Nya tag 2018
Några tidigare avslutade arbeten i slutet 2017Jag gick över sista skavankerna som ugnen hade, små nagg av glasyr som åsamkats av förmodligen barn, fotsimsen som var sprucken på 3 ställen är lagad och limfogarna maskerade, en mässingskedja för spjället, sen var det klart för torkning en längre tid. Vermekuliten för vänta till våren , kanske mars månad, den måste blandas upp med murcement för att bli mer fast, det finns så många håligheter i kanalen så vermekuliten riskerar att rinna ut i ventilationkanalen. Sedan skall nytt överbeslag sättas dit och sista biten muras om, kanske ett tak över hela skorsten så vi slipper snö i kanalerna.
Japp, året är slut och vi går in i det 36:e kakelugnsmakaråret i livet.
Det var ett tag sedan man uppdaterade sidan.

Hela januari och hälften av februari, bara massa snöjobb varenda dag. Snövallarna är på sina håll tre meter höga, aldrig har det varit så knöligt att jobba i vintertid. Hade ett skorstensjobb i Gunnilbo, vad som såg ut att vara ett enkelt jobb visade sig ha alla knepigheter och krångligheter. Främst så var skorsten uppmurad så klent och trä var i närheten av murstocken på vinden och i mellanbjälklaget. Då tog vi beslutet att köra insatsrör i rökkanalerna för att få rätt brandklass på murstocken. Jag öppnade upp hål i murstocken och mätte vilken dimension det skulle vara på röret.

I köket där demonterade vi en panna och en vedspis och alla väggar. När man sätter in ett insatsrör så behöver man ha en inmurningsstos i botten. Den skall vara instucken i en tegelskarv och stå på någon tegelvägg. En smalspis skall installeras så fort bygganmälan är klar, och det tog inte mer än ett par dagar så kom godkännandet, skickar man in rätt papper och alla nödvändiga dokument så blir handläggandet också lätt.

Nu är vi redo för smalspisen, när väl den sitter på plats så riktar vi in den och murar fast stosen, sedan så lyfter vi bort smalspisen och jag murar brandväggar på varsin sida om smalspisen och putsar dem, när de torkat så målas de och vi skjuter in smalspisen igen.

I vardagsrummet så hade jag tagit upp ett rejält hål, det var här vi upptäckte hur illa kanalväggen var murad, det räcker inte att kanalen skall vara tät utan den skall klara en skorstensbrand. Nita fast ett foder i botten på röret och mura runt omkring och fylla upp alla utrymmen med murbruk.

Vi har nu ett hål dit röret från kaminen skall muras fast. Men vi har en trävägg bredvid murstocken, i vanliga fall skall kaminen stå 50 cm ifrån väggen, men då skulle den komma ut för mycket i rummet. Jag har rådgjort med skorstensfejarmästaren och han godkänner en mineritvägg, den består av en 10 mm mineritskiva ytterst, bakom stålreglar på 10 cm, vi monterar 5 cm brandskiva bakom mineriten och har sedan 5 cm luftspalt mellan trävägg och isoleringen. Då kan kaminen stå 15 cm från väggen. På golvet lägger vi 1 mm plåt på golvet, man har lappat golvet så det kommer man inte då längre att se utan snygg svart plåt på golvet under kaminen.

Det som ofta är problemet på byggarbetsplatser är kommunikationen mellan olika yrkesgrupper, det som ofta händer är att snickaren gör sitt, vvs killen gör sitt och sen kommer muraren och ser att här går det inte att göra som man tänkt. Och det hände samma här, elektrikern drog sin el, vvs killen drog sina rör och de hamnade precis där en brandvägg var tänkt att bli till.
Jag får lösa problemet och sätter stålreglar så icke brännbart material finns bakom mineritskivan. Isolerar med brandskiva 50 mm så värmen från kaminrör och kamin inte skall slå igenom skivan mot träväggen.

Isoleringen hålls på plats av remsor som stödjer skivan mot stålregeln. En luftspalt finns bakom isoleringen och utrymmet är ventilerat genom luft hål nertill och upptill på skivan. Jag behöver hitta några snygga lock med nät så ser hålen mera stilrena ut.

Så här mycket isolering räcker för att skydda träväggen och all el, samt vvs rören bakom skivan. Eftersom vvs killen och satt rörkopplingar så måste det finnas en inspektionslucka i fall läckage uppstår. Jag har lite ideer om hur jag skall göra en putsstruktur yta på den kala skivan, latexplåster över alla skruvar och måla skivan med silikatfärg och ha i fin sand, jag tror att då kan vi få en putsyta på skivan som matchar murstocken. Jag skall göra ett test efter jag har fixat den fina sanden.

Skivan är på plats, det är bra att ta lite bilder för sotaren när besiktingen skall göras, då kan hann se att brandväggen är okej. Jag kommer ihåg en brandvägg i Eskilstuna som blev en stridsfråga, man hade haft en brand i Torshälla där husägaren hade satt en mineritskiva direkt på träväggen och värmen gick ju rakt igen skivan och träet tog eld bakom mineritskivan. Följden blev att man dömde ut allt som hade med minerit att göra, även om brandväggen var korrekt utförd och uppfyllde alla aktuella byggkrav så godkände inte skorstensfejarmästaren väggen, husägaren blev förbannad och ingen ville ge med sig, jag klev in och rådde husägaren att låta en annan sotare besiktiga väggen och den blev godkänd. Jag besökte fejarmästaren eftersom vi är gamla goda vänner och kände honom på pulsen, jag förstod att det gått prestige i hela saken och bytte snabbt samtalsämne. Det gäller att ha klart för sig att det jag utför är förankrat hos aktuell granskare.

I vardagsrummet monterade jag en Jötul kamin, en kantfalsad plåt på golvet. Mineritskivan bakom kaminen spacklade jag med fix, la latexplåster ovanpå alla skruvar, penslade ytan så resultatet blev en yta som på murstocken som liknar gammal puts.

I köket så rev vi ut en gammal panna och en vedspis samt murverket runt omkring, en smalspis av märket Ankarsrum. Brandväggar i leca och putsade och målade innan spisen ställdes dit, kalksten överst, samma skall ligga framför elspis och smalspis på golvet. Husägaren vill själv kakla på murstocksväggen, problemet är att den är bom och har en plastfärg som spricker, rådgjorde med min vapenbroder Stefan murare i Strängnäs, enda rätta att knacka ner putsen och putsa om väggen för att komma förbi problemen. Jag instämde och rådde husägarna att gå på den linjen, gissa vem som får knacka ner putsen och putsa väggen? Jo, förresten hur gick besiktningen? Sotarmäster Klas från Fagersta kom och synade av, godkänt och supertätt var kommentaren, kollade också draget i eldstäderna genom proveldning, brandväggar alla utan anmärkning. 
24 mars har jag 4 kundbesök att beta av, 3 i Uppsala och en norr om Norrtälje, en resa på 60 mil.

Ett ungt par hade byggt om och till ett 1700:tals torp i Storvreta norr om Uppsala, de bad mig syna av bakugnen och jag hade dåliga nyheter, bakugnen är uttjänt, valvet håller på att utarmas och teglen faller isär, så slutligen kommer valvet kalva. De skulle ha haft någon med min erfarenhet som hade synat murstock, bakugn och skorsten innan de bestämde sig för att mura om skorsten från under tak. Hade de tänkt till, så hade man på 2-3 dagar också murat om valvet på bakugnen och sen fortsatt upp med murverket och skorsten, nu är det försent för den åtgärden. Att ha rätt sakkunnig person till hjälp kan avgöra så mycket, de ägnade ingen uppmärksamhet åt bakugnen utan bara tog för givet att den funkar. Lite ledsen var mannen i huset som hade sett fram emot att använda bakugnen.

Sen sista besöket, där fanns en kakelugn som behövde ses över, den behöver sättas om, här syns kakelugnskanalen som ligger mellan två timmer stockar, den ena kan man byta ut mot en järnbalk eller flytta stocken 10 cm.
Men hjärtväggen där man ser timmer stocken på ovansidan måste kapas av och sedan skall plattjärn binda ihop stockar på vänster och höger sida. Så gick vi ut, skorstenen ovan tak hade frysit sönder och behöver muras om från takbrytning. Den gamla murstocken har rivits ut och ny murstock har murats upp, så vi har lite praktiska hinder här att överkomma. När en husägare får höra att vissa nödvändiga förändringar är ett måste så känns det lite betungande och man ser räkningen framför sig. Man behöver lite tid att smälta nyhetens behag och så småningom så faller saker och ting på plats. Jag åkte 5:30 på morgonen och var hemma kl 20:00. Att skapa nya jobb kräver sin tribut, dom kommer inte hem utan ansträngning.