Eldfast tegel  i eldstaden eller inte?
Bli inte förvånade över att det finns lika många åsikter om detta som det finns kakelugnsnissar. Vi ska behandla några alternativ och se vilken av dem som är sakkunniga och värda att hålla fast vid.
Förr så fanns inte eldfast tegel utan man använde vanligt skröjbrännt tvåtums tegel i eldstaden inuti en kakelugn, eldfast tegel började inte produceras förrän i början av 1825 i Höganäs. Så eldfast tegel har funnits jämnsides med kakelugnstillverkningen. Det som förmodligen blev ett minus för den eldfasta teglet var att den var så tät och svår att hugga, vanligt massivt murtegel är lätt att bearbeta och lerbruket suger sig fast i det ganska snabbt. Det vi vill slå fast är att ett bra och eldtåligt material har funnits där att kunna användas i kakelugnar. Jag har själv hittat eldfast tegel i kakelugnar som murats upp på slutet av 1800:talet och man förstått att en del använde detta material i uppsättningen av ugnen.
Vanligt murtegel skröjbränns vid 700-800 graders temperatur medan eldfast tegel bränns i temperaturer upp mot 1700 grader. Om man skulle jämföra en eldstad av vanligt murtegel med en av eldfast tegel, vilken av dessa skulle överleva en period av 10 år under daglig eldning?
Vi låter två bilder berätta hur eldstaden ser ut efter att ugnen har använts under en lång tid.

Kameran ligger på botten och tittar uppåt i kakelugnen, som du kan se så har ena väggen inuti eldstaden försvunnit för att tegel har spruckit sönder av hettan och så lossnar bit efter bit. Det här är vad som händer när vanligt murtegel används som väggar i eldstaden inuti kakelugnen. Men varför använder man ett sämre tåligt material när det finns bättre att använda? Jag kommer till det svaret, men först tittar vi på en ugn som haft eldfast tegel i eldstaden.

Den här tegelkakelugnen sattes upp 2003 och har dessutom 2 inre sotluckor i gjutjärn, jag drog på lerbruk utanpå teglet också bara för att få bort den gula färgen i eldstaden eftersom den skulle se gammal ut eftersom den är putsad på utsidan. Teglet är i utmärkt skick, inget har spruckit sönder fast det har eldats ordentligt. Jag har använt ugnen som en referens och kollat vad den tål. Så vi kan nog säga att välja eldfast tegel är ett överlägset klokt val för att få ett eldbo som håller i en kakelugn.
Så vi kommer tillbaka till frågan varför använder man inte detta material genomgående när man sätter upp en kakelugn idag? Jo, det handlar om vad man har lärt sig av andra. Ett ordspråk säger: Lyssna på den som är vis för att du må bli klok i framtiden, det andra är, "Om en blind leder en blind så kommer de båda att falla i gropen". Vad är det då dessa "blinda" får lära sig?
Jo, att man har alltid använt vanligt murtegel i eldstaden, det har varit sant till en början tills man insåg att eldfast tegel var överlägset i hållbarhet.
Den andra skrönan är att, om man drar ett lerbrukslager så skall detta skydda murteglet, verkligheten är att eldhärden blir 1000-1500 grader varm och då hjälper varken aska eller lerbruk teglet som hettan strålar emot. Det finns faktiskt en och annan som anammar sanningen om materials beskaffenhet. Jag satte nog mina två första ugnar utan eldfast tegel i eldstaden, men sedan 1982 så har jag konsekvent använt eldfast tegel, de ugnar jag har haft möjlighet att titta på som jag satte på 1980:talet ser lika fina ut som de gjorde från första stund. Så vad kommer du att göra om någon skall sätta upp en kakelugn åt dig, skall du välja eldfast tegel eller vanligt murtegel i eldstaden
På begäran om hur man använder eldfast tegel i kakelugn skall vi presentera olika förslag hur man kan gå tillväga.
Tyvärr så resonerar de flesta med dålig insikt om vad som håller materialmässigt i en kakelugn, min mäster tummade inte på eldfast tegel i eldstaden i en kakelugn och jag har hållit fast vid det valet och sett med åren och årtionden om vad som håller och att det var ett klokt val att använda eldfast tegel.
Så hur kan man gå till väga då? Hur använder man det eldfasta teglet? Vi ger er några förslag.

I eldstadens botten så använder jag eldfast tegel som utgör eldboets botten, här är det först entum i botten och sedan tvåtum ovanpå så massan utgörs av minst 75 mm eldfast tegel. Sedan så svickar jag sidorna och fyller med tegel och lerbruk.

Hade nu jag använt vanligt rött massivt murtegel så hade jag fått komma tillbaka om några år och byta ut dem eftersom den spricker sönder ofelbart, men här behöver jag inte oroa mig resten av livet.

Här kan ni se att jag murar upp eldstadens väggar upp till 4 varvs höjd med eldfast tegel, blindpipan i hörnet fyller jag med tegelkross och lerbruk så den blir massiv, ett luftrum kan börja pysa läckage i bakmuren, hellre säker än osäker på att utrymmet blir fyllt och tätt. Jag hade stortegel i eldfast och en sådan sten får sitta mot kaklen som sitter ovan luckan, den tar mycket av hettan och skonar kaklen i fronten. Det här var en flat ugn i ett hörn, ny tittar vi på en rund ugn.

Är man lite förutseende så ser man till att höjden blir bra mot fotsimsen så en tvåtums sten i lerbruk hamnar i nivå med fotsimsen.

Eldboet kommer ha eldfast tegel i botten så jag fyller inte hela foten med eldfast tegel utan så här räcker absolut.

Så börjar jag göra eldstadens väggar när första skiftet är uppe.

Då var fyra varv murade och man kan börja med vändningen och sidokanalerna, de kan muras i rött massivt murtegel av tvåtum. Om ni kollar noga så har jag slammat blindpipan bakom eldstadsutrymmet som sedan skall fyllas med tegel och lerbruk. Liten extra grej som förlänger tätheten på ugnen. Vi kan göra en koll på vändningen så får vi den med också.

Jo, jag brukar klättra upp några tegel till i bakkant med eldfast, men här ser ni vändningen och hur man gör den, varför smetar jag inte lera på ytan av de eldfasta teglen? Därför att det är meningslöst, det har ingen nytta utan det är bättre om tegelytan är ren och så ser det bättre ut också, sot fastnar lättare få lersmetad ytan än på rent tegel, sen så lossnar leran alltid vid eldning och en orolig husägare ringer och undrar varför det ligger lerbruk på på botten, man slipper sådant när man murar tegelrent. Vad tycker du så här långt? Skulle du föredra eldfast tegel på denna den mest utsatta delen av en kakelugn eller kommer du falla för de okunnigas argument? Du väljer själv.
Vadå, ville någon se en kakelugn som står mot en rak vägg och hur gör man då?


Hänger ni med? Den nedre delen är ugnen utåt i rummet medan den övre delen av bilden är mot väggen eller murstocken, i en sådan här ugn så är ofta foten knappt 60 cm djup och ovan fotsimsen så blir den 52-55 cm men invändigt så är utrymmet c:a 35-40 cm och då skall väggar svickas och kvar kanske man har 30 cm i djupet, då förstår man att det gäller använda djupet på bästa sätt.
Bakmuren är ett måste, den är 7,5 cm tjock med en luftspalt på 1,5-2 cm, man skall helst inte låta elden ligga på bakmuren för då är läckage snart ett problem, det här är en bra lösning, ni kan se att väggen är klädd med entums eldfasta tegel och de muras och låses av väggarna i eldstadskanalen.
Jag sätter lite buffert tegel strax bakom kaklen ovan luckramen på insidan, det gäller att lära husfolket att elda med stående ved i bakkant i en sån här ugn med grund eldstad. Har vi någon fortsättning på kanalerna?

Här har vi en lite bättre bild på hur det eldfasta teglet är i ugnen, jag fortsätter med eldfast tegel på bakmuren ända upp till spjällbotten, så på en sådan här ugn 2,4 m hög så behöver jag 26 st 50 mm eldfasta tegel plus 30 st 25 mm eldfasta. Det handlar om 3500 kr, visst får du använda sämre tegel, jag kan inte hindra dig, men fundera på vem som gör det bästa och mest kvalitativa jobbet? Är kunden påläst så förstår dom utan tvekan vad som lönar sig, alla som jag har murat åt vet vad det här betyder i längden för de har insett vad som är kvalité. En sak till som är viktig, man skall inte mura in sidokanalerna i svickningen på baksidan av kaklen, utan kanalskelettet skall liksom löpa fritt och glida på det som är kakelskalet och bakmuren, låser du fast teglen i svickningen så lyfter kanalskelettet allt och kan knuffa ut kaklen ur läge, vem blir extra glad då när det händer?