halvår, utan idag så mäter vi med en jonisk fuktmätare att vi kommit dit till den nivån då lerbruket är torrt och man kan börja använda ugnen, vetenskapligt korrekt och helt sunt logiskt tänkande, bäst för kunden och hantverkaren, bäst för alla. Bilden till höger, ugnen fogad och uppsnyggad efter torkperioden.
En annan ugn med också runda hörnkakel hade jag söder om Örebro. En ugn som köptes i kartong och först kolla alla kakel och djup och bredd på alla skift, som vanligt hade krammelnissarna sabbat 2 kakel med sina kramlor ovan luckramen.

Men några timmars arbete och vi hade nya kakel som ersatte de gamla.
 
Jag hade ett helt skift att nyttja eftersom ugnen var högre än vad rumshöjden tillät. Återigen så ser vi hur man börjar från sidan. Jag vill gärna ha en mån om någon millimeter att kunna slipa, det är värre att ha avsaknad av material på bredden.

Som sagt, tillvägagångssättet är mycket svårare men ger den verkliga linjen ovan luckan, det blir alla kakel som styr och då kan livet bukta ut eller in, sen gäller det att medla så hörnkaklen tar ut varandra och helheten blir rak. Vi hade folk från en murar firma från Örebro och en av plattssättarna hade ett stort behov av att hävda sig vid frukost, " -Jag har i alla fall satt över 70 kakelugnar!", jag förstår att man behöver få erkännande, men det finns bättre och trevligare sätt att använda sig av, på eftermiddagen kom grabben in i rummet där jag var och hade väl tagit mod till sig för han hade en fråga, fråga på sa jag. "- Var någonstans kan man köpa kramlor?". Jag trodde inte mina öron,att ställa en sådan fråga till Sveriges största krammelmotståndare, jag var tvungen att gå ut och få skratta av mig, det var bara så komiskt. Gossen kom aldrig tillbaka och frågade, hur gör du inuti ugnen och hur slipar du kaklen?, sådant som är av värde för en som jobbar med kakelugnar, nåja lyckliga är de som äger urskillning.

När man har träffat rätt så löper det på av sig själv, man börjar med ett hörnkakel, slipar det så det hamnar så mycket det går i lod, börjar slipa till kaklen mellan hörnkaklen, ställer dem på plats, kärringar med tegel håller dem kvar, när sista hörnkaklet skall slipas in så kollar man livet ter sig, det kan vara rakt till vänster men faller in 5 mm på 3 kakel, då medlar man, vänster hörnkakel slipas så det faller ut 1,5 mm och då kommer höger hörnkakel vara mer rakt, på detta sätt sprids buktningen och ett varningens ord, man får inte falla i den fällan att låta ett kakel tanda utåt vertikalt för att ta bort livets buktning, när man står framför ugnen så skall alla kakel flyta ihop och inga tandningar får synas.

Det är möjligt att jag krånglar till det, men jag får alltid bästa resultat och var och en får ha sitt sätt, det viktigaste är att man har gjort sitt bästa och yttersta i arbete och kvalité.
Nu går vi över till den ugn som har hörn pelare eller stolpkakel, själva kakellivet finns liksom mellan stolppelarna.

Här behövs också förberedelser och koll på mått, bredden på skiften och skriva upp detta när man plockar ner ugnen för omsättning. Kolla noga fogarna i alla skift och för noteringar där man kan klart se att förbättringar behövs. Jag brukar märka ugnens kakel på den övre rumpen med tuschpenna och noterar också bredden på rumpen. När jag sätter igång så har jag måtten framför mig enkelt. Måste tillägga, den som satte upp ugnen i början på 1900:talet har gjort ett exemplarisk arbete, fina fogar och bra möten med alla skift, så det gör min uppgift lite lättare.

Här var Karolina med som praktikant vid denna kakelugn. Man kan se krammelnissarnas framfart, kaklet ovan eldstadsramen är helt spräckt och måste bytas ut mot ett helt. Ingen vettig kakelugnssättare sätter tillbaka ett sådant kakel. Det fångar ögat direkt med sin fulhet och det skulle störa hela ugnens utseende.

Eftersom vi sätter om ugnen så har vi formen från foten som den var innan vi plockade ner den. Vi har också märkena på väggen att gå efter. Men om man inte vet utan får en ugn i lådor, man får plocka ut den, lägga ut den och gå igenom hela materialet, om jag har en fot och alla orginalkakel, så bestämmer jag bredden, måttar ut den på golvet. När jag vet var hörnkaklens plats bör vara så använder jag andra hörnkaklet och ställer det på det andra och får en hum vilken vinkel jag skall ha på sidorna, och ofta skall sidorna falla ut någon grad, inte helt 90 gradigt eller rätvinkligt.

De flesta brukar börja med eldstadsramen först och kaklen på sidorna, sedan hörnstolparna, men jag börjar alltid på ena sidan med stolpe och sidoväggen upp två skift. Om man tror att kakellivet är platt och rakt mellan stolppelarna kommer man att få fula tandningar i livet som är fronten. Den metod jag tagit fram är den som alltid ger ett frontliv med perfekt möte med alla kakel, det kan vara buktigt inåt eller utåt. När nu eldstadsramen har sitt kakel till vänster så kommer nästa steg bli att slipa till kaklet bredvid stolpen och även nästa som går över luckramen en bit. När det kan sättas provosoriskt på plats så har vi att bearbeta kaklet bredvid som skall möta höger stolpe.

Hur man fick veta höger stolppelares läge kommer från livet hur det ter sig ovan luckramen. När dessa 3 kakel är klara, så tar man kaklen som skall vara ovan i 3:e skiftet och ser hur de bestämmer linjen ovan luckramen, när man bestämt och ritat korrigeringen så kan man sätta dem. Vi fick slipa lite på höger sida som mötte stolpen på högra sidan så att fogen blev minimal. Sedan så slipades undersidan på stolpen så den är någorlunda lod och har snarlik utstick som vänster stolpe har.Tycker du det här verkar komplicerat? Det är det och kräver sin yrkesman. Att använda mitt tillvägagångsätt är knepigt men resultatet blir en ugn med näst intill perfekt skiftlinje i varje kakelskift.

Praktikanten fick också känna hur det är att svicka och göra innerarbetet innan vi går vidare med kaklen. Här drar Karolina på lerbruk på manteln och möter bakmuren.

Samma sak här, säkra att kaklen inte kan dras inåt under nattens torkning och suget från lerbruket.

När man har den ena stolpen på plats så börjar man ställa upp kaklen mellan stolparna, det kan vara så att första kaklet behöver luta ut 1-2 mm sedan så när nästa till höger faller lite in och när tredje lilla halvan sätts dit så har det lutat in 1-2 mm. Man ser till att vänster stolpe har kaklet bredvid 3-4 mm in och samma på höger sida, när man ser helheten så kommer det se enhetligt ut. Här fick jag slipa till halvan så den blev perfekt i fogen. Mina praktikanter brukar fråga hur lång tid tar slipningen i en uppsättning? Svårt att bara säga en generell siffra, men säkert får man lägga ner en 10-15 timmar ovanpå sättningsarbetet. Får man upp ett skift med innerarbetet klart och nästa skift med kaklen klara med slipningen så har man gjort ett bra dagsverke, då har man bearbetat nästan 20 kakel med slipning.

Det sitter på plats och även nästa skift också. Jag kan berätta att kravet för mästarbrev på hantverksstiftelsen är på en nivå som jag anser är barnsligt låga. Man skall ha varit yrkesverksam i minst 6 år, så med mina 35 år är jag nog inte kvalificerad. Man skall ta ned en komplicerad ugn och sätta upp den igen. Ett av dom höga kraven är att "hugga in" ett kakel mitt i ett skift. Det är bara att erkänna att jag platsar inte för mästarbrev, jag "formaterar bara alla kakel" på ugnen jag sätter upp. Hur många tror du skulle klara av de krav jag ställer på en skicklig yrkesman? Jag är obarmhärtig mot mig själv, vill man bli främst så finns bara en väg dit, det skall synas på lång väg att här utförs arbete av högsta kvalité.
Till dem som inte har en ren kakelugn när de håller på och sätter upp dem, varför kladdar ni ner ugnen och smetar lerbruk på utsidan? Vad är syftet? Det kan inte vara annat än att dölja dåliga fogar, inse hur ynkligt förfarandet är!!!

Här är den "sura gubbjäveln", en del har fått den uppfattningen när de läst min hemsida, den här gubben klagar på allt och alla, men har han fog för sina förmaningar? Tyvärr så är yrkeskunnandet och skickligheten på en sådan nivå att stora krafttag behöver göras för att hindra utvecklingen nedåt. Att sätta upp en ugn med sådana fogar som inte ens behöver fogas, är inte det en ädel målsättning för yrkesman,så var det ju förr i tiden, men att komma dit kräver karaktär och fostran. Att stå framför ugnen och anse att det duger och tveksamheter är klart synliga är enligt min mening ett självmord yrkesmässigt. Behöver man ett mästarbrev? Det är bara ett papper, jag har hellre min egen inställning kvar och fortsätter att ställa högre krav på mig själv ju mer erfaren jag hinner bli tills den dag jag slår i backen. Har du fått respekt för det som krävs för fyrkantiga ugnar? Kan du se det trasiga kaklet ovan luckan? Istället finns där ett helt kakel från sidan. Ipso optimum!!!