Eldfast tegel  i eldstaden eller inte?
Bli inte förvånade över att det finns lika många åsikter om detta som det finns kakelugnsnissar. Vi ska behandla några alternativ och se vilken av dem som är sakkunniga och värda att hålla fast vid.
Förr så fanns inte eldfast tegel utan man använde vanligt skröjbrännt tvåtums tegel i eldstaden inuti en kakelugn, eldfast tegel började inte produceras förrän i början av 1825 i Höganäs. Så eldfast tegel har funnits jämnsides med kakelugnstillverkningen. Det som förmodligen blev ett minus för den eldfasta teglet var att den var så tät och svår att hugga, vanligt massivt murtegel är lätt att bearbeta och lerbruket suger sig fast i det ganska snabbt. Det vi vill slå fast är att ett bra och eldtåligt material har funnits där att kunna användas i kakelugnar. Jag har själv hittat eldfast tegel i kakelugnar som murats upp på slutet av 1800:talet och man förstått att en del använde detta material i uppsättningen av ugnen.
Vanligt murtegel skröjbränns vid 700-800 graders temperatur medan eldfast tegel bränns i temperaturer upp mot 1700 grader. Om man skulle jämföra en eldstad av vanligt murtegel med en av eldfast tegel, vilken av dessa skulle överleva en period av 10 år under daglig eldning?
Vi låter två bilder berätta hur eldstaden ser ut efter att ugnen har använts under en lång tid.

Kameran ligger på botten och tittar uppåt i kakelugnen, som du kan se så har ena väggen inuti eldstaden försvunnit för att tegel har spruckit sönder av hettan och så lossnar bit efter bit. Det här är vad som händer när vanligt murtegel används som väggar i eldstaden inuti kakelugnen. Men varför använder man ett sämre tåligt material när det finns bättre att använda? Jag kommer till det svaret, men först tittar vi på en ugn som haft eldfast tegel i eldstaden.

Den här tegelkakelugnen sattes upp 2003 och har dessutom 2 inre sotluckor i gjutjärn, jag drog på lerbruk utanpå teglet också bara för att få bort den gula färgen i eldstaden eftersom den skulle se gammal ut eftersom den är putsad på utsidan. Teglet är i utmärkt skick, inget har spruckit sönder fast det har eldats ordentligt. Jag har använt ugnen som en referens och kollat vad den tål. Så vi kan nog säga att välja eldfast tegel är ett överlägset klokt val för att få ett eldbo som håller i en kakelugn.
Så vi kommer tillbaka till frågan varför använder man inte detta material genomgående när man sätter upp en kakelugn idag? Jo, det handlar om vad man har lärt sig av andra. Ett ordspråk säger: Lyssna på den som är vis för att du må bli klok i framtiden, det andra är, "Om en blind leder en blind så kommer de båda att falla i gropen". Vad är det då dessa "blinda" får lära sig?
Jo, att man har alltid använt vanligt murtegel i eldstaden, det har varit sant till en början tills man insåg att eldfast tegel var överlägset i hållbarhet.
Den andra skrönan är att, om man drar ett lerbrukslager så skall detta skydda murteglet, verkligheten är att eldhärden blir 1000-1500 grader varm och då hjälper varken aska eller lerbruk teglet som hettan strålar emot. Det finns faktiskt en och annan som anammar sanningen om materials beskaffenhet. Jag satte nog mina två första ugnar utan eldfast tegel i eldstaden, men sedan 1982 så har jag konsekvent använt eldfast tegel, de ugnar jag har haft möjlighet att titta på som jag satte på 1980:talet ser lika fina ut som de gjorde från första stund. Så vad kommer du att göra om någon skall sätta upp en kakelugn åt dig, skall du välja eldfast tegel eller vanligt murtegel i eldstaden?