Fiskerök!

Rökt regnbågslax eller öring med nykokt potatis och någon lätt sås, är det verkligt något för en kakelugnsmakare att hålla på med? Ja, absolut, god mat och kan man mura en rök så är det bara att sätta igång. Det är hur enkelt som helst, du behöver lite betong på säck och puts/murbruk på säck, fasadtegel och lite massiv murtegel. Titta nedan så ska jag förklara hur allt kom till.

Först i förgrunden ser ni eldstaden som är länkad med en murad rökkammare genom ett 150 mm rör 1,5 m långt minst. Vi har också satt en termometer som går in i rökkammaren, den hjälper oss att hålla rätt temp på röken.

När vi röker fisk så använder vi torkad al, och för att få lite krydda så lägger vi i lite enris, kom ihåg att man får inte bara ta enris överallt, vi har på tomten så det går bra. När fisken röks så vill det gärna droppa köttsaft och då behövs någon behållare i botten eller aluminiumpapper så man inte kladdar ner botten i rökkammaren. Hur lång tid tar det att röka en fisk?

En öring i denna storlek väger c:a 8 hekto, den tar 40 min och då vänder vi på den vid halvlek, temperaturen ligger mellan 80-150 grader.

All fisk blir varmrökt, en kallrökt fisk röks i 28-30 grader under lång tid. Nu kanske ni undrar vad kostar allt detta? Allt material har kostat ungefär 3000 kr till röken, och är man händig så fixar man allt på en dag. Det fina med röken och dess plats, är att man kan riktigt koppla av och ta sig en stund och filosofera med en pilsner, är man två så har man extra trevligt med en pratstund samtidigt som man sköter rökningen. Kan inte detta bli ett roligt projekt för er som är fiskälskare och har tillgång till fiskevatten?
Hur gör man då? Börja med att gjuta två plattor 60x60 cm  1,5 m från varandra, på den vänstra mura med massivtegel en eldstad med en öppning på 30 x30 cm. På den andra plattan mura med två lecablock ben och sedan tvärt med 3 st lecablock så ni har en massivt underlag. Därifrån så börjar ni mura rökkammaren, som får en öppning på 36x45 cm, vi använder en kraftig plåt som dörr, inne i kammaren så har vi inmurade stag som man lätt kan lägga galler som fisken sedan läggs på. Sedan kragar man den övre delen av kammaren med tegel så den formas som en strut och ett kort rökrör kan sättas dit som skorsten. Naturligtvis så glömmer ni inte röret som skall leda röken från eldstaden till rökkammaren, den skall vara från den övre delen av eldstaden och luta lite uppåt när man murar in den i rökkammaren. Vi byggde en liten inhängnad runt röken så vi kan sitta i lite skydd när vi röker fisk. Termometern hittade vi på Clas-Ohlson 100 kr. Som sagt, är du lite händig så fixar du detta. Kan man röka kött också i röken? Ja, absolut, men då behöver du tänka på hur man saltar köttet i förväg och hur du röker, men det går att läsa sig till det mesta.
Några viktiga tankar att ta med när man röker.
Har du frågor och behöver mer vägledning, då hör du av dig så skall vi bistå dig. Lycka till.