Fogning av en kakelugn


Som alltid så finns det olika recept att välja mellan, äggvita, lättmjölk, listan kan bli lång. Min mäster hade ett recept som fungerat klockrent i över flera decennier, säkert så fick han lära sig det av hans mäster Manfred "Manne" Granqvist. Receptet som följer är detta:
Krita 2-3 dl , sedan vatten en kopp, tapetklister 1 tesked.

Man rör ihop det till en lagom smet så den kan lätt strykas ut. Har man en ugn med färg och önskar få samma färg på fogen tillsätter man färgpigment som är kompitabla med vatten och krita, för att snabbt se torrt resultat så dra man ut en tunn strykning på ett torrt tegel och får se hur färgen blev. Sedan fortsätter man tills rätt kulör erhålles.

Med gummispatel dras fogmassan snett mot kakelskarven, på denna ugna blir det inget knappt i fogarna eftersom ugnen hade så fina fogar från början. Sedan kommer tvättningen med svamp att tvätta bort överflödigt och jämna ut fogen.

Svampen sprider också kritan över hela ugnens yta och när man sedan polerar ugnen med torr trasa eller tidningspapper så uppstår en härlig lyster. Kritkristallerna reflekterar ljuset i olika riktningar och vi upplever det som att allt blänker.Sedan att foga om gamla ugnar görs bäst med en enkelradig stålborste, man drar ur den gamla fogen försiktigt och dammsuger sedan runt ugnen och på utsidan, sedan kan ugnen fogas om och då skall den vara kall.

Ett varningen ord måste sägas om kakelfog som är cementbaserad, den kan om applicerad på en kakelugn bli ett hinder för ugnen att dels röra sig och hindra kakel att krypa tillbaka till sin urplats. De som använder sådan material är inte kakelugnsmakare utan klåpare, jag retar upp en och annan genom att ständigt påminna om att göra saker på rätt sätt. Att hålla på med mjölk och äggvita ger gula fogar med vit krita, när det finns material som tapetklister som är neutralt, varför inte prova och se resultatet, det finns lång erfarenhet bakom dessa ord.
Ytterliggare en varning!
Foga aldrig en ugn som det har eldats i nyligen. En klåfingrig kvinna i Eskilstuna utan förstånd fogade en ugn som hade värmts upp och där hade kaklen rört på sig och fogarna hade gått isär något. Vad hände när ugnen svalnade? En massa glasyrskador och kakel ur läge. Sedan tyckte hon att hon var utan ansvar, hennes karl fattade att han var gift med vettlös kvinna, och ringde upp senare och bad om ursäkt.