
Ser ni hur det glöder och när en halvtimma gått så lyfter vi ut resten med askspaden i en kastrull.

Det går ganska bra att få ut askan med kvarvarande glöd ner i kastrullen naturligtvis så slår man på lite vatten
så man inte har en hög som ger otäcka gaser.

Nu när eldstaden är tom så behöver man inte gå och oroa sig för rökos eller kolmonoxid, du tar ut kastrullen eller hinken
med askan som är släckt, lägg aldrig ut aska som fortfarande glöder, vinden kan få liv i den och
glöd kan antända hus och annat, använd sunt förnuft.

Nu går det bra att skjuta spjället helt, då stannar värmen kvar från teglet som ackumulerat hettan i sin massa.

Många
har tyckt att det verkar klokt då man dels skyddar sig mot rökgaser som
annars är ett problem när folk stryper spjället på slutet, samt att man
kan snabbt få igen spjället som håller värmen kvar. Dessutom så har man
redan tagit hand om askan så nästa eldning kan ske direkt. Vi vet inte,
vad tycker ni, verkar det omständigt eller är det något som ni kan
nyttja?
Denna
rörspis som vi använt för att åskådliggöra hur man avslutar en eldning,
var med denna metod varm från kl 21 då ledningen var avslutad till kl
24 nästa dag, alltså över ett dygn. Denna rörspis är murad på ett sätt
som just skall magasinera värmen och bör inte jämföras med andra
eldstäder, vi har uppfört denna för att just göra experiment och har
fått ihop en hel del material som kan bli användbart. Men lärdomen är
denna: varför hålla på att strypa spjället och rökgaser bildar tjära
och sot, sedan så stänger man spjället med aktiv glöd, fattar ingen
något idag, att en glödbädd producerar rökgaser och behöver syre, om
spjället är stängt så bildas både koldioxid samt kolmonoxid, detta
sipprar ut i rummet oavsett vad vi tycker, jamen, jag har ju alltid
spjället lite öppet hela tiden så det kan dra, många går sedan och
lägger sig och låter spjället dra lite med den verkan att också en del
av värmen också drar ut. Vi låter er själva avgöra hur ni vill göra,
men man kan få ett par timmars värme gratis genom några enkla knep som
vi berättat här ovan.
Vi har fått flera erkännanden att detta verkligen ger ett par extra
timmars värme och att det känns tryggt att kunna slå igen spjället och
inte oroa sig för pyrande glöd. Jag skall erkänna att detta är inte min
idé utan min fars, han började med detta och märkte att ugnen var varm
en längre tid än vid tidigare brukligt användande. Gubben Kanerva har
kommit med många goda råd under årens lopp och detta är ett av dom.