2023 
Under 2022 så drabbades jag av en förlamning pg a diskbråck i nacken, sjukvården vägrade sjukskriva mig utan du får delegera dina arbeten till någon annan, så är det om man är en egen företagare. Vi är nog dom sämst behandlade av hela samhällssystemet, det är nog många som kan hålla med mig i den åsikten. Men räkningar måste betalas, sjuk eller frisk, människan kan uppbåda både vilja och krafter när det behövs som mest, jag ska visa lite vad en sjuk skadad människa ändå kan åstadkomma när allt är emot en.
Vi börjar med mars månad då jag försökte komma igång lite smått, en kakelugn skulle upp i Östervåla trakten, enkel resa på 15 mil och hala vägar.

Det fanns en murstock i huset och någonting hade tidigare gått in i murstocken längre upp, men inget spår av någon tyngre eldstad på golvet. Man börjar med att kolla om det går att hitta grundstenar som murstocken står på och om det är möjligt att kunna gjuta ett fundament för en kakelugn.

Tänk ändå att folk kunde göra rätt förr, helt perfekt att gjuta på, men man måste skydda trästockar från fukt och täcka dem med något så de kan andas och att luft kan cirkulera runt stocken fast en betong platt är ovanför.

Om du tittar noga så har jag också gjort en fris runt betongplattan i trägolvet, av brädorna som jag tog upp så hade jag material för denna fris. Nu till rökkanalen, vad skulle vi hitta där?

När man hade öppnat vägen in så naturligtvis så fanns ett kajbo där, bara att rensa ut och filma kanalen, jag önskade glidgjuta kanalen och kunde det vara så att kanalen var okej trots nästan 100 år? Självklart så läckte allt som ett såll och en annan upptäckt var att muraren som uppfört övre delen fuskat, han hade bara ställt teglen mot varandra i skiljetungorna och det fanns inget bruk mellan teglen. Hur tänkte han? Naturligtvis så gjorde han inte det.

Här kan vi se uppåt i kanalen efter två dagars glidgjutning, varför två dagar? Efter första dagen så var hela kanalen dragen två ggr men fortfarande fanns det hål som röken pyste genom, Genom att andra dagen dra bruk igen i hela kanalen så tätar man ev. hål och man har ett bra underlag som det nya bruket lätt fäster på och det går inte åt lika mycket som första dagen. Nu kan vi äntligen börja med kakelugnen, men det ska erkännas att Anders min vän från Örebro erbjöd sig hjälpa mig och han kunde debitera mig sitt arbete genom sin firma. Utan hans hjälp så hade det varit för svårt för mig.

'Nu har det hänt lite, foten är murad och fotsimsen samt foten fylld också, eldfast tegel i botten, självklart när det gäller mig, men man kan också se en nisch som murstocken fått och som kakelugen skall stå i, jag ville dra ut kakelugnen minst 12 cm för att få ett bra djup i eldstaden, nischen döljer sidorna så de inte blir störande när man dragit ut ugnen, den hade tidigare stått i ett hörn och hade inte det önskade djup man behövde när ugnen står mot en rak vägg.

Det var en snygg ugn som fastighetsägaren hittat och köpt, i bra skick men visst fanns det utrymme för vissa förbättringar i täta snygga fogar och att kaklen följde varandra och skapade en fin front utan minsta tandning. Hur gör man inuti eldstaden för att ha bra buffert och ett rimligt bra djup för en god funktion?

I en sådan här ugn med ett litet djup i eldstaden så har jag alltid en tre tums tegel i bakmuren och för att förhindra läckage framöver så har jag alltid ett omlott lager av tegel och svick, i eldstadskanalen så kläs den med entums eldfast från botten upp till spjällbotten, det går åt 20-30 st entums tegel, det kostar 1500-1800 kr bara den detaljen, att förklara sådant här för kunden är viktigt, de behöver ju veta allt som kakelugnen innebär och vad de betalar för.

Nu har vi gjort spjällbotten och kronan hade ingen sotlucka, och jag vill inte förstöra kronan genom att göra ett hål, utan vi sätter en renslucka på själva anslutningen istället. Du ser en finsk modell till höger.

Nu är anslutningen klar och kronan kan sättas dit.

Då var första jobbet avklarat, det fanns ingen värme i huset och ibland var det minusgrader när man kom, fläkten fick jobba och värma vatten ständigt för jag doppar händerna många ggr per dag när man murar med lerbruk, men vi hade ju ett annat problen med skorstenen uppe på taket och andra eldstäder. Vedspis kanalen läckte som ett såll och jag förslog att vi försöker åtgärda detta. Men det gick inte glidgjuta för kanalen ändrade storlek så många ggr och just det är en mycket tidskrävande dyr metod om man skall glidgjuta. Vi fick ta ett annat alternativ och mer prisvärt.

I köket där vedspisen var så öppnade vi ett hål ovanför spjället och satte in en inmurningsstos som ett insatsrör fästes på. Sedan murades allt igen och vermekulit fylldes upp runt röret i kanalen och överdelen täcktes med cementbruk så vedspis fick en tät kanal och kommer vara säker för en lång tid framöver. Men ännu återstår arbete, plåten ovanpå skorsten håller på att rosta bort så ett nytt övre beslag med huv tillverkades hemma.

Jag valde att låta det gamla beslaget sitta kvar så fick det nya läggas ovanpå, trots rost så satt det gamla fast väldigt bra och är väl skyddat av det nya, man fick mäta många detaljer för att det skulle passa när det monterades. Äntligen klar här och vad blir nästa projekt?

En rund vit ugn med nisch skulle muras om i Kvicksund, det visade sig att en viss Eskilstunabo, min konkurrent murat upp denna på 1980 talet, han var inte så glad över att jag tog alla jobb på Köpmangatan när allt rustades upp, jag var betydligt billigare och inte girig som vissa andra.
Jag hade hjälp av Anders igen, han bar ut allt och var ett otroligt stöd under hela dagen.
Han skulle hjälpa mig med ett annat projekt i Högfors, en ommurning av skorsten på ett högt tak.

Vi är i maj månad och en takfirma håller på att byta tak, mitt arbete var att ta ner gamla skorsten och mura upp en ny med frostbeständigt tegel, gamla huven skulle tillbaka. Här hjälpte Anders mig 2 dagar, bar bort allt tegel och bar upp 200 tegel till nya skorsten, vad vi då inte visste var att han hade början till kärlkramp och skulle få operera sig senare i december och få stentar inopererade i kranskärlen. Livet är skört, man blir påmind om detta ganska ofta numera. Och vad är nästa jobb och vad mera är att kroppen känns bättre men jag är så försiktig att inte skapa en stötvåg genom ryggraden genom att kliva ner från en bock eller ställning.

Nu så är vi i en gammal Herrgård med kakelugnar överallt och mycket är eftersatt och skadat. Men en renovering håller på här och jag är ombedd att rädda tre kakelugnar. Jag har bunkrat upp material i tegel och lerbruk för 10-12 kakelugnar i mitt förråd. Första ugnen här har man fyllt igen luftspalten bakom kakelugnen och den är stor, mer 5 cm djup. Ofta när man fyller igen det utrymmet är det för att ugnen läcker i bakmuren och är långt gången i användarskicket. Det är inte roligt att ta bort fårg från kronan och fotsimsen, att använda stålborste kan ge svarta märken som ser ut som repor av svarta linjer, man får försöka använda lite andra metoder.

Vad har hänt? Jo, en helrenovering, nytt fundament med kalksten framför ugnen, nya brandväggar, en korrekt anslutning till rökkanal, och en felfri uppsättning, nya innerluckor och nya sotluckor. All färg som man kladdat ner ugnen med är borta. Nu är vi runt midsommar. En gammal kund och målare behöver hjälp med hopplös situation. Sedan önskar en annan gammal kund en kakelugn och en uppsättning av den.

I ett hörn så fanns en triangel av murstock, för lekmannen så är det bara att sätta upp en rund ugn där eller hur? Nåja, så enkelt är det inte i verkligheten, man skulle inte få det utrymme man behöver för att få rum med alla kanaler och en tillräckligt djup eldstad. Jag hade en kakelugn som jag köpt i Bollnäs 2009 och den var snygg men hade kakel i skiftande glasyrfärg, jag donerade ugnen om man kunde acceptera att den hade lite olika nyanser, jag försökte göra det så lite igonfallande som möjligt. Men först måste fundament och murstock få rätt form.

Först en gjutform och i rätt höjd, blanda betong, i med armeringsnät, riv av ytan, åk hem nöjd.

Fundamnetet har fått sin kalksten, jag byggt vingar av lecablock som sedan putsas efter att ha nätats. Vingarna gör det möjligt att få ut ugnen 15 cm till från hörnet, ni kommer förstå.

Ugnen har fina hela kakel men under någon tid så bytte man ut vissa och då kanske det inte var hela världen att färgen inte ruktigt stämde, ugnen i sig är en vacker jugend ugn med allmogeblommor. Nu förstår ni vingarnas funktion och betydelse, ugnen har ett fint djup och kommer få en bra funktion.

En gammal kund har flyttat från förra huset där jag murade upp en fyrkantig ugn, så nu är det dags igen, vi har insett att rökkanalen får vi dra rör i och det var lite knepigt men löste sig till slut. Det har tidigare stått en kakelugn här för det gamla fundamentet fanns kvar under träbjälklaget. Bara att gjuta ett nytt.
 
Där står ugnen nu och det var lite hopplock med kakel i denna ugn också, så man fick försöka gömma sådana som hade lite fel nyans in mot väggen. Besiktad och klar för användande i dec 2023, bara 3,5 månaders lufttorkning, jag fuktmätte med min joniska fuktmätare som är exakt. Jo minsann, ugnen var så torr och det berodde nog på att luftgenomströmningen varit hög och effektiv.

Nästa ugn är i Kopparberg, detta blir september och skall vara klar innan Kopparbergmarken kommer igång. Vilka överraskningar denna gång? Två rejäla, varför ugnen hade satt sig berodde på att fyllningen i foten var fuskgjord och instabil. När husägaren själv fick se så behövde man inte förklara så mycket, sedan så hade anslutningen till skorsten kopplats ihop med en annan eldstad som stått i hallen, det där var tvunget att åtgärdas.

Det gick inte att rubba rökstosen som kom från hallen, så jag skar upp hörnen och knugglade ihop den i hålet, sedan så putsade jag ett lager av cementbruk över den och fick en jämn vägg.

Man behövde få en jämn vägg som anslutningen kan stå emot, barndisolering så klumpen kan glida vid värmerörelse. Hur blir resten?

Tegelmassan omsluter sig runt röret som går upp i rökkanalen, sedan skall man kunna komma åt att rensa ovan spjäll och här ser du taket på den kanalen som mynnar ut i friskaklet.

Jag blev färdig före Kopparbergmarken, om du tittar noga på bilden där ugnen är icke omsatt så märker du att det finns ingen mässingsram runt lucköppningen, den har jag gjort när ugnen var nere. Jag tror husägarna blev nöjda för i årsskiftet så ringde han igen och ville att jag sätter om grannkakelugnen i rummet bredvid. Vad är det som gör att man vill ge sitt bästa och göra kunden så nöjd? Det handlar om principer, men jag har lite mer att berätta innan du får veta vilka principer det handlar om.

Min målarkompis som jag fixade eldstäder åt 2020 flyttade nu till huset bredvid och ja vad kan man vänta sig när allt är eftersatt och gjort någon gång på 50-60 talet. Här hade man ett liknande stuprör i järn som gick från vedspis delvis inmurat en bit men sedan blottat i en spiskåpa upp genom skorsten, när jag tittade på det här så undrade man hur skall man ut röret? Jag plockade ner det murade ovanför vedspis och visst hade man lyckats bulta fast det vid vedspisen bakre stos.
Ett stort arbetshål på vinden behövdes och där kunde jag såga av röret med en tigersåg.
Så till slut kom röret bort och vi kunde börja fixa allt bit för bit.

Lösningen blev ett insatsrör som gick från vedspisens bakre stos upp genom det nya murade och ovanpå det fortsatte insatsröret i ett större spirorör som var fyllt med isolering, ända upp till toppen på skorstenen, men det blev ett avbrott i arbetet när bålgetingarna i kanalen bredvid började härja, det gick inte att vara uppe på taket, Anticimex fick komma och bespruta kanalen och boet.

Jag använde det mesta av gamla teglet och efter koll med sotaren så färdigställde jag allt så målarkompisen kunde få börja elda, nu var vi slutet av september och kvällarna började bli kalla.

Här kan du se spiroröret komma upp med insatsröret inuti, jag förberedde också för framtiden i andra kanalen som nu får fungera som ventilation, men där finns möjlighet att koppla på ett rör till en rörspis i ett sovrum. Nu kanske du undrar, har du inte hunnit med att jobba tokmycket fast man är sjuk? Jo, jag är själv också mycket förvånad, har jag fått hjälp från ovan?

Det här är sista ugnen i herrgården för i år som skall åtgärdas, denna ugn sattes en gång upp av en Stockholmsfirma, förmodligen på 1950:talet. Man kunde se en sak tydligt som muraren använt sig av som i längden totalt förstört ugnen. Vi tittar lite närmare.

Den här skadan kan bara orsakas av att ugnen inte kan röra sig obehindrat uppåt utan kraften skickas neråt och då går ofta fronten sönder som på hyllor och över eldstadsluckan och sidostycken pressas utåt. Man har varit där och lappat med cementpasta eller något liknande.

Du kan se hur sidopelaren börjar vandra utåt och man ser kilen av bruk som man i desperation tryckt in för ugnen har nog läckt som värsta sållet.

På den övre runda delen har varenda ett kakel spruckit pg a alla kramlor som sitter i bakkant mellan kaklen, man har skippat frisen och tryckt in ugnen med kronan i nischen som den står i.Jag har fått mail från sådana här krammelnissar och de vägrar och inse att kramlor skadar kakel, de har en gemensam nämnare, ignorans och negativ stolthet, om dessa ska ändra sig så skulle jag kalla det nästan ett mirakel, det är inte alla förunnat att förstå sakers sanna innebörd.

Husägaren undrade om det kunde bli en fin ugn igen? Jo svarade jag men då måste vi byta ut den runda delen för med så många lagningar, det kommer bli störande, jag skulle få slakta en kort ugn hemma från förrådet, kanske en ny fris och krona också. Jag måste visa kalkstensskivan som de bearbetat, vad tänkte de på när de åstadkom detta?

Så här såg kalkstenen ut framför kakelugnen när jag tvättat av den, hur fixar man bort sånt här kanske ni undrar? Och stenen behövdes ändra läge så vi fick 30 cm framför ugnen, nu var det bara 15 cm och det godkänns inte. Ett nytt fundament behövs och kalksten fixad. Man börjar bli van.

Fundamentet är gjutet och kalkstenen lagt i cementbruk, sidostycken i kalksten skall komplettera sidorna efterson de murade klackarna är borttagna. Men hur fixar man ytan på kalkstenen, vi körde bort det grova med diamant skiva och vatten, men fortfarande så fanns repor, kalksten är ett mjukt material och sist så provade vi med slippapper på maskin och vilket resultat vi fick, hur slätt som helst och så enkelt, avnligt slippapper på 180 och 240. Nu kan vi börja med foten.

Det är november och kallt i huset, en 6 kw fläkt får jobba och vatten får man värma i vattenkokaren.

Har jag stött på hinder? Det gör man nästan alltid, hyllan var så skadad så jag valde att dela den och få delningen på exakt mitten men ni ser inte att den är limmad och lagad på vänsterdelen, går ni tillbaka så förstår ni var. Ugnen nedre form var också skev så jag har rätat upp sidorna och eftersom jag har en ny rund överdel så stämmer inte diametern, så en korrigering behövs och jag kan få rätt cirkel så kaklen följer simsen på hyllan. Det är inte bara att tuta och köra på, då hinner man inte med att fatta var saker och ting behöver rättas till och hur det skall göras.

Nya innerluckor och putsa upp ramen av mässing. Ytterluckorna var så fula och hade slipats med stålull, inte bra, vad gör vi?

Ny mässing på ytterluckorna också. Hur blev då resultatet?

Vad tycker du? Skulle du vara nöjd om det var din ugn? Inga kramlor, inga trasiga kakel, rakbladsfogar som knappt behöver fogas, jämnt utrymme runt hela ugnen i nischen. Man kan gå hem nöjd denna gång också.

Sista jobbet för i år, nu är vi december och väglaget är halt och det är riktigt kallt ute. Vi är i Mariefred och har två veckor att fixa detta, kommer vi hitta överraskningar? Om inte, det vore konstigt. Vi börjar att bygga arbetstält och skydda golv. Jo, kakelugnen har 10 st sönderspruckna kakel som jag skall fösöka laga men om det ser dåligt ut så byter vi ut dem, lagret börjar sina hemmavid.

Första överraskningen är att man har ett litet insatsrör som är delvis blockerat av bruk längre in så funktionen har varit dålig, man har satt ett insatsrör i rökkanalen tidigare och murat om toppen, men problemet var längre ner, bakmuren läckte på flera ställen, varför gör man en sådan lagning som inte fixar det egentliga problemet, sedan så ljög man när man sålde huset, det gör nästan alla som säljer och även mäklaren, det som inte ljuger är senaste brandskyddskontrollen, om mäklaren tittade på den istället för att föra vidare säljarens ord skulle många tvister kunna undvikas.

Man satte en inmurningsstos i botten och det var helt meningslöst, det hade varit bättre om röret hade kommit ut 50 cm från hålet mot spjället, att man fick veta att det var förra husägaren som gjort detta bekräftar bara allt, han köper ett kit på en skorstensfirma på nätet och vet inte hur saker skall monteras och därför blir det galet, jag tog bort denna och gör en skarva så röret fortsätter ut och man kan mura in det på rätt sätt.

När jag skulle plocka bort foten så fick man fuskvibbar, samma sak här också, man har bara slängt i lite fyllning och stora luftfickor som skapar instabilitet.

Visst, man tror att genvägar tar mindre tid, frågan, finns det hantverkare som har samvete att göra sitt bästa och lämna efter sig ett arbete som ingen kan klaga på? Av 10000 personer skulle du bara kunna hitta en handfull, det har med principer att göra, vi kommer till det snart.

Det var tegel kakelugnen stod på tidigare och ljudet lät lite ihåligt, så vi grävde upp och kollade om vi kunde hitta grundstenar, kalkbruket hade sjunkit ihåg och gav det där ljudet men det fanns grundstenar så vi gjöt betong och armerade, nu kunde vi fortsätta med ugnen.

Här är vi uppe i frisen och jag skall skarva på en rörbit, mura runt den och sedan sätta kronan. Den färdiga ugnen fogar vi på våren 2024, så då får vi se hela ugnen och hur den blev. Vad är det som får en människa att handla rätt i alla situationer även när ingen ser på? Jo, det är en person som fostrat sin personlighet efter principerna i Guds ord, han försöker göra sitt bästa som om han jobbade för vår himmelske Far, och Guds ord försäkrar oss att när vi gör det rätta och kämpar på fast vi är ofullkomliga och har brister så kan vår himmelske Far välsigna oss i det vi utför. Man är själv förvånad att man kunnat utföra mer arbete med dålig hälsa än när man var frisk, men borde man vara förvånad? Hur är det med dig, vilka värderingar och principer finns i ditt liv? Jag kan bara kort säga att jag haft så stor hjälp av dessa principer och vet att fungerar i alla situationer.
Vad kommer nästa år att föra med sig? Det har precis bara börjat.