Ett förslag hur ni kan avsluta eldningen i en kakelugn!
Vi säger inte att det ni gör brukligt är fel utan vill bara ge er ett tips på något som fungerar, vad det handlar om är att slippa bekymra sig över blålågorna på slutet och att det inte skall ryka in. Är detta med att skjuta spjället på slutet så viktigt? Den metod vi tillämpat i flera år är att föredra med flera skäl. Först så har vi en frånluftsvärmepump som måste kopplas ur då vi eldar i kakelugnarna, annars suger den ut rökgaser eftersom den skapar ett stort undertryck i fastigheten. Och om vi har eldat så kan vi inte ha spjäll strypta för att dra ut det sista ur glöden.Vi vill sätta på pumpen så fort vi kan efter eldningen. Vi eldar upp veden tills det återstår så här mycket. På begäran så ville någon att vi nämner hur länge eldningen bör ta vid normalt användande. Vi säger 6-8 normalstora vedträn som tar 3 timmar att elda upp, när vi kommer in på sista halvtimmen så rör vi om då och då i glöden.

Vi låter ytterligare en halvtimma gå så glöden får brinna bakom stängda luckor som den gör bäst.

Ser ni hur det glöder och när en halvtimma gått så lyfter vi ut resten med askspaden i en kastrull.

Det går ganska bra att få ut askan med kvarvarande glöd ner i kastrullen naturligtvis så slår man på lite vatten
så man inte har en hög som ger otäcka gaser.

Nu när eldstaden är tom så behöver man inte gå och oroa sig för rökos eller kolmonoxid, du tar ut kastrullen eller hinken
med askan som är släckt, lägg aldrig ut aska som fortfarande glöder, vinden kan få liv i den och
glöd kan antända hus och annat, använd sunt förnuft.

Nu går det bra att skjuta spjället helt, då stannar värmen kvar från teglet som ackumulerat hettan i sin massa.

Många har tyckt att det verkar klokt då man dels skyddar sig mot rökgaser som annars är ett problem när folk stryper spjället på slutet, samt att man kan snabbt få igen spjället som håller värmen kvar. Dessutom så har man redan tagit hand om askan så nästa eldning kan ske direkt. Vi vet inte, vad tycker ni, verkar det omständigt eller är det något som ni kan nyttja?
Denna rörspis som vi använt för att åskådliggöra hur man avslutar en eldning, var med denna metod varm från kl 21 då ledningen var avslutad till kl 24 nästa dag, alltså över ett dygn. Denna rörspis är murad på ett sätt som just skall magasinera värmen och bör inte jämföras med andra eldstäder, vi har uppfört denna för att just göra experiment och har fått ihop en hel del material som kan bli användbart. Men lärdomen är denna: varför hålla på att strypa spjället och rökgaser bildar tjära och sot, sedan så stänger man spjället med aktiv glöd, fattar ingen något idag, att en glödbädd producerar rökgaser och behöver syre, om spjället är stängt så bildas både koldioxid samt kolmonoxid, detta sipprar ut i rummet oavsett vad vi tycker, jamen, jag har ju alltid spjället lite öppet hela tiden så det kan dra, många går sedan och lägger sig och låter spjället dra lite med den verkan att också en del av värmen också drar ut. Vi låter er själva avgöra hur ni vill göra, men man kan få ett par timmars värme gratis genom några enkla knep som vi berättat här ovan. Vi har fått flera erkännanden att detta verkligen ger ett par extra timmars värme och att det känns tryggt att kunna slå igen spjället och inte oroa sig för pyrande glöd. Jag skall erkänna att detta är inte min idé utan min fars, han började med detta och märkte att ugnen var varm en längre tid än vid tidigare brukligt användande. Gubben Kanerva har kommit med många goda råd under årens lopp och detta är ett av dom.