Ett år går fort, och dags för nya tag 2017
Redan har halva året gått så lite nyare bilder och projekt


Vi är tillbaks hos Pontus men på hans lantställe 6 mil söder om Örebro där vi skall rusta ett kubbhus från senare delen av 1800:talet. Huset är ett stolpverk som har väggar fyllda med vedträn och lerbruk, sneribbor binder ihop fackverket och utgör fästet för det yttre putsen. Huset visade sig ha en syll som var genomrutten och angripen av insekter, hela syllen måste bytas, men inte alla vedträds fack skall muras om.

Syllen var nästan bara trämjöl, vi kan bara byta 2-3 m åt gången och måste stämpa upp stolpar så vi kan få in den nya syllen.

Här är själva Pontus i fart med att förbereda den nya syllen, vi tar ut hål för golvbjälkar som skall laxas in i syllen. Inga lätta stockar att lyfta själv, man måste vara minst 2 man för att få in dem på plats. Förut så har man huggit ut grundens olika stenar i underkant på syllen, vi gör det lite enklare för oss, vi lägger den nya syllen på en bädd av cementbruk så stocken vilar på jämnt under hela vägen, en takpapp är fastsatt undertill så ingen fukt kan vandra uppåt.

Nyfikna från orten var där och beskådade var vi gör, de kunde ge sitt bifall och allt ser proffsigt utfört. Det är inte första timmerhuset jag arbetat med i livet, under 35 år så har det blivit ett antal, så det är inte bara mureri som skall behärskas utan också all form av träarbete.

Man ser en inlaxad golvbjälke längre upp och hur stocken ligger på cementbruklagret, skadeinsekter kommer inte längre kunna krypa in under syllen. Nu vidare mot hörnet där hörnstolpen också måste bytas .

Vi stämpade upp hörnet och en stolpe vid fönstret, sen tog vi bort den gamla syllen och gjorde en ny, den ligger på plats här och med bruk under. Nästa dag så fyller vi i nytt stolpmaterial och flyttar stämparna.

Vi har bytt stolparna, och kommit runt hörnet, där ligger en ny syll och man kan se att högra stolpen vid fönstret hänger i luften men är stämpad, så här går vi runt huset nu och när syllen är bytt så börjar jag mura tillbaka fyllningen i väggarna och så blir det en hel del nya ribbor som skall hålla putsen på kåken. Hemma hos vännen Anders i Örebro så fick jag hjälpa till med att färdigställa grindstolpar som väntat på muras i mer än 10 år.

Hemma så har jag rivit den gamla grillen och vill ha något enklare.
Sommarens grillning är säkrad i alla fall. Vi har haft en jobbig tid med min mor, inte nog med att hon utvecklat demens utan nästa smäll blev att hon fått en tumör och har ändtarmscancer, vi upptäckte detta i samband med att man stängde vattnet, då såg vi att hon blödde dagligen, ett tag där i maj så efter en provtagning så fick vi åka in akut för hon höll på dö av blodbrist.
Det här har gjort försvårat min möjlighet att arbeta längre perioder hemifrån, jag måste finnas tillgänglig hela tiden och pärsen är inte över, hon skall in på strålbehandling och sedan väntar en större operation och förmodligen stomipåse för resten av livet. De flesta av mina kunder är förstående personer och visar stort tålamod vilket vi är tacksamma för.

Under midsommar så rökte vi över 14 kilo regnbåge och jag gravade 6 kilo.
Vi har haft som tradition att bjuda vänner och sådana som hjälpt oss på fisk, midsommar är över och all fisk har gått åt, här är det min far som marinerar regnbåge med flingsalt och krossad rosepeppar. Rökningen tog c:a 5-6 timmar i anspråk. Köpte ett par Thermacell myggbekämpare, vi testade och de funkar riktigt hyfsat om det inte blåser för mycket.

Nu är vi vid gavelns hörn, vi behöver en stock på 260 cm. Stämporna gör sitt jobb, är det ingen fara att bara såga av stolpar som bär hela husets tyngd och även taket? Självfallet så bör man vara försiktig och säkra upp så inget skall kunna ske. Här är cementbruk utlagt som stocken skall ligga på. Men varför lägger vi dit bruk? Jo, för att få en mera jämn avlastning av syllen och tätt för skadedjur och insekter.

Jag har redan också sågat till material som skall in under stolpar när cementbruket brunnit klart.  Men här ligger syllen på plats och skall hålla ett sekel till. Vad som saknades på huset var ett vattenbräda eller plåt, det mesta av regnvattnet som hamnade på väggen fortsatte rakt ner mot syllen som sakta men säkert ruttnade bort, en plåt som leder bort vatten kommer att skydda syllen framöver.

På långsidan så har kommit till tredje hörnet, hörnstenen hade glidit ur sitt läge så den flyttade vi tillbaka med 3 man och en lång stock, ett par dunk så var stenen tillbaka, jag sågade bort allt skadat i syllen och 80 % var okej, så dit med takpapp och fyll upp med cementbruk under, hörnstenen murades också fast med kilstenar och bruk. En långsida klar, en gavel klar, halva fronten till höger om trappan klar, det som återstår är vänster sida om trappan och halva gaveln, sen är hela huset åtgärdat med en ny syll, sen börjar jag mura tillbaka vedträdsfyllningen och göra nya sneribbor för den utvändiga putsen. Är det inte mera snickarjobb än murararbete? Kanske just nu, men den här kakelugnsmakaren behärskar det mesta inom byggnation, men vilken rolig variation det är detta jobb!! Det jag minst saknar är badrumsjobb, så bra att yngre kan sköta den biten.
Hemma så har jag fått hjälpa farsan med att slutföra alla jobb för året som varit planerade, vi har mor som skall strålbehandlas och det kommer bli en tid av sjukhus och åkande fram och tillbaka. Då är det bra att det mesta är åtgärdat, bastun med uteplats är klar och gräsmattan växer, stenmuren är färdigmurad, alla ytor med ogräs och sly är borta. Vår fiskrök hade nästan 10 år på nacken och behövde en uppfräschning.

Eldstaden är borttagen, bara fundamentet kvar, vi såg hur all växtlighet snärjt in sig överallt.

En ny gjuten platta att mura på, denna gång skall den bli 60x60cm, och detta för att jag har en annan eldstadsram i åtanke, en luckram från en kakelugn, också vill jag ha stortegel i väggarna.

Många undrar hur man gör taket på själva eldstaden? Inga knepiga saker, ett par armeringsjärn som ligger under sista tegelvarvet och håller dem på plats, det här varvet kommer alltid att röra sig mest, viktigast är att ha ett lager till ovan på detta så man får ett omlott lager som hjälper till att hålla tätt.

Ett 4 cm lager cementbruk med murnät som binder ihop det, denna kaka hjälper till att hålla tätt även om teglen rör sig lite som ligger under. Vi har länge tyckt snön och regn varit besvärande när vi rökt fisk, nu ville vi ha lite bättre skydd.

Ett tak över eldstad och rör, men vi kan se termometern, en ränna som leder bort vatten. Är detta överkurs? När man kan göra det bästa och har kunskapen och grejorna, så varför inte. Vi rensade bort allt ogräs och ny trall, nya markstenar, singel som är ren, vad trevligt det skall bli röka fisk här snart igen. Folk frågar," när skall du ha semester?". Jag har inte haft semester på många år, jag måste jobba den tid som nu är högsäsong, semester får jag ha i dec-jan med att skotta snö hemma, men det var kul att hjälpa farsan med alla olika jobb hemma, nu kan han slippa stressa i sinnet utan vet att allt är i ordning för en god tid framöver.Sol och sol.

Nu har jag börjat mura tillbaka kubben, detta är alltså vedträn från 1892, de som inte har varit avbarkade har haft skadeinsekter som barkborrar och trägnagare. Man får sålla bland kubben och kassera dem som är dåliga. I början så går det bra med orginalkubben, men när man kommer upp till den putsade insidan så måste kubben sågas med att ta bort 1-2 cm.

Man måste dubbelchecka så änden inte har någon spik eller mäla, samtidigt när man sågar så får man bekräftat att träet är okej, när det blir ett brunt moln så sågar man i angripet trä, sol , damm av trä, broms och flugor, snacka om att man känner sig utmattad på eftermiddagen, 3-4 liter vatten går det åt, inget matställe i närheten så lunchen får man fixa själv.

Lite briketter eller gammal kubb i grillen så steker vi upp en måltid, tar c:a 5 minuter att fixa maten, rätt mysigt faktiskt, men jag saknar en riktig toalett, utedass med getingbo, ingen vidare tur kan man säga. Viktigt att dricka mycket vatten och få i sig salt, så en drickapaus varje timme sen kör vi på efter någon minut. När man är ensam så jobbar man hela tiden, så på en dag använder kanske jag 40-60 minuter på alla raster.

Varje fack måste kläs med vindpapp eller tjärpapp,det funkar rätt bra att få dit den, eftersom murbruket är blött så hindrar pappen att det slår igen på skivorna som är på insidan.

Jag börjar mura kubben med murcement och sand, snart är sanden slut och jag har lerbruk kvar, så fortsätter vi med lerbruket, men när man kommer upp ett par varv så vill de nedre kalva utåt, vattnet som är i bruket vandrar neråt och gör bruket nere lösare, träet suger inget utan det är luften som torkar ut bruket, lösningen? En bräda som håller kvar det murade.
Jag och Pontus var på kubbmurningskurs förra året vid Nynäs slott, jag var nyfiken på vad de visste om lerbruk?  Jag tyckte lärarna var dåligt förberedda och pålästa. De andra kursdeltagarna kom hela tiden till mig med frågor och jag såg att kursledarna var lite besvärade av detta. En sak som sades var helt käpprätt åt fanders, läraren sade att man kunde putsa med lerbruk utvändigt om man bara målade med silikatfärg, en fackman vet att lerbruket snart blir så fuktigt att det till slut krackylerar sönder och faller ner, lerbruk användes alltid inomhus inte utomhus, att komma med ett sådant påstående visar bara hur dålig insikten och kunnandet är.  

En långsida klar, 50 kubb tar i anspråk c:a 80 liter murbruk, murcementen med sand ger otroligt stabila fack och snyggt blir det också. Vindstilla och gassande sol, man blir fort uttorkad, man måste ha blusen på sig annars så är man snabbt bromsbiten, vi har fått kassera mycket av kubben, så det finns inte så mycket kvar. Vi kommer behöva 500-1000 st kubb till resterande fack.

Vi hade ett rum fullt med kubb, men det går åt mängder. Jag har ett fack kvar för dagen på nästan 2 kvm, det är c:a 200 st, och kanske det finns ett femtiotal kvar på golvet.

Bruket är nästan slut, har 2-3 slevar kvar för det räcker precis till sista hålet
högst upp till höger. Nu kan det tyckas vara simpelt för en renomerad kakelugnsmakare att hålla på med att mura vedträn i husväggar? Men är det igentligen så? Det skall väl inte vara det avgörande vad man håller på med, utan det handlar om att göra sitt bästa och trivas med det man får utföra.
Nu skall det tillverkas sneribbor i nytt material, vi skall såga ribbor av brädor och de hade tänkt till 1892, man hade sågat ribborna med en viss lutning så putsbruket som kom emot kubben låstes av den snea lutningen, så putsen kunde inte liksom kalva utåt från väggen, smart och genomtänkt.
De kunde förr också.

Kubben hade kalvat utåt och behövde muras om, satte en bräda snett diagonalt, och säkrade kubben ovan med att skruva fast de övre kubben i brädan. Sedan var det bara att kassera nästan allt, det mesta maskangripet.
Vi fick ta ny björkved som kubb, men det duger lika bra. Hålet svalde 80 liter murbruk.

På den andra gaveln så tog vi bort syllen som var mest angripen. Stämporna
gör sitt jobb, vi sågade bort 15-20 cm av stolparna, på det sättet fick vi bort det som var angripet.Jag gjorde iordning cementbruk och murade stöd bakom själva stenmuren. I morgon sätter vi dit syllen med cementbruk.
Pontus grabbar har fått knacka ner den gamla putsen, den for omkring överallt, man längtade till duschen då håret kändes som ett sandtag.

Runt hörnet så väntar sista biten av syll som skall bytas, man har tidigare fått reparera kubbfacken, man kan se att man sågat bitar av plank och använt som kubb. Pontus trodde dena sida skulle vara bäst, men det visade sig att den var sämst och är just norrsidan också. Sneribbor skall tillverkas, jag har sågat några och de blev som orginalen. När väl de är på plats så är det putsning som gäller.

Vi har sågat till syllen som är kvar på gaveln, nu skall jag lägga den i cementbruk och fixera den i rätt läge och i våg.

2 säckar cementbruk går det åt, nästa gång så sätter vi in regelbitar som stolparna skall stå på och fixerar dem med en skruvplatta. Sen är det bara en syllbit kvar på vänster framsida. Varför la man inte syllstockarna i bruk från början? Då hade de sluppit använda så mycket tid på att hugga dem efter grundstenarna, dom var helt enkelt timmermän och inte murningskunniga, att lägga stockarna i bruk gör att all last fördelas ner i grunden. Kan man göra saker bättre idag, så varför inte då göra det?

Taket gjordes i ordning förra året, jag skulle ha gjort detta jobb då men fick bekymmer med ryggen. Snart är alla fack igen murade med kubb och det stora jobbet med putsningen skall igång. Vi har fyllt en container med gammal putsbruk där till vänster om huset, lika mycket skall upp igen.
Pontus bokade in mig förra året men ryggen pallade inte och hela schemat fick läggas om, man är tacksam för kunder som Pontus och andra som gick med på att vi sköt på jobben så jag kunde kurera mig, och jag lär vara hos Pontus fram till oktober. Sen väntar 2-3 andra kunder med sina projekt.

Sista syllbiten som skall bytas, vi förundrades över att väggen stod kvar, för syllen var totalt rutten och kunde inte hålla någon tyngd. Måste vara innerväggar och skorsten som håller i fackverket av stolpar på plats.

Trossbotten hade kalvat till vänster, vi pallade upp brädorna och även golvstocken som syns, jag gjöt en betongkant under stocken med sten.
Man hade tidigare lagat syllen från insidan, och karvat ut så mycket det gick, man fick in en regel som fortfarande var i gott skick, den lät vi vara kvar. Sista syllbiten på huset, fy va skönt tyckte vi båda. Idag måndag så hade jag med chorizo och tonfisksallad, korven grillade vi och åt med salladen, på tisdag hade Pontus marinerat lammkotletter med timjan och vitlök. Farsan tyckte vi har riktigt mysigt och campingliv där.

Jag fick låna 2 stämpar av min vän Anders Storm i Örebro, helt oumbärliga. Vi använde en stockbit till vänster och lät den gå över en bit på regeln som var kvar, sedan så 2 regelplank som vi skruvade fast på den gamla regeln, cementbruk under allt och syllpapp mellan naturligtvis. En petflaska i ventilationshålet som senare skall få ett gjutjärnsventil. Nu är endast stolparna på varsin sida av entrén kvar.

Jag säger det, Pontus är helt med i arbetet, inte en lugn stund, jag får säga till om vattenpaus och en kopp kaffe. Här så delar vi på jobbet, jag tog den vänstra stolpen och Pontus den högra, den här sågen har fått jobba, vi har bytt och slipat 6-8 kedjor under arbetets gång. Änden var rutten och maskangripen, bort med 20 cm och stämpen gör sitt jobb.

Nu är syllen bytt och ny, stolpar har fått en frisk nedre del med nytt stolpmaterial. Allt runt dörren är fixat. Nu återstår murning av kubb i de fack där vi tagit ur kubben för att komma åt gamla syllen. En kvadratmeter sväljer 150-200 liter bruk. Vi hade tänkt mura om all kubb, men vi ändrade oss eftersom många fack är i okej status. Vi fick prioritera att byta syllen och göra ny puts på huset istället.

En långsida helt klar och en gavel, jag har väl 8 fack kvar att mura så det handlar om en kubik bruk med andra ord och 500 hundra kubb minst.

Dagens sista insats, 8,5 fack kvar att mura. Vi gör framsidan först klar och tar gaveln sedan, ställningen som står där är i vägen, trallen går inte att lyfta bort eftersom den sitter i ett låst läge i ställningens konstruktion. Det kommer bli putsning i augusti helt klart. Jag har en stor kakelugn med omsättning hos Pontus också och glidgjutning av rökkanalen. Morsan är på första dagen av strålbehandling av ändtarmscancer, jag är hemma idag(torsdag 3aug) och skall förbereda mat för dem senare när de är på väg hem. Det verkade ha gått bra första strålningsbehandlingen, i morn fredag nästa, jag är hemma och fixar mat igen. Håller på med släktforskning på mormors sida och börjar hitta källor varifrån släkten kommer där uppe i norr.

Framsidan blev nästan klar på en dag, kubben tog slut, hade 2 stora baljor med lerbruk som måste användas, la in lite murcement i lerbruket för att få lite starkare bruk som tål fukt lite bättre men så kompakt att jobba med. Vi hade beställt putssand med lastbil, de ringde och sköt på leveransen, bara att köra vidare på torsdag den 10 aug. Det hade varit så gediget att mura om all kubb, men tidsmässigt så var det inte försvarsbart med så mycket arbete. Syllen är ny och ligger bättre än förut, all dålig kubb är bort, vissa stolppartier är helt utbytta mot nya, någon stock under fönster är också bytt mot nytt. Just nu så begrundar jag hur putskonstruktionen skall utföras, jag är mer inne på att göra som förr, att lita på sneribborna och skippa putsnätet. Putsnätet komplicerar utförandet och kräver mer tid, jag vill ha en puts som hänger ihop med den bit som går in mellan ribborna.

Där jag murat om kubben så sätt nya sneribbor på plats, vi sågade dem själva på en bordssåg, 80 m brädor blev 320 m ribbor.Vi skruvar fast dem med rostfri skruv. Jag har begrundat putsproblemet fram och tillbaka, 2 olika val har vi framför oss, en ren kalkputs eller en starkare kalkcement puts, kalkputsens svaghet är att den är inte så stark mot frostspängning men andas bättre än en k-c puts. Kalkcementputsen är stark och klarar frostsprängning, men kanske är för tät så trästommen bakom far illa och börjar ruttna, det lutar mest åt att vi kör kalkbruket, en stor fördel är att man kan bearbeta torksprickor i en längre tid efter påslaget än k-c bruk.

5 kubik putssand kom på torsdagen den 10:e aug. Jag har 4 fack kvar att mura med kubb.

Det är lite knöligt att sitta på knä och ha ställningen ovan huvudet, Pontus gissade att jag får 6 kubb över men verkligheten blev motsatt, vi saknade 6 kubb och fick ta vad som fanns, kubben som vi murat in mestadels ny är prima ekträ. Idag torsdag blev kubbmurningen klar på hela huset. Men jag har nya överraskningar åt husägaren, vi måste ordna tilluft in i huset på 2 håll, detta är inga problem, vi sågar ett runt hål innifrån och ser var vi behöver ta bort kubb och så murar vi in ett stosrör där en ventil kan senare sättas dit.

Lucifer kom tillfälligt på besök, 26 grader om inte mer denna fredag. Jag hade marinerat fläskkotletter med chili och piri-piri, jag grillade vår lunch och sedan så fortsatte vi med ribborna på baksidans långvägg. Pontus skruvade och jag sågade och matade honom med ribbor. Vi satte först takpapp på syllen och skruvade sedan fast regn eller -vattenbrädan som skall sitta längst ner. Vi ville ha den i någorlunda i våg.

Klockan är lite över tre, jag börjar plocka in alla verktyg och maskiner, Pontus skruvar fast den sista ribborna för dagen. Det hade varit för varmt att köra puts idag, jag har svarta byxor och det känns när solen bränner på.
Jag kör med murarblus då slipper jag flugorna och bromsen, det är varmt men hellre det än att fäkta hela tiden mot insekterna. Han är en otroligt energisk man Pontus, han berättade att han börjat sitt tennisbane projekt 2009 och håller fortfarande på 9 år senare, han har fått hem 16 ton stenmjöl som skall läggas ut och sedan jord. Jag gjorde iordning hans skorstenar för 2 år sedan. Inga lätta saker att fixa.

Värsta sorten av skorstensproblem, en byxa som kalvat, glidgjuta en sådan här kanal är inte roligt, ett evighetsjobb. Jag tog och tänkte till, nä, jag har nog bästa lösningen för den här skorstenen. Jag plockade bort övre delen och synade av den undre vilken var i gott skick.

När allt var rensat som gamla kajbon och annat så började återställelsen.
Jag tillverkade rostfria stosar som kommer att ligga inuti rökkanalen och utgöra en form att mura på när tegel och bruk skall tillbaka.
Kanalerna nedåt och uppåt är redan glidgjutna av mig.

Här så är snart byxan färdigmurad, jag har ordnat så sotaren kan gå in i rensluckor, både till badrumsventilationen och rökkanalen från öppna spisen i biblioteket på bottenvåningen. Hur blev då allt färdigt?

Rökkanalen har en isolerad och tät lucka, jag var mycket nöjd med hur allt blev som resultat, inte minst sotaren tyckte samma, brandsäkert och lätt för honom att göra sitt arbete. Pontus var mycket nöjd med arbetet, och det är så man skaffar sig VIP kunder, leverera det bästa du kan och gärna lite extra så blir alla nöjda i slutändan.

Vad vi upptäckte med påläggningen av putsbruk var att putsnätet hade 2 fördelar, ribborna håller inte tillbaka putsen utan den vill kalva utåt och då kan man inte lägga på så mycket, med nätet så är det bara att mata på, man måste lägga på det med kraft så det fyller upp utrymmet mellan ribborna, rutnätet hindrar inte det, och så håller nätet bruket bättre på plats, sedan så blir konstruktionen i putsen ultimat, jag har putsat klart hörnet med färdig yta, Pontus vill ha hörn som är inåt, ett putslager som är lite 4-5 mm under det som kommer att vara mellan hörnen. Hörnet skall ha 20-21 cm breda fält. Jag nämnde att jag får då putsa väggen 2 ggr istället för en om hörnet hade haft ett utåt lager istället, men han bestämmer, inte förhandlingsbart sade Pontus, bara att putsa.


Jag gör ett bruk som kallas för luftkalkbruk, detta kommer att karbonatisera med koldoixiden i luften och härda via den vägen. Detta är ett mjukt bruk som är bäst anpassat på just trähus och mer följsamt än ett bruk med cement, risken var att ett cementbruk skulle skada trästommen och orsaka fukt och mögelproblem, därför valde vi detta bruk, nu så har vi lagt på ett lager och skall syna av resultatet efter 2 dagars torkning, då kan vi se hur torksprickor uppträder och om vi behöver ändra på receptet. 5 kvm yta kräver 200-250 liter bruk, huset saknade en vattenbräda förut, nu kan ni se den nya i nederkant av putsen. Det var ett tag sedan jag putsade 100-200 kvm yta, det kommer bli mycket intressant att se hur husets vägg kommer att te sig. Vi blåste av väggen med tryckluftspistol innan jag började putsjobbet.

Jag kan stocka ut bruk på väggen c:a 10 kvm per dag, allt tar tid, man skall blanda bruket själv, i rätt ordning och rätt proportioner, det skall gå i blandaren så det får luft och blir smidigt. Sen skall det upp på ställningen och så läggas in mellan ribborna och bakom nätet utan en massa luftfickor.
Nästa vecka måste jag ha med mig fönsterbleck i koppar, så ville Pontus ha det. 2x1 meter plåt kostar 1850 kr plus moms, inga billiga bleck vi pratar om, jag får 12 st ur en sådan plåt. Fick fakturan på kopparplåten, totalt med frakt 2600 kr. Man klarar av c:a 5-6 st blandare och då talar vi om över 300 liter bruk. Till denna sida kommer det att gå åt 2 kubik bruk.

Jag bjöd på kycklingspett med mango och jalapeno, enkelt och gott. Urban har inga tänder och önskade till nästa gång isterband. 

Pontus bjöd på entrecote denna dag, jag grillade som sedvanligt, en god lunch. Bara att köra på sedan, vi har haft tur med vädret, men i morse regnande det(18 aug) slutade vid 10 taget.

Vårt fika och matbord, gott om vatten och kaffe, några ur grannskapet dyker upp då och då för en fika och en koll på vad som händer. Sade till Pontus att man kommer sakna våra luncher här ute i det fria. Jag har väl c.a 2 veckors jobb kvar här sedan blir det en stor kakelugn hos Pontus i Laxne.

Innan ribbor kan sättas dit så måste först vattenbrädan sättas dit, jag kapade till den och girsågade den, väggen är inte rak och saker är lite oraka. Lite handhugga med yxan och tälja till den så blev mötet perfekt med den andra vattenbrädan. Pontus i färd med att skruva fast vattenbrädan.

Tisdag 22 aug, jag gjorde 330 liter bruk idag igen, dvs 22 hinkar och de väger c:a 30 kg styck, 660 kg bruk lyfte jag själv upp på ställningen med hjälp av ett rep. En till blandare hade räckt för sista biten till vänster upptill. Små sprickor syns i stockningen här och där, ofrånkomligt när träet suger upp vatten och sedan torkar. Sen skall det finputsas i hörn och runt fönster, sen börjar jag med andra lagret som skall bli ytputsen och ge karaktär åt väggen. Jag var totalt slut denna dag och satte mig i bilen 16:10.
Druckit upp allt vatten och 2 timmar hemfärd. Idag onsdag blir en ledig dag med farsan och kanske fiske någonstans.

20 betongblandare med kalkbruk gick det åt att stocka upp väggen, det är nästan 2 ton. Ytterligare ett putslager skall appliceras på väggen. Idag torsdag 24 aug blev väggen klar och hörnen putsade, samt så ville jag se hur fönstret skulle bli.

Det skall bli ett fält runt fönstret som en ram, sedan så växer putsen 4-6 mm sidan och gör sin markering genom att vara mera utåt. Jag ville se hur kopparblecket skulle te sig, märkte att det måste upp en bra bit för att man skall kunna öppna fönstret obehindrat. På måndag så fortsätter vi, när man gör putsningen mella hörn och fönster så sätter man remsor av plywood och fyller upp med bruk för att sedan raka av med en bräda, på detta sätt så får man ett fält som växer utåt, jämna till med rivbrädan, sedan så penslar jag ytan så den får en rustik yta och karaktär, om man låter bli så kommer rivbrädans rörelser att synas genom färgen, och det kan bli störande för ögat.

Pontus kom och synade av fönsterblecken och putsfälten runt fönstren, tummen upp och väl godkänt. Vi bestämde efter gamla putsen att fälten blir 13 cm breda runt fönstren och hörnen 21 cm breda. Jag märkte att jag får göra lite mer arbete vid putsningen som är mellan fälten, jag får först slå på bruk med borsten så en marängliknande yta bildas och på den sedan kan jag dra på kalkbruket, med denna metod så får jag bästa vidhäftning på bruket som skall läggas på nu slutligen. Vi åkte in med mor till korttidsboende nu för avlastning för farsgubbens skull, det var blandade känslor att lämna mor där, efteråt så känns det som man har dåligt samvete för vårt handlande, men det är för allas bästa och att mor får tillsyn på ett bättre sätt, det var en förvånande vändning hon gjorde som benhårt nekat tidigare frågor om att acceptera flytta in på särskilt boende för dementa. Vi har besök av fars bror och syster från Finland. Jag tog ut dem på kantarell safari.

Här är fars bror Risto och hans fru Pirjo, jag har ett ställe där en bergsravin möter en sankmark, jag hittade detta ställe 2006 september och det var mattor av kantareller då, lite spänd var man innan man kom dit, en svår promenad och det ligger verkligen otillgängligt. När väl far och jag kom fram så skrattade vi, det var tokmycket kantareller och hela mattor, vi 4 plockade 3 fulla plastkassar som syns på bordet. Sen att man hade älgflugor på sig är väl helt normalt nu i september. Det lär väl bli en del såser på kantareller nu, min farbror är yrkeskock men pensionerad, har haft egna restauranger i Helsingfors, så det är trevligt att han sköter maten nu under 2 veckor framöver.

Jag har en gavel att fylla upp med kalkbruk bakom putsnätet och ribborna. Men först gör jag långsidan färdig, jag har deadline till älgjakten börjar i oktober. Nu är det lite mer regn än vad vi haft tidigare, så vissa dagar så är det bara att stanna hemma. Farsan frågade mig om jag kunde stanna hemma och ha fiskesemester med honom och släktingarna. Jag gjorde så och vi har haft ganska kul och trevligt.
 
Det är väl ingen hemlighet att jag också bedriver fiskearrangemang, eget vatten, tillstånd av Länstyrelsen, avtal med fiskodling. Vi brukar köra en vända på våren och en på hösten, nu var det dags för 80 kg regnbåge att sättas i tjärnen.

Efter isättningen så bjuds det på gravlax och rökt rosépeppar marinerad regnbåge, mandelpotatis och romsås. Här är Håkan med sin far som startade fiskodlingen till vänster om mig som sitter ytterst på vänster sida, andra är farsgubben min och hans bror med fru och syster med man.
De var ivriga och ville prova om det nappar.

Jo då, nog nappar det, undrar vad farsgubben har på flugan?

En fin regnbåge på 3 kilo, det blev några stycken för gänget redan första dagen. Veckan gick fort med fiske och måndag den 11 sept, tillbaka till arbetet med putsningen.

Jag använder remsor av masonit för att göra listmarkering både runt fönstren och hörnen, det är inte bara att dra på bruket och börja jämna till det, man behöver grunda genom att skvätta på bruk först som det ser ut till vänster, sedan kan man dra på bruket och med en bräda jämna till det mellan remsorna. Sen syna av och släta till allt, vänta tills rätt tid är kommen att pensla ytan så en rustik gammal känsla uppstår på väggen.

Nästan halva väggen på en dag, man får fixa allt själv, elen, blanda bruket, bära fram allt, skruva fast remsorna och skapa de olika fälten, grunda med kalkborsten, dra på bruket och köra på. Det skall nog bli klart på 2 dagar till hela långsidan, sedan kommer gaveln. Jag har på mig drygt en månad till att fixa allt som är kvar för i år.

Då var långsidan klar, profileringen vid hörnen och runt fönstren blev exakt som husets ägare ville. En mjuk och rustik yta av putsen som följer husväggens linje, kommer bli snyggt när huset målas. Nu väntar eldprovet under vintern, kommer delar av putsen klara frostsprängning? Det är ett mjukt bruk och härdar med tiden med luftens koldioxid, det kallas för karbonatisering. Ingen ro för muraren, jag har varit skonad ryggproblem och andra skador, så det är kul att jobba och kön till våren och sommaren växer redan. En bild från sidan kan visa hurdan strukturen blev.

När väl allt är målat så kommer väggytan att andas 1890:tal.

Fönsterblecken skulle också sättas på plats innan stockningen, fackmässigt utfört med kopparspik. Man får också täcka kopparytan med plast för det kommer drälla med putsbruk utefter väggen när man väl börja fylla upp väggen.

Tidigare så hade man gjort en lagning av syllen och väggen innifrån, man hade plockat bort det ruttna och gjöt med hemmagjord betong, i det här läget så var det inte så lätt att sätta fast vattenbrädan, men är det nått problem för en van problemlösare? Nä då, jag fixade plåt som håller brädan på plats och sen kommer putsbruket att stadga den slutligen.

Vattenbrädan på plats och även nya ribbor, jag nätade hörnet eftersom man måste få nätet runt hörnet och gärna lite till.

Kalksmeten som utgör basen i putsbruket får gå en tid i blandaren, den skall bli jämn och smidig, sen så öser vi in sand och låter den gå länge för att bruket skall få mycket luft. 4-6 sådana här laddningar hinner jag med under dagen, jag kan inte sitta o fika och ha lunch så lång stund för allt jag gör skall synas i resultat, det skall synas att det händer mycket under ett dagsverke, annars börjar kunden undra om bara tiden går och inget händer.

Här har jag stockat väggen med putsbruk och börjar känna att vi snart är i mål.

Det som hänt nu är att jag finputsat ytan med en finsats på ett par mm, sedan penslat ytan så den flyter ihop snyggt. 2 dagar att finputsa hela gaveln, det är inte dåligt, ingen är där och ger mig bruk utan jag får klättra ner och fylla hinkar, hissa upp dem med rep och applicera bruket på väggen. Jag skulle vara klar före älgjakten den 9:e oktober, vilket jag hinner, några små detaljer kvar och sedan skall vi mura in gjutjärnsluckor i grunden som ventiler, sedan så sätter vi sista vattenbrädan till vänster om ingången och sista ribborna, jag stockar väggen med bruk i den nedre delen för vintern, sen är vi färdiga här och kommer nästa tillbaka nästa vår.

Gaveln fick torka till lite under vecka eller två. Grabbarna fick stålborsta ställningen eftersom en del bruk hamnat på den efter mitt jobb, många ggr så får ställningsuthyrare själva göra rent efter folk som sölat ner byggställningen under arbetet. Det handlar om vett och karaktär att lämna ställningen som den var när vi fick den hit. Jag tror det blir uppskattat.

Det är likadant med betongblandaren, den var helt ny när jag fick den. Man måste göra rent den även under den tid man blandar bruk, kalken och cementen bränner sig in i färgen om man inte regelbundet gör rent den. Blandarens ägare sms:ade mig och tackade att blandaren är i gott skick.

Ventilerna i gjutjärn sattes på plats, en däremot tog emot vattenbrädan, så där fick vi medla och ta bort lite trä för att man skulle kunna öppna den.
Jag måste hålla med husägaren Pontus att de blir snygga på sin plats.

Jag ville ha ett gott skydd mot vintern och stockade upp andra gaveln så långt det gick, samt skydd för fönstren också. Jag kommer att behöva 6 st bleck till i koppar för de fönster som är kvar, samt över entrédörren.

Hade lite bruk över så det fick hamna ovan höger fönster, där hade jag fått upp putsnät ganska högt. Jag har räknat att nästa vår så behövs 10 dagar för att göra huset helt klart med putsen. Men vilket jobb som gjorts? All gammal puts är borta, en helt ny syll på huset och kubbfyllningen är utbytt på minst 1/4 av huset och ersatt med ny fyllning. Det var tänkt att jag skulle ha startat aug 2016 men ryggen sa ifrån, men det hade aldrig gått utan vintern hade kommit mitt i putsarbetet, bra att vi startade i juni.

6 kubik putssand har det gått åt, det mesta av allt bruk har jag själv burit upp och hissat upp. Det har varit trivsamt att vara nere i Östergötland, det enda negativa är åkandet, 15 mil enkel resa, jag har inte kunnat sova över eftersom mina föräldrar är beroende av att jag finns tillgänglig.Sen är ju väg 51 speciellt mellan Hjortkvarn och Ljusfallshammar rena kostigen, kurvor och smalt, men det hindrar inte långtradare att köra som biltjuvar. Ett par ggr så var vägen avspärrad pga att nån kört av och ut i skogen.

En långsida också klar, jag blev färdig till älgjakten, avstädning och stänga till för vintern, sen en funderare på var vi börjar nästa projekt. Tillverkning av lerbruk är på gång, hämtade 1 kubik sand igår 16 okt från Snöån och hem i baljor till plan utanför verkstaden.

Väl hemma så har vi fått börja med genomgången av 15 kakelugnar som legat på förrådet i minst 10 år, nu så tar vi varje kartong och rensar kaklen på fyllningen ,tvättar allt och inventerar att allt är komplett. Vad som är trasigt lagas eller byts ut mot hela kakel. Här var det en jugendugn från 1900-1920 talet i mycket gott skick.

En annan ugn från Östergötland, det fanns 2 korta runda ugnar i huset, knappt 185 cm höga, de kan passa in i något torp ute på landet med lågt i tak. Ett fotkakel saknade den trasiga delen så det skall bytas ut helt och hållet, annars i hyfsat skick.

Om du kan urskilja så står det namn skrivna på insidan av kaklet, troligt är att man skrivit familjens efternamn i stor stil och sedan alla barns namn och man och hustru, när vi får lite tid över så skall vi göra lite efterforskningar.
Det var säkert en stor händelse att få in 2 kakelugnar uppsatta på sekelskiftets början 1900. Och här ser vi beviset på att man ville lämna minnen för eftervärlden.

Väl hemma i backen där jag bor så skall jag sätta om en flat kakelugn och fixa rökkanalen också. Skönt att ha arbetet ett par hundra meter från hemmet. Alla kakelugnar som sattes upp här i Riddarhyttan är uppmurade ned ett lerbruk som har kalk, det gör bruket hårdare och svårare att tömma fyllningen i alla kakel, ett minst sagt tidskrävande jobb. Allteftersom man tar ner kaklen så skall de ligga i vatten och sedan får man karva ut bruket och ta ur fyllningen.

Sen att man kramlat ugnen är ingen överraskning, kaklen ovan eldstadsramen är redan spruckna av kramlorna, men dessa skall helt bytas ut mot hela, jag murade om en annan liknande ugn 2013 med exakt samma skador. Det var gruvbolaget som byggde dessa hus och hade egna kakelugnssättare som murade in kakelugnarna. Det är skönt att ha jobbet nära nu när vintern är här, idag 11 nov kom första snön, morsan är också så dålig av sin cancer och har för dålig hälsa för att klara en operation, det är påfrestande för farsgubben, så jag behövs hela tiden som sällskap och man får göra ärenden ihop, vi fick in mor på en veckas korttidsboende, det var en bra avlastning, farsan får hänga med på kortare pass i arbetet som sällskap, jag har fått skjuta på jobb och de flesta verkar fatta hur läget är.

Normalt så brukar en nedtagning och rensning av kaklen ta 2 dagar, men vi tar det lugnt nu och börjar med kronan och frisen, vi vattnar hela tiden för att minska dammet och sot, man får ändå sin beskärda del av sotet. Som brukligt så bygger vi ett plasthus.

Plast på golvet och sedan masonit, inuti tältet så tejpar vi väggarna mot golvet, om olyckan skulle ske att man välter en vattenhink så har vi ett skydd och kan säkra vattnet. Sedan så kan inte dammet och sotet krypa ut utanför tältet, de flesta husägare uppskattar när man är noggrann i detta avseende. Det tar ett par timmar att få detta tält på plats och ett par hundralappar i material, men vi slipper smutsa ner vilket annars är ett så vanligt förekommande drag hos hantverkare. De urtagna kaklen tvättas och packas med emballage i kartonger för att sedan plockas fram alltefter de skall upp.

Dammsugare är ett måste, man behöver hela tiden hålla efter på golvet, utrymmet blir snabbt mindre när alla saker man behöver för arbetet kommer in i tältet.

Då var vi nere vid foten, vi vattnar på och låter det sugas in i bruket, om foten är rätt murad så tar det sin tid att få loss alla kakel, men så ser jag att man tillämpat en annan svagare murning vilket underlättar för mig. När väl foten är borta så upptäcker vi att underlaget har sjunkit och det måste helt grävas upp så vi ser gråstenarna och kan gjuta ett betongfundament med armering. En genväg som många sk kakelugnssättare tillämpar i storstäder är att bara plocka ner till foten och sen så murar man tillbaka ugnen på foten som de inte vet något om, jag anser att det är inte seriöst, när man först kan besiktiga underlaget och då avgöra om det är fullgott eller inte, det är då man vet att konstruktionen kommer att hålla, att chansa,att det skall hålla är samma som att gissa, så jobbar inte en äkta yrkesman.

När man undersöker ett fundament så betyder ljudet nästan allt, i det här fallet så såg man sättningssprickor, när man slog med murarhammaren så lät det ihåligt, beslutet blev att gräva sig ner till gråstenarna som murstocken förhoppningsvis står på. Hur många tror ni går grundligt tillväga när det handlar om att försäkra sig att fundamentet klarar tyngden? Av 100 kanske är det 5 stycken som är lite mer noggranna. Vad skulle jag hitta när jag gräver mig nedåt?

Jo, under lagret av 2 tegelstenar och kalkbruk så fanns ett tredje lager, det var murat i lerbruk, när jag väl fått upp låsstenen så fanns det skärvor av taktegel och små tegel bitar som hade sjunkit ihop och det här tegellagret svävade strax ovanför. Vad hade hänt om man nu gjutit en liten sats betong på gamla tegelfundamentet och murat upp kakelugnen? En sättning hade varit oundviklig, vems är då felet? Jo, den som murade upp kakelugnen på det gamla fundamentet. Vill man slippa problem, arbeta grundligt och fackmässigt och redogör hur arbetet går till väga, då lär kunden ha fortsatt förtroende för dig som hantverkare.

Jag gjöt en sats på gråstenarna som fanns 50 cm längre ner, solid grund med andra ord. Sedan så murade vi upp oss genom hålet och fick tegelsockeln i nivå med det som skall vara framför kakelugnen. För att inte belasta trossbotten så lade jag 2 skivor markisolering, den läpp eller balkong som kommer att sticka ut utanför ugnen och bli eldstadsplan kommer inte ligga på trossbotten utan är en hävstångsplatta som är sammangjuten med kakelugnsfundamentet, ovan på detta sedan lägger vi en kalksten. För att skydda golvreglar så använde jag tjärpapp. Passade på att trycka in lösull så det finns lite isolering överallt runt om.

Sedan dags för gjutningen, finbetong och armeringsnät och stänger. Kan garanterat lova att inga möss kommer in den här vägen, i köket så hade en mus fastnat i fällan, nu är det 8 möss som fått lämna in.

Gjutet och signerat, mitt bomärke och årtal i romerska siffror. Nu vet man att kakelugnen kommer att stå på en stadig grund och kan aldrig utveckla någon sättning, upptäckte att huset är byggt i olika faser, den här delen är nog yngre än den del som består av köket. Gruvbolaget byggde identiska hus här i Riddarhyttan och det hus som jag murade i 2013 nere vid Lien hade samma planlösning och samma ombyggnad som här. I morn bygger vi plasttält på övre plan och skall sedan öppna upp murstocken för att lösa rökkanalproblemet.

Precis som i huset 2013 nere vid Lien så hade man murat en extra vägg mot den gamla murstocken, när jag började borra mig in så märkte man att det var cementbruk, det kommer ta tid tänkte jag. Men bakom putsen av cementbruk så var det murat i kalkbruk, så först ett hål i första tegelväggen.
Den gamla murstocken var murad med lerbruk, det gäller att ha lite flax, inga problem att öppna upp hålet och man kommer rakt in där kanaldelningen finns.

Kanalerna ser ju bra ut i storlek, kan man ha sån tur? Jag provade min prober, ett plaströr med tyngd för att se om ett 110 rör kan användas.
Glidgjuta en rökkanal som ändrar storlek flera ggr är svårt och risken är att om kanalen är smal längre ner och mycket större upptill så kommer rökgaserna att kylas ner och kondensera och bilda tjära på väggarna. Målet är att ha en jämnstor kanal hela vägen från botten ända upp. Att man kopplade ihop två eldstäder till en kanal var vanligt förr, numera så är bestämmelserna att varje eldstad skall ha sin egen kanal, provtryckningen visade att båda kanalerna läckte rejält.

Det här är till vedspisen som är på övervåningen strax under arbetshålet.
Här gick röret ända ner till botten, så långt inga problem.

I kanalen till kakelugnen så gick det inte, jag måste tillverka en rostfri trumma som går ner 1,6 meter ner till botten. Sen tar jag och begrundar hur man kan skapa två åtskilda rökkanaler, jag har en idé om hur lösningen skall se ut. Man ser här hur kanalen är strypt och bredden var knappt 9 cm.
Röret är 110 mm och det finns en murklack som hindrar den att gå vidare.
Hur såg det ut uppåt då?

Uppåt så verkar kanalen vara jämnstor, om man kan sära på kanalerna och använda två 110 mm insatsrör som har en inmurningsstos i botten, så kommer vi få två säkra och godkända rökkanaler som klara båda eldstädernas funktion. Frågan är om två rör kan få rum, hur får man reda på det? Jo, man tar 2 petflaskor med hälften fyllda med vatten och tejpar ihop dem och ser till att måttet motsvarar 2 rör ihop, sedan så firar man ned paketet och ser om det kommer ner hela vägen, om det funkar så har vi vår lösning klar. Det blev för tajt med två rör, vi valde stänga vedspis.

Inmurningsstosen är monterad på trumman och fastmurad. Insatsröret sitter på plats, en sista murbruksskvätt skall sänkas ner för att fixera ändan av röret och kanalen fyllas upp med vermeculit. Sen ett lock som har vatten avrinning högst upp och ett foder. Arbetshålet är igensatt och putsad.

Den sotiga väggen bakom kakelugnen är rensad på sot och överputsad med ett fixbruk som är bra att spackla med, nu så är lukten borta från den sotiga väggen, kakelugnen hade läckt ut rök i bakmuren under lång tid, lite märkligt att sotaren inte upptäckt det tidigare? Nu kan man börja med kakelugnen och allt omkringarbete är klart.

Jag rensade ut fyllningen i kaklen, lerbruk med kalkbruk, det tar sin tid att plocka ur fyllningen, jag tror att de flesta låter fyllningen sitta kvar, bara för att spara in tid, men det ger sämsta vidhäftningen som annars är så viktig för att hålla ihop allt. Varför chansa, gör ditt absolut bästa och ta inga genvägar. Jag håller på att måtta in allt och är till slut nöjd med läget.

Hemma i verkstaden så lagar jag skador på fotsimsen, båda fotsims bitarna framtill hade spruckit i delar, dels pga kramlingen och hetta som genererat i för stor rörelse. Jag använder Loctite superlim lättflytande, det ger bästa resultat, minimala spricklinjer. Men när en större bit är borta så går plastic padding bra eller epoxi mer fast, den här skadan använde jag epoxi, fyllde upp hålet och sedan en tejp som gav samma form som kaklet.

När ugnen sedan är uppsatt och klar så får den torka en längre tid. Då maskerar man dessa lagningar med en lackfärg i samma glans som glasyren.
Även de limmade sprickorna, det brukar bli ett bra resultat.

För att göra det enkelt med sättningen av foten i rätt våg så använde jag i botten ett kc-bruk, man börjar med ett hörnkakel och får det i lod på alla mått, sedan kaklen bredvid, lägger man lerbruk i botten så får man vänta tills det har torkat ordentligt, men att använda ett k-cbruk är inte fel i botten där kaklet står på betongplattan, bruket stabbar sig snabbt och rumpen kan snabbt svickas, en sådan här fot blir klar på 1-2 timmar.

Jag sätter också fotsimsen fast jag inte har fyllt upp kaklen och kollar att fronten är så rak som möjligt. Jag hade lite bruk över så det fick gå till klacken som vetter mot murstockens slaggsten.

Det här är c:a 7 timmars arbete att ha kommit hit. Eldstadens botten har eldfast tegel i 3 tums tjocklek, jag väntar på sotluckorna och deras stosar, när jag har dem så kan nästa skift påbörjas. Förhoppningsvis så kommer de i morgon onsdag 6 dec. Den här vecka är målet att färdigställa ytterligare 3 skift med allt innerarbete. En objuden gäst hade dykt upp.

En liten skogmus satt fast i råttfällan, på med handskarna och slänga ut musen, jag tror att det här var nr 9 i ordningen. Höstvintern för med sig detta bekymmer i stort sett nästan för alla som bor i äldre hus. Var de kommer in är alltid en gåta? Jag ska måla väggen vit bakom kakelugnen i morgon och börja förbereda nästa skift. Jag har ett uppdrag nämligen att tillverka 2 nya kakel som skall byta ut de skadade ovan luckramen.

Jag har ett par gamla kakel som skall användas i nödfall när tillfälle uppstår, krammelnissarna som kramlat kakelugnen är orsaken till att kaklen ovan luckramen var helt sönder i flera bitar, trots denna verklighet så fortsätter man kramla kakelugnar och vägrar inse sanningen att de gör mer skada än nytta. Vi skall inte ödsla tid på dessa svagsinta hantverkare. Utan hur går man till väga för att tillverka ett nytt kakel? Man ritar upp storleken på det önskade mått man vill ha, sedan så tejpar jag den inre delen bakom markeringen. Förr så högg man bort godset med kniv och hammare, jag är lite mer modern, jag skär bort godset så jag är 4-5 mm från den önskade linjen, en vinkelslip med diamantklinga.

Vinkelslipen ger ingen fin linje utan en fnasig yta, därför bör man hålla sig minst 4-5 mm borta från linjen, alltför nära så är risken stor för att glasyren spjälkas och kaklet är inte längre aktuellt att användas. När jag har kommit så här långt så tar jag fram en vass kniv och hammaren, hugger mig fram efter linjen och sedan snehugger rumpen så en fasning uppstår.

En ny vass kniv är ett måste, när jag huggit klart så börjar jag slipa kanten och fasa den vassa glasyrkanten, jag använder ett bra sandpapper nr 80 och det har aluminiumsilikatkristaller, en fråga som jag ofta får när folk ser mig hugga kanten är, har du aldrig huggit sönder ett kakel någon gång? Till idag 35 år senare så har det aldrig hänt, men hammarskallen har kommit för nära kanten och jag får hugga en ny linje efter det, det kan jag erkänna. Att behärska detta och kunna formatera alla kakel på en ugn är ett måste om man skall kalla sig kakelugnsmakare. Att hålla på med träkilar och köra lerfogar är lägsta utförande och rent klåparutförande, skamligt dåligt.

Här kan du se hur vinkelslipen skurit bort godset och sen har kniven gjort sitt och slipningen är avslutat, en perfekt kant har blivit resultatet. Visst kan vinkelslip tyckas vara lite fusk, men å andra sidan så skonar man kaklet mer än då man hugger bort 1-1,5 cm gods, har man otur så kan kaklet ha någon defekt från bränningen och det märks vid huggning med kniv om man hugger bort ganska mycket. Lite nytt med traditionell bearbetning är lagom.

Så här såg dom ut efter vinkelslip skärningen, hur blev då kaklen till slut?

Här är det ena som ersätter det trasiga till vänster, jag vet många som skulle limma ihop det trasiga kaklet och använda det och komma med ursäkter istället för att göra en ansträngning att fixa detta problem eftersom det är på en så framträdande plats dessa kakel sitter, har man inga reservkakel så tar man kakel från sidan och fixar problemet, att lagade kakel sitter på sidan är mindre störande än ha dem i framsidan. Men jag skulle upptäcka ett nytt bekymmer, vilket?

Här är de två kaklen som jag nytillverkat, men det högra har en glasyr som är grå i tonen, jag får fundera om och kollar i andra skiftet om det finns något sidokakel med 24 cm bredd, japp vi har ett sådant kakel och höjden är samma som de nya 31 cm. Vi byter plats och får mer snarlik vit glasyr på kaklen ovan luckramen. Hur många gör denna ansträngning vid en uppsättning av en ugn som har skador från krammlingen?

Ett annat bekymmer var att luckramen tagit stryk av all eldning och mässingen oxiderat så den var svart, vidare så hade 3 fästen lossnat, och den som satte upp ugnen hade tagit ståltråd och snott ihop mässingskanten med luckramen, såg inte snyggt ut. Vad gör en samvetsgrann yrkesman i detta läge? Man fixar problemet, och levererar kvalité.

Kan du tro att det här är samma luckram som ovan? Jag nitade fast mässingskanten med nya mässingsnitar och putsade en halvtimma med maskin och trissa samt autosol, resultatet en skinande luckram, man gör detta nu när man har luckramen fri, inte när den sitter fastmurad i kakelugnen, om man sätter dit en oxiderad ram och har kunden invändningar, inte någon vidare bra reklam om man måste putsa den när den sitter fast i kakelskiftet. Gör man detta före så vinner man respekt.

Jobbet med luckramen slutar inte där, nya innerluckor skall få gångjärn, de yttre luckorna är allt för oxiderade, så ny mässingsplåt men vi flyttar över gångjärn och klinkan så en gammal stil bibehålls. När alla små detaljer samverkar och sammanfaller så kommer kakelugnen att bli fulländad.
När man är i sin egen verkstad så blir förberedelserna så lätta att utföra.

En bekväm stol att sitta på när jag hugger rent kaklen och fasar rumpen, lätt att samla ihop skrotet från huggningen, man kan skönja de trasiga kaklen i hinken till vänster på golvet. Hur gick det då med kaklet som jag tog från sidan? Passade glasyren nu?

Mycket bättre eller hur, dom är inte 100% lika men har liknande färgton och det kommer passa bra på den platsen. Kramlingen orsakar verkligen skador, alla som föreskriver kramlor är inget annat än vandaler, det är klart att dessa ord retar upp en hel del i yrkeskåren, jag anser att vår skicklighet bör vara mycket högre än den nivå krammlingen är på, det enda motivet till varför man gör det är för att inte åka på en reklamation första tiden genom att ugnen går isär och blir ful och otät, det är huvudorsaken varför kramlingen fortsätter, den andra orsaken är brist på kunnande och vilja att lära sig metodiken i krammelfri sättning.

En typisk krammelspricka, går det att göra någonting åt dessa skador? Jag har tillämpat en metod där jag försöker suga in superlim i sprickan från baksidan, hur då ?

En dammsugare som jag håller i underkant och droppar superlim på sprickan ovan, om lite kommer in så kommer kaklet att ha en längre livstid än om sprickan är olimmad. När man sedan knackar så hörs inte längre det ihåliga ljudet som annars hörs när sprickan är orörd. Dom som sätter om en ugn med kakel som har krammelsprickor och kramlar igen skapar bara en sprickbomb som kommer att leda till fler spruckna kakel och fortsatt förfall av kakelugnsbeståndet.

Detta var dom gamla innerluckorna, detta är inget som en yrkesman sätter tillbaka, om så skulle ske, då är man inte speciellt mån om att göra något med kvalité.

Så här ska det se ut, nya innerluckor och färdignitade med gångjärn. Det tar en halvtimma att sätta dem på plats med nitningen.

Kaklen som har sotluckor i eldstadsskiftet förbereds, en stos och tegelbitar som skall muras fast med lerbruk. Kaklet ligger på brädor så exakt bra läge fås på hur mycket stosen skall sticka ut från kaklet. Att mura tillbaka gamla sotluckor med en rostig stos eller låta dem vara kvar är enligt min mening också ett bottenmärke. När man vet att den gamla rostiga stosen kommer snart falla sönder så struntar man i vad som är sunt förnuft om man låter den vara kvar. Jag låter som en gammal predikant som försöker få vilsna hantverkare att vända åter till de rättrådigas led, men gensvaret är svagt.

De gamla ytterluckorna såg trötta och oxiderade, men va tusan vi gör ett försök med autosol och en tygtrissa, mycket riktigt, fick byta batteri ganska snart på maskin, men efter en timma så har något hänt.

Om man ska polera mässing så är det autosol som gäller, häxan och andra produkter kommer inte i närheten. Det gick att rädda dom gamla luckorna, dom har en speciel patina som inte kan återskapas med nytt material. Som vanligt är luckorna gjorda i Eskilstuna som var den största tillverkaren av kakelugnsluckor och detaljer i mässing på slutet av 1800:talet.

Här har vi kommit en bit, om man tror att allt är rakt och ritar sina linjer så kommer verkligheten att vara en helt annan. Om ett kakel börjar i lod från vänster bredvid hörnstolpen så kommer nästa att antingen luta en aning ut eller in, meningen är att kakellivet skall medlas mellan hörnstolparna. Om man tror att det är bara att sätta dit stolparna och peta dit kaklen i mellan så kommer man att få bekänna färg. Jag börjar alltid från en sida och försöker få med mig kaklens inbördes linje som styrs av kaklen som är ovanpå det skift jag nu bearbetar. Så i detta fall så behöver jag kaklen i tredje skiftet och hålla dem på kaklen under så jag får exakt linje. Om man inte behärskar detta så kommer tandningar att finnas där och det kan man inte förklara bort.

Varje kakel måste renslipas från smuts och ojämnheter, här ser man rumpen som är renslipad med slippapper nr 80. Det är ett ständigt upp och ner plock när man bearbetar varje kakel och strävar efter ett perfekt skift.

Det här är en fog som de flesta skulle vara nöjda med, men jag ser att man kan förbättra fogen, hurdå? Kaklet bör falla in till vänster kanske en tiondels millimeter, det lyckas med att man slipar den nedre kanten till vänster och till mitten, när man gjort det så faller den snart på plats, ett par slipningar och kaklet är dikt an mot det andra. Många resonerar att skall man hålla på så här så har ingen råd att sätta upp en kakelugn. Men hur lyckas jag? Ändå är jag inte dyrare än andra, jag har disciplinerat mig över 35 år att införliva den fina bearbetningen i uppsättningsjobbet, bör man inte då ha utvecklat en rutin och förmåga att ta sig an jobbet på bästa sätt?

När jag har gjort den starka manteln klar så är det mycket lerbruk som vill dra in kaklen och sätter man inte mothåll så får man göra om skiftet nästa dag, garanterat det vill jag lova. De två kaklen som bytte de trasiga ovan luckan verkar passa hyfsat med sin glasyrton. Nu till innerarbetet med kanalväggarna.

Själva eldstadsboet, jag brukar alltid mura med eldfast tegel upp fyra skift innan jag gör vändningen på sidokanalerna. Eldfast tegel är inte så lätt att hugga som det röda vanliga, man måste vara fokuserad och med kraft träffa rätt med murarhammaren, ett par småbitar huggs till och de kommer passa bra. En del envisas att strunta i eldfast tegel och det dröjer inte så länge förrän de röda teglen har sprängts sönder av hettan, varför inte göra det rätt från början.

I en sådan här ugn så är utrymmet begränsat, visst tar buffert teglet areal men det måste sitta där, mot bakmuren har vi entums eldfast tegel, bakmuren består av tre tums stortegel, man kan inte låta elden ligga direkt på bakmurens tegel, för det kommer på kort tid att spräckas sönder av hettan och börja utarmas. Vidare så drar de flesta ett lerbrukslager på bakmuren och tror att det räcker. Men gör det? Jag har tillämpat en mantel som förhindrar att oätheter bildas genom att lerbruksfogen faller ur bakåt i bakmuren, även om så sker så finns ett skyddande omlott lager ovanpå bakmuren och det förlänger livslängden på ugnen.

Ni ser ju ugnen hur den såg ut innan jag tog ner den, spräckta kakel och fula tandningar och en mitt på ugnens framsida. Blev det någon förbättring med dom nya kaklen jag satte in och hur blev min linje med kaklen ovan luckan?

Hur tycker du att det blev? Jag är mycket nöjd med resultatet, kaklen följer verkligen varandra och det kommer alla se när de står framför ugnen. Det gäller att ständigt förbättra sig, om man slutar då dröjer det inte så länge innan slentrian börjar visa sig i ens sätt att arbeta.

Här kan man se linjen hur kaklen följer varandra, fogarna är så tunna att kaklen står emot varandra. Hur är det möjligt att få dem så exakt in i minsta detalj, svaret är år av fostran och karaktär. Men låter inte detta som lite skryt? Det är inget fel att själv erkänna att det här är jag stolt över och jag har verkligen kämpat för att komma till denna nivå. Man utvecklas inte om inte först viljan finns där, sedan behöver man vara självrannsakande, självkritisk så att säga, låter man sig villigt fostras av processen så blir resultatet i slutändan en samvetsgrann och yrkeskunnig hantverkare.

Nu har vi kommit igång med sidokanalerna på kakelugnen, man bör göra dem lika stora och jämna, jag brukar börja dem på 4 tegelskifts höjd i eldstadskammaren, man bör alltid runda av dem i underkant så röken kan smita förbi utan att skapa turbolens. Ni ser att eldstadskanalen är tegelren, smetar man lerbruk på eldfast tegel så lossnar det redan vid första eldningarna, husägaren blir orolig direkt när den ser att bruk har rasat ner. Helt onödigt har erfarenheten visat sig, så tegelrent om man skall slippa krångel.

När det handlar om en korrigering på 2-3 mm som skall bort så är man tvungen att först hugga bort materialet sedan renslipa kanten. Det gäller att vara stadig på handen och ha en vass kniv. När man huggit bort korrigeringen så skall man snehugga rumpen så en vinkel uppstår, är kanten allt för rättvinklig så tar den i det andra kaklets rump. Jag förbrukar cirka 15-20 slippapper på en ugn som jag sätter upp.

Vi är nu uppe ytterligare ett skift och har gjort manteljobbet klart, det går åt c:a 30 st entums eldfasta tegel till bakmurensvägg. Bakmurens tegel är omlott täckta och ingen genomgånde tegelskarv finns, tanken är att denna konstruktion skall förlänga ugnen livslängd, det första som fallerar och läcker är just bakmuren. Jag låter lerbruket som klinats på manteln torka under natten och tar och går över torksprickorna nästa dag.

Jag har en bra arbetsställning att stå på och arbeta. Lerbruk till höger och vattenhinken, jag sköljer mina händer säkert uppmot en hundra ggr per dag.
Men tar inte händerna stryk efter så mycket vatten och lerbruk? Förvånande nog så är mina fingrar och händer i perfekt skick, huden är inte torr utan väl slipad efter lerbrukets lenande förmåga. Jag har en cellulosasvamp som jag torkar mig i och den är så bra att jag vill inte ha något annat.

Nu är vi uppe i spjällbotten skiftet, jag har börjat planera för vändningen. Nu skall ryggen eller kyrkan sättas dit, det är teglet som binder ihop de två bakre kanalerna till en under spjället samt göra skiljeväggen som delar de främre från dom bakre kanalerna.

Här ser man in i mitt tält som omsluter mig och min arbetsplats. Man måste hela tiden städa och hålla efter från tegeldamm och skräp på golvet. Ibland så ser man bilder på hur andra arbetar, golvet är fullt med smuts och ugnen nersmetad av lerbruk, för mig är det en signal av dålig karaktär. En praktikant berättade för mig om hennes praktik hos en lokal murare där hon bodde, hon ville städa och hålla efter, men fick ovett från muraren att det skulle visst vara skitigt på golvet efter en murare, en idiotisk inställning minst sagt. Tur att vi är två som vill ha det rent och snyggt på jobbet var min kommentar. Idag onsdag 20 dec blir ugnen klar med kronan.
Sedan skall tältet ner och rummet städas, småpyssel med annat fortsätter.

Så här ser vändningen ut som separerar kanalerna, röken tvingas in i dom främre och längre ner så vänder kanalerna och röken går nu via dom bakre upp och samlas till en under spjället. Arbetet skall återspegla samma omsorg som man visat i det yttre kakelskalet. Ännu en ugn som man känner sig riktigt nöjd med.

Spjällbotten är lagd och jag har riktat in spjället så det löper lätt och fint.
Men ännu saknas en sak, detta är också en känslig del av ugnen så här skall alla tegelfogar täckas över av tegelpannesvick och lerbruk, man gör detta också för att få samma nivå som spjällets övre kant.

Nu är spjällbotten svickad och klar, nu skall jag mura fast stosröret som är länken mellan ugnen och murstocken, detta gör jag också i lerbruk. Röret har en flexibilitet att kunna uppta rörelser och ge med sig när ugnen reser sig vid en eldning och uppvärmning.

Det är ett insatsrör i 120 mm, jag har nitat fast foder nertill och upptill, på det sättet kan sotaren inte riva sönder falsningen i röret. Jag kommer att ha en brandisolering också 1 cm tjock mot väggen, jag vill ha så lite anhåll mot murstocken som möjligt, när ugnen reser sig så skall inte något påverka ugnens rörelse utan den skall kunna höja sig och gå tillbaka obehindrat. Ett alltför kraftigt rör och fastmurat med kc-bruk kan orsaka skada på en ugn om röret inte kan ge med sig utan fungerar som ett stopp istället.

Nu börjar man se klumpen som utgör anslutningen, jag har satt 2 frisbitar och det handlar om precision, det som gör att man börjar fuska på kvalitén är stress och jakt efter att göra saker så fort som möjligt. Jag hade hoppats sätta kronan också men var helt slut i armarna, har haft dem över axlarna hela dagen, dessutom så tog lerbruket slut och storteglet också. Det får bli en ny dag med nya friska tag.

Det är bara 4 kronbitar kvar att sätta, jag har ett par elledningar att flytta, dom skall lyftas upp några cm, sedan så sätter vi 5 cm brandisolering under dem så värmen från anslutningsklacken inte kan skada dem. Blev ugnen som jag hade förutsatt mig att den skulle bli? Fin och jämn framsida, trots vissa kakels skevhet så höll vi sidorna också snygga. Det ska bli kul att få visa ugnen och de fula kaklen som satt ovan luckan är ersatta av nya hela införlivade i skiftet. Ja, i morgon blir det kronan på verket så att säga.

Jag passade på att rensa kronbitarna, titta noga så ser du en kritfog som är nästan 1 cm tjock på kronbiten till vänster, det var inte krita utan någon slags kakelfog som var stenhård, vi skall inte ha sådana fogar på 1 cm utan vi får först väga in bitarna på plats och se hur vi kan bearbeta så fogen blir så exakt den kan bli. Jag har just tagit fram 7 st fina regnbågslaxar för upptining, de skall gravas i morgon bitti, när fiskarna ligger i gravsalt och dill så kan vi ta oss an kakelugnen.

Det tog mig nästan 2 timmar att filea och gravsalta 7 regnbågslaxar. Jag försöker också med omsorg och detaljarbete sköta mathållningen. Vi har en tradition att röka fisk och grava för oss själva och några nära vänner. Jag tror vi är några som kommer riktigt gotta oss i fisk under julen, kompisen Stefan fick en bild av mig och blev påmind att fixa gravfisk till julen.
Jag vill gärna ut på tjärn på morgonen på julafton, lite frisk luft och njuta ett par timmar på isen, sen åker vi hem och fixar maten. Jag har ju kronan kvar att sätta på ugnen och fick hjälpa farsan till Fagersta, han fick pyspunka på bilen.

Jo, vi måste ju först fixa elledningarna så de är skyddade, en enkel plåt som håller dem på plats och brandisolering under, skulle man vilja flytta eller dra om dem så är det inga problem. De är inte fast utan vilar på plåthållaren. Jag fick slipa fogarna lite mer jämna på kronbitarna, lite akrobatik när de skulle på plats, man måste hålla i biten tills man lyckas mura in tegel i bakkant så de inte kan tilta utåt, sidobitarna fyller jag med en större sten i botten och så lirkar vi in den på en lerbädd och fixerar den så den sitter säkert. Nå, hur blev resultatet?

Resultatet blev som jag ville, på höger sida fanns en ful skevhet och tandning, kaklen ville absolut böja sig inåt, men gissa vems envishet som vann? Inte nog med att kaklen står i vertikal lod utan jag lyckades bryta av skevheten efter en hel del slipande. Det känns bra i hantverkssjälen när man kan övervinna ett problem som är störande.
Nu skall ugnen lufttorka en längre tid, i vår så provmäter vi halten av vattenmolekyler med en jonisk fuktmätare. I morn fredag skall jag hämta kalksten som skall läggas framför ugnen. Ända bort till Barkarby måste jag åka. Sen under dagen så tar vi ner tältet och packar ihop all utrustning. På lördag skall det rökas fisk och det lär ta 3-4 timmar.

Jag var i Barkarby och hämtade hem kalkstensskivor 60x60 cm. Jag valde lägga 2 st framför kakelugnen och de skulle återge ungefär samma känsla som en gammal kalkstensskiva, visst fick vi skära till skivorna i en vattensåg, och sågen var i minsta laget men det gick bra. Jag lade dem i cementbruk och lite fix så de inte släpper från cementbruket. Jo, jag fick sms på själva julafton av en äldre dam som hade bekymmer med sin braskassett, så på juldagen fick vi rycka ut under värsta blixthalkan, jag kom med näppe hem igen, flera bilar blev ståendes efter vägen, de gled av vägen så de försökte åka, det var bara att vänta på sandbilen. Skönt att komma hem igen, skulle återkomma på onsdag och fixa problemet.

I köket så har jag ett spjäll som lossnat och behöver muras om, en plåt som suttit mot murstocken vid vedspisen hade lossnat och några sprickor syntes som behöver tätas, jag frågade om jag fick kakla väggen med lite gammeldags kakel och göra en lite trevligare vägg? Jodå, det blev klartecken, först fixar vi spjället för det kommer behövas rensas en del sot, sen murar vi tillbaka det och kaklar väggen. En snickare ringde på morgonen och hade en vedspis och kamin som behöver ses över, så det får vi ta och titta på nu på förmiddagen 28 dec, på lördag ännu ett besök vid sjön Norrmogen, sen en vattenskada i Fellingsbro i ett duschrum. Jag trodde jag skulle vara ledig en längre tid i dec men verkligheten vill tydligen annat, det har regnat en hel del och tack o lov för det att vi sluppit flera dm snö att jobba med.

Lite trevligare att se på en kaklad vägg än en lös plåt. Lite färg sedan på väggen så lagningen försvinner, bakom vedspisen lite cementbruk för att få samma nivå som gör det lite mer lättstädat. Jag saknar sommarens härliga äventyr, festliga grillmåltider med Pontus och gänget. Ja, det har varit ett helvetes år med morsans sjukdom och jag har fått vara hemma och vara stöd för farsan en hel del. Det var ett trevligt besök hos Dan nere vid Norrmogens strandkant, när vi satt och drack en kopp kaffe på verandan så dök grannbonden upp med fru och ännu en nyfiken i strut, man såg direkt att folket hade revirtänket i ögonen, den enda väg som gick till huset har bonden förklarat är hans fast det finns ett servitutavtal, vad bonden inte fattar är att det måste finnas ett dokument som dödar avtalet annars gäller det fortfarande fast bonden har bränt upp pappret, hoppas Dan hittar avtalet hos myndigheterna. Blir jobb här så får vi frakta allt material med båt till huset, det blir kul och anledning till att fiska gös i Norrmogen.

Jag gick över sista skavankerna som ugnen hade, små nagg av glasyr som åsamkats av förmodligen barn, fotsimsen som var sprucken på 3 ställen är lagad och limfogarna maskerade, en mässingskedja för spjället, sen var det klart för torkning en längre tid. Vermekuliten för vänta till våren , kanske mars månad, den måste blandas upp med murcement för att bli mer fast, det finns så många håligheter i kanalen så vermekuliten riskerar att rinna ut i ventilationkanalen. Sedan skall nytt överbeslag sättas dit och sista biten muras om, kanske ett tak över hela skorsten så vi slipper snö i kanalerna.
Japp, året är slut och vi går in i det 36:e kakelugnsmakaråret i livet.
Vi ska ännu inte radera förra årets halva arbete.

Det är trettondagafton i morgon, har fått en spräckt tand så tillvaron är lite grumlad just nu, jagar tandläkare och kanske kan få komma in på måndag.
Jag tog fram 5 st fina regnbågar i frysen, nu skall ni få lite tips hur man gör en utsökt gravad lax i hantverksstil. Denna gravade fisk har fått många att jubla i smaklökarna, det finns inget fräschare att sätta tänderna i. För det första så gravar man ALDRIG färsk lax, utan den måste ha varit fryst i minus 18 grader eller mer i minst 7 dygn. Det beror på att i en färsk lax finns parasiter och bakterier kvar som kommer att få en explosionsartad utveckling och utvecklas till en illaluktande smetig laxbit om den inte fryses. Utan man tar fram fryst fisk och tinar den sakta i kylskåpet tills den är nästan isfri.

Sedan börjar själva delningen och fileandet, bröstbenen är borta men ryggbenen kvar, dem rycker vi bort när fisken är klar gravad. Mitt recept som jag utvecklat under lång tid är väl genomtänkt och visar sig ge mycket bra resultat. Först grovt havssalt 2 dl utan jod, sedan 2 dl vanligt finsalt utan jod, sedan följer socker 4,5 dl, kryddningen är hel vitpeppar krossad i en kaffekvarn så större bitar finns med(brukar gå åt en påse hel vitpeppar). Tittar man på andra recept så är det 50% salt och 50 % socker, varför jag valt en halv dl socker till är för att mängden i grovsalt är komprimerad och skulle vara större om den var finsalt, därför en halv dl till. Man blandar ihop allt i en behållare och blandar om på nytt när man tar gravsaltet. Jag använder alltid glasform att lägga gravfileérna i, man strör på så fisksidan täcks som bilden visar, avslutar med dill(finns i fryst förpackning). Sedan lägger man nästa lager av fileér med köttsida mot köttsida.

Här har vi 10 fileé halvor som nu ligger i glasformen, vi täcker med gladpack och in i kylen. Nästa dag så vänder vi på dem när eftermiddagen börjar, vi vänder hela paketet så översta hamnar längst ner, och väntar ytterligare ett dygn. Sen är gravningen klar, jag brukar då ta en sida i taget, rensar bort vitpepparkorn och dill så fisken är ren, sen skivar jag fileén och lägger upp den snyggt på en tallrik. 2 saker är viktiga, fisken fryst i minst 7 dygn, och salt utan jod, jag kan garantera dig en utsökt gravning, men undrar någon skall man inte ha på en tyngd på fisken när den ligger i formen? Det går utmärkt att göra så också, eftersom jag har så många halvor på varandra så räcker den tyngden att hjälpa till. På söndag har vi åter utsökt gravfisk att bjuda på, jag får vänta tills måndag efter tanden är fixad.

Ett fint minne är när min murarkompis Stefan kom med dotter och far till vår tjärn för fiske förra våren, och som tradition så bjöd vi på gravlax och rökt lax med mandelpotatis och romsås. Stefans far utbrast att han hade aldrig ätit godare gravlax i hela sitt liv, jag har testat restaurangfolk vad de tycker, de förundras alla av den fräscha rena doften och smaken, sen är konsistensen helt perfekt. Varför hittar man inte liknande fisk numera i handeln och på restaurangerna? Svaret är att kunskapen är låg och att man inte tar sig tid att göra alla de delmoment som krävs till kunna göra denna fisk. Hur många vet hur länge fisken måste vara fryst? Att använda salt med jod ger en bismak i gravningen. Precis som med kakelugnshantverket måste alla delmoment utföras med skicklighet och stort kunnande, jag lämnar aldrig en detalj obearbetad, likaså med fisken, omsorg från första stund tills den är serverad. Vad tror du? Vågar du på dig att grava en lax?

Tydligen så har mina kökskåpor fått en spridning på nätet att de kallas "Kanervakåpan", det är en blandning av nytänkande och moderna lösningar, men ändå rum för att efterlikna det gamla. Jag har finslipat konstruktionen och rationaliserat arbetet så mycket det gått. En sådan här kåpa blir klar mellan 35-50 timmars arbete. Jag använder en hypermodern inbyggnadsfläkt Franke 620 och kombinerar detta med möjlighet för självdrag också, så om strömmen går så kan man laga mat utan problem på vedspisen. Ja, jag fick komma in på fredagen till tandläkaren, det var inte en tand utan hon fick laga 4 st som jag bitit sönder, 2,5 timma i stolen med munnen vidöppen, tydligen så gnisslar jag tänder på natten och går det illa så känns det både i käften och plånboken. Vi får se om det blir en kåpa nu, har precis skrivit klart offert och skall skicka iväg den.

En sak som är viktig att kunna laga mat obehindrat utan att ha spiselkransen rakt framför ögonen, underdelen bör vara på 170-180 cm höjd, detta kräver i sin tur god höjd i rummet för att kåpan skall få en rimlig storlek.

Är det konstigt att föräldrarna också har en kåpa som skulle efterlikna en gammal murad? Här var takhöjden 240 cm och underdelen på kåpan blev 162 över golv och spiselkransen börjar sin profil 55 cm från bakre vägg och hyllans övre del 62 cm från bakre vägg, på detta vis så följer spiselkransen bänkskivan i sidlinje. Vi var och hämta hem morsan från avlastningsboendet i söndags, hon har inte lång tid kvar i livet, jag har förlikat mig med sorgen och försöker påminna mig att det är sjukdomen som får henne att handla galet, farsan har inte kommit över detta utan tar det mesta personligt. Är inte jag hemma så byggs ilskan och frustrationen upp hela tiden, man får ta med honom på promenader och turer då vi handlar mat eller jag gör något enklare jobb, det går lite lättare när man kan ta udden av de tuffa känslorna.