Fakturor!
Återigen så har oroliga personer som anlitat någon som kallar sig för en kakelugnsmakare skrivit och frågat om det är brukligt att skicka en extra faktura efter fullbordat arbete. Får man en offert, så skall den vara så tydlig som möjligt den kan vara, det skall framgå hur man räknat ut arbetskostnaden och vilket material som skall användas och som ingår.
Efter detta skall ingen extra faktura behöva utgå, hantverkaren skall vara så rutinerad att han kunnat förutse allt som behövs och kan ge kunden ett takpris. Om kunden beställer något utöver så är det en helt annan sak. Var på er vakt, det är så många som satt i system att debitera kunder för extra tillkommande arbeten, de lämnar ett lägre pris oftast och så smyger det sig på extra utgifter, jaha, murstocken ser lite dålig ut vi putsar upp den, det blir några timmar det är inte så farligt, men när det plötsligt handlar om 40-50 timmar, då börjar det bli riktigt dyrt. Vårt råd är att kräv en garanti på att ingen extra faktura skall komma, man bör vara så rutinerad att man kan lämna en offert helt komplett med alla arbeten, annars tycker vi, byt bransch och låt oss andra sköta detta på det hedervärda sättet.
Bluffmakare 
En ny fusktrend som börjar bli vanlig bland kakelugnsmakare som konkurerar med andra är att sänka materialkostnaden med över hälften och lägga detta på arbetstiden, då kan de vara 5000-10000 kr billigare än andra som redovisar material på ärligt sätt, de försöker att då få Skatteverket att betala den biten som material igentligen borde ha varit. Skatteverket kommer att göra efterkontroller på era fakturor och jämföra med vad som är verklig materialåtgång vid en omsättning, det är inte frågan om ni åker dit, utan bara när det skall uppenbaras. Vi fick en förfrågan från Sthlm:s kunder varför vi är 5000-10000 kr dyrare än andra? Och det var då detta kom fram hur de går tillväga, det lär bli efterräkningar både för kunder och hantverkare som fuskat på detta sätt, även en kund har ett ansvar att kolla upp om uppgifterna stämmer i en ansökan om rotavdrag som hantverkaren gör till Skattverket, om båda har medgivit till oriktiga uppgifter då ligger man pyrt till minst sagt. Är det inte för j****** att man inte kan låta en sådan positiv sak som rotavdraget vara i fred så vi kan nyttja det på rätt sätt, det skapar många arbetstillfällen och svartjobben har nästan upphört ute på marknaden, fusket kan leda till att man avskaffar rotavdraget och visst kan vi på förhand tacka bluffmakarna för deras fina insats!