Bastu?

Vem vill inte ha en vedeldad bastu på tomten eller vid fritidshuset? Säg inte att en kakelugnsmakare håller på med sådant också? Jodå, den här makaren är omöjlig, och vem har inte vänner som frågar? Har du någon gång gjort en bastu och hur kan man gå tillväga och vad kostar det? Min gode fiskarkompis Pekka har ett fritidshus och saknade en bastu. Vem fick rycka in och göra grovjobbet? Vännen som är kakelugnsmakare naturligtvis!
När vi hade skissat och bestämt oss, så tog vi ut plats och bastun skulle bli 15 kvm stor och ha ett trevligt förrum och duschhörna med möjlighet för en plats för tvättmaskin. Vi schaktade ur grunden och lade singel som vi paddade. Här ser ni en bild på gjutformen.

Uppe i vänster så blir det en helplatta med isolering där själva bastun skall vara och duschhörnan, sedan så blir det en betongbalk som skall hålla ett träbjälklag, ytterst mot höger så finns ett upplag för terassen.

Här har saker hänt. Betongen är gjuten och bjälklaget på plats, sedan har vi också gjort terassens bjälklag, regelstommen är klar och takstolarna sitter på plats. När man har kommit så här långt så är det lika bra att göra skorstenen och den klar hela vägen upp. Vi använde oss av en Isokernmodell med en kanal i, problemet var att anslutningen var tvungen att göras i ett par tegelvarv innan vi lade blocken på som utgjorde skorstenen.

När man är en van murare så både murade vi upp den och putsade den samma dag, samt satte överbeslag på den också. Medan jag murade så fixade Pekka råspontstaket och när allt verkade närma sig kvällen så fick vi på takpappen, inte illa för ett dagsverke.

När huset ser ut så här så har ännu mer hänt. Läkten har kommit på, innan dess så sattes hängrännskrokar upp och hängrännor på plats, stuprör monterades fast, teglet kom upp på taket. Fasaden har fått panel och fönster och dörrar sitter på plats. Foder kring dörr och fönster är klara, nu saknas bara färg utvändigt. Allt är klart utvändigt, ventilationsschakt är på taket också, samt underbeslag och vindskivor, alla plåtjobb avslutade.
Inuti så behövs det isoleras och panelas, golven är klara, våtrumsarbeten är klara och klinkergolven glänser redo för att användas. Material kostar mellan 100000-150000 kr beroende på krav på kvalité och skall man anlita 2 duktiga män, en snickare och en murare så är arbetskostnaden på 100000 kr. Att få betala 250000 kr för en klar och fullt utrustad bastu med vedeldning och egen dusch, samt tvättmaskin, visst finns det el och ett proppskåp med jordfelsbrytare på plats. Detta stämmer ganska bra med riktvärden man använder sig av i branschen, att varje kvadratmeter i nyproduktion kostar c:a 15000-20000 kr.  Fast det är ett litet hus så är det lika många moment som i ett stort hus. Folk i branschen kan intyga att detta är en prisvärd bastu, men nu i vår skall vi dit och fixa några detaljer så vi återkommer med bilder hur det blev inuti. Men är du riktigt händig så kan du spara in mycket på arbetskostnaden, men en elektriker måste du anlita, för dra aldrig själv el om du inte är behörig, händer något så får du ingen hjälp, gör dig den tjänsten att du tar yrkesfolk när det behövs.