Fuskbyggare och svindlare
Nu är vi så trötta på dessa program som fuskbyggarna och byggfällan, visst är det tråkigt och jobbigt för de som blivit utsatta. Kontentan är att man slipper ändå undan så lättvindigt. Det ända positiva är att man aktualiserat behovet att vara än mer selektiv vem man anlitar och vid dåliga vibbar ta beslut och avstyra eller bryta arbetet innan det hinner gå för långt.
Det händer och kommer att hända hela tiden att vanligt folk blir utsatta för dessa klåpare, en ung tjej Dalbotösen sände mig bilder och länk på vad en sk murare hade gjort med hennes skorsten. Han skulle mura om den och det kan väl inte vara så överstigande svårt för någon som menar sig kunna mura eller?

Jag förstår att Dalbotösen blev besviken och ledsen, hon hade frågat "muraren" om han var nöjd med sitt arbete? "Jovisst", det fanns inget att anmärka på.
I det här läget skulle hon inte ha betalt räkningen utan gjort en skriftlig reklamation och tagit kontakt med kommunens konsumentrådgivare. Vidare skulle en besiktning av opartisk sakkunnig fastslagit att så stora brister finns att skorstenen måste demonteras och muras om igen på ett fackmässigt sätt. Muraren hade även ställt håltegel på högkant inuti skorstens i dess skiljetungor vilket man aldrig gör, jag gav henne dessa råd att ta de rätta stegen så följetongen fortsätter. Var aldrig rädd att avstyra ett pågående arbete om ni märker att här är det klåparvarning och betala aldrig under några som helst omständigheter eller hot några pengar till hantverkaren om ni missnöjd. Ta kontakt med konsumentrådgivaren och följ sedan råden hur ni går vidare med reklamation, ett mycket viktigt tips, ta bilder hela tiden hur arbetet fortskrider och utförs, skriv ner vad som sagts och när, gör aldrig beställningar eller ändringar utan att ha fått det på print och nedskrivet att ni är överens om tid och kostnader. Jag har fått förmånen att hjälpa en del med bekymmer för att få rättvisa, priset är att jag fått ett rykte om att vara en som man skall undvika om man är hantverkare. Så när jag själv behövt hjälp av andra hantverkare så har man anat en tveksamhet att vilja åta sig något uppdrag. Jag gör klart direkt redan från början hur jag vill ha en sak utförd och vilka villkor som finns, är jag missnöjd så blir det inga pengar, det går aldrig att släppa kontrollen, för den dagen man gör det så blir det alltid bekymmer. Lär dig att alltid först få veta vad det kommer att kosta, då är det mycket lättare också att gallra bland hantverkare och acceptera aldrig luddiga ursäkter om extrakostnader. Kolla in fler bilder på den fula skorstenen på länken här nedan och vill du kommentera så har du fritt fram.
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/225138-synpunkter-pa-utfort-murarbete.html