Nya tag 2018
Några tidigare avslutade arbeten i slutet 2017Jag gick över sista skavankerna som ugnen hade, små nagg av glasyr som åsamkats av förmodligen barn, fotsimsen som var sprucken på 3 ställen är lagad och limfogarna maskerade, en mässingskedja för spjället, sen var det klart för torkning en längre tid. Vermekuliten för vänta till våren , kanske mars månad, den måste blandas upp med murcement för att bli mer fast, det finns så många håligheter i kanalen så vermekuliten riskerar att rinna ut i ventilationkanalen. Sedan skall nytt överbeslag sättas dit och sista biten muras om, kanske ett tak över hela skorsten så vi slipper snö i kanalerna.
Japp, året är slut och vi går in i det 36:e kakelugnsmakaråret i livet.
Det var ett tag sedan man uppdaterade sidan.

Hela januari och hälften av februari, bara massa snöjobb varenda dag. Snövallarna är på sina håll tre meter höga, aldrig har det varit så knöligt att jobba i vintertid. Hade ett skorstensjobb i Gunnilbo, vad som såg ut att vara ett enkelt jobb visade sig ha alla knepigheter och krångligheter. Främst så var skorsten uppmurad så klent och trä var i närheten av murstocken på vinden och i mellanbjälklaget. Då tog vi beslutet att köra insatsrör i rökkanalerna för att få rätt brandklass på murstocken. Jag öppnade upp hål i murstocken och mätte vilken dimension det skulle vara på röret.

I köket där demonterade vi en panna och en vedspis och alla väggar. När man sätter in ett insatsrör så behöver man ha en inmurningsstos i botten. Den skall vara instucken i en tegelskarv och stå på någon tegelvägg. En smalspis skall installeras så fort bygganmälan är klar, och det tog inte mer än ett par dagar så kom godkännandet, skickar man in rätt papper och alla nödvändiga dokument så blir handläggandet också lätt.

Nu är vi redo för smalspisen, när väl den sitter på plats så riktar vi in den och murar fast stosen, sedan så lyfter vi bort smalspisen och jag murar brandväggar på varsin sida om smalspisen och putsar dem, när de torkat så målas de och vi skjuter in smalspisen igen.

I vardagsrummet så hade jag tagit upp ett rejält hål, det var här vi upptäckte hur illa kanalväggen var murad, det räcker inte att kanalen skall vara tät utan den skall klara en skorstensbrand. Nita fast ett foder i botten på röret och mura runt omkring och fylla upp alla utrymmen med murbruk.

Vi har nu ett hål dit röret från kaminen skall muras fast. Men vi har en trävägg bredvid murstocken, i vanliga fall skall kaminen stå 50 cm ifrån väggen, men då skulle den komma ut för mycket i rummet. Jag har rådgjort med skorstensfejarmästaren och han godkänner en mineritvägg, den består av en 10 mm mineritskiva ytterst, bakom stålreglar på 10 cm, vi monterar 5 cm brandskiva bakom mineriten och har sedan 5 cm luftspalt mellan trävägg och isoleringen. Då kan kaminen stå 15 cm från väggen. På golvet lägger vi 1 mm plåt på golvet, man har lappat golvet så det kommer man inte då längre att se utan snygg svart plåt på golvet under kaminen.

Det som ofta är problemet på byggarbetsplatser är kommunikationen mellan olika yrkesgrupper, det som ofta händer är att snickaren gör sitt, vvs killen gör sitt och sen kommer muraren och ser att här går det inte att göra som man tänkt. Och det hände samma här, elektrikern drog sin el, vvs killen drog sina rör och de hamnade precis där en brandvägg var tänkt att bli till.
Jag får lösa problemet och sätter stålreglar så icke brännbart material finns bakom mineritskivan. Isolerar med brandskiva 50 mm så värmen från kaminrör och kamin inte skall slå igenom skivan mot träväggen.

Isoleringen hålls på plats av remsor som stödjer skivan mot stålregeln. En luftspalt finns bakom isoleringen och utrymmet är ventilerat genom luft hål nertill och upptill på skivan. Jag behöver hitta några snygga lock med nät så ser hålen mera stilrena ut.

Så här mycket isolering räcker för att skydda träväggen och all el, samt vvs rören bakom skivan. Eftersom vvs killen och satt rörkopplingar så måste det finnas en inspektionslucka i fall läckage uppstår. Jag har lite ideer om hur jag skall göra en putsstruktur yta på den kala skivan, latexplåster över alla skruvar och måla skivan med silikatfärg och ha i fin sand, jag tror att då kan vi få en putsyta på skivan som matchar murstocken. Jag skall göra ett test efter jag har fixat den fina sanden.

Skivan är på plats, det är bra att ta lite bilder för sotaren när besiktingen skall göras, då kan hann se att brandväggen är okej. Jag kommer ihåg en brandvägg i Eskilstuna som blev en stridsfråga, man hade haft en brand i Torshälla där husägaren hade satt en mineritskiva direkt på träväggen och värmen gick ju rakt igen skivan och träet tog eld bakom mineritskivan. Följden blev att man dömde ut allt som hade med minerit att göra, även om brandväggen var korrekt utförd och uppfyllde alla aktuella byggkrav så godkände inte skorstensfejarmästaren väggen, husägaren blev förbannad och ingen ville ge med sig, jag klev in och rådde husägaren att låta en annan sotare besiktiga väggen och den blev godkänd. Jag besökte fejarmästaren eftersom vi är gamla goda vänner och kände honom på pulsen, jag förstod att det gått prestige i hela saken och bytte snabbt samtalsämne. Det gäller att ha klart för sig att det jag utför är förankrat hos aktuell granskare.

I vardagsrummet monterade jag en Jötul kamin, en kantfalsad plåt på golvet. Mineritskivan bakom kaminen spacklade jag med fix, la latexplåster ovanpå alla skruvar, penslade ytan så resultatet blev en yta som på murstocken som liknar gammal puts.

I köket så rev vi ut en gammal panna och en vedspis samt murverket runt omkring, en smalspis av märket Ankarsrum. Brandväggar i leca och putsade och målade innan spisen ställdes dit, kalksten överst, samma skall ligga framför elspis och smalspis på golvet. Husägaren vill själv kakla på murstocksväggen, problemet är att den är bom och har en plastfärg som spricker, rådgjorde med min vapenbroder Stefan murare i Strängnäs, enda rätta att knacka ner putsen och putsa om väggen för att komma förbi problemen. Jag instämde och rådde husägarna att gå på den linjen, gissa vem som får knacka ner putsen och putsa väggen? Jo, förresten hur gick besiktningen? Sotarmäster Klas från Fagersta kom och synade av, godkänt och supertätt var kommentaren, kollade också draget i eldstäderna genom proveldning, brandväggar alla utan anmärkning. 
24 mars har jag 4 kundbesök att beta av, 3 i Uppsala och en norr om Norrtälje, en resa på 60 mil.

Ett ungt par hade byggt om och till ett 1700:tals torp i Storvreta norr om Uppsala, de bad mig syna av bakugnen och jag hade dåliga nyheter, bakugnen är uttjänt, valvet håller på att utarmas och teglen faller isär, så slutligen kommer valvet kalva. De skulle ha haft någon med min erfarenhet som hade synat murstock, bakugn och skorsten innan de bestämde sig för att mura om skorsten från under tak. Hade de tänkt till, så hade man på 2-3 dagar också murat om valvet på bakugnen och sen fortsatt upp med murverket och skorsten, nu är det försent för den åtgärden. Att ha rätt sakkunnig person till hjälp kan avgöra så mycket, de ägnade ingen uppmärksamhet åt bakugnen utan bara tog för givet att den funkar. Lite ledsen var mannen i huset som hade sett fram emot att använda bakugnen.

Sen sista besöket, där fanns en kakelugn som behövde ses över, den behöver sättas om, här syns kakelugnskanalen som ligger mellan två timmer stockar, den ena kan man byta ut mot en järnbalk eller flytta stocken 10 cm.
Men hjärtväggen där man ser timmer stocken på ovansidan måste kapas av och sedan skall plattjärn binda ihop stockar på vänster och höger sida. Så gick vi ut, skorstenen ovan tak hade frysit sönder och behöver muras om från takbrytning. Den gamla murstocken har rivits ut och ny murstock har murats upp, så vi har lite praktiska hinder här att överkomma. När en husägare får höra att vissa nödvändiga förändringar är ett måste så känns det lite betungande och man ser räkningen framför sig. Man behöver lite tid att smälta nyhetens behag och så småningom så faller saker och ting på plats. Jag åkte 5:30 på morgonen och var hemma kl 20:00. Att skapa nya jobb kräver sin tribut, dom kommer inte hem utan ansträngning.

Livet tar ett snedsprång ibland och man får återhämta sig med försiktighet, vad som hände kan vi berätta om en tid framöver. Men dags att uppdatera något som faktiskt hänt. Ett gammalt kök på övre plan som använts som sovrum skulle ses över, köksspisen och murverket gjorde rummet svårt att använda, så först ut med vedspis och murverket. En överraskning väntade, två räls sticker ut från murstocken och måste avlägsnas. Japp, min vanliga tur att reda ut vad andra utfört klantigt.

Det tog 3 timmar att såga av dem och ytterligare 3 timmar att gå brandvakt.
Jag tror jag använde 4 blad på tigersågen, var tvungen att göra uppehåll, maskinen var så varm att den var svår att hålla i. Sen var rälsen borta.

Plastmatta och masonit under spikad med dyckert skulle avlägsnas, räknade att jag drog upp c:a 2000 spik från golvet, ärligt så gick inte undergolvet att rädda och använda, för mycket spikhål. Vi bestämde att jag lägger igen golvhålet och så lägger vi ett nytt flytande furugolv som är limmat. Ibland så får jag förvånande frågan att "snickrar du också?", tyvärr måste jag svara att jag gör det mesta som kan göras, men jag har vissa favoritområden.

Bakom 2 garderober så fanns en dåligt gipsad vägg, man hade tydligen tagit det som fanns i boa. Bakom gipsen så fanns en lös dörr, den hade tydligen tidigare suttit där i dörrhålet. Den var signerad av 2 herrar från året 1940.
Jag fick ta bort dörren och regla om väggen så ny pärlspont kunde sättas dit.

Den gamla pärlsponten var tjockare i hanen så jag fick såga bort bakre delen av honan, sen gick det bra att sätta dit dem, men först dubbla skivor isolering mot toaletten bakom hålet. Golvsocklar är borta och taklist, jag kollade vad som fanns under takskivorna som hängde löst från taket. Ett gammalt pärlspont tak, jag såg hur fint det kunde bli om man la ner lite tid på det, så förslaget kom, ska vi fixa taket? Men först hålet i golvet.

Ja, just det, jag har ju murat igen hålet i murstocken och putsat väggen. Regla upp så vi får golvbrädor i rätt nivå. Jag upptäckte att man målat med plastfärg på pärlspontaket, provade skrapa och det lossnade direkt, beslutet togs att skrapa hela taket. Jag fick bort all plastfärg med olika verktyg, t.o.m i pärlan och mellan brädorna, kvar blev den gamla linoljefärgen vilken satt berghårt fast.

Man hade satt takskivor för att springorna mellan brädorna läckte sågspån. Jag rensade alla springor och tätade dem med ett dyrare akryl(latex).

Jag gick igen hela taket, alla springor tätade och alla spikhål igenspacklade, hela taket fixat till ursprungligt skick med linoljefärgen. Jag valde att grundmåla med en oljegrundfärg, sen skulle jag måla minst 2 ggr med en lackfärg oljebaserad. Hemma så grundade jag taklisten och målade den också, så efter en del tid hur blev då taket och säg inte, målar du också?

Taket blev just sådant som jag sett i mitt inre sinne, ett blankt sekelskift tak i pärlspont, nu när taket blev så vackert så såg man att väggarna inte var så bra skick, man målade dem också och man hade rollat dem förut så ny färg kunde maskera den fula struktur som rollning ger. Taket är penslat på rätt sätt så färgen flyter ut och blir just sådär fin. Taket är målat och väggarna klara, vad är kvar? Jo, furugolvet!

Vi sågade dem i rätt längder, det skulle vara 8 mm fritt på alla sidor, jag bor bara 400 m från arbetsplatsen, så transporten gick fint med släpet, vi tog in brädorna genom fönstret och när jag limmat fem stycken och satt dem i press så tog vi upp hela brädhögen.

Hoppsan, nu har vi limmat 15 brädor och ni kan se min metod hur man får dem att sitta i press medan limmet hårdnar, jag har en låsbräda fastskruvad på gamla undergolvet, sen sågat kilar som skall placeras mot varandra och slås ihop, på det sättet så pressar den brädorna ihop bättre, sedan så provosoriska golvlister som hjälper till att hålla nere brädorna, till hjälp har jag två 25 liters dunkar med vatten, de ligger och hjälper till att hålla nere brädgolvet medan limmet torkar.

Så blev golvet klart till slut, skyddspapp naturligtvis, golvet skall vara helt nytt och rent när husägaren tar över rummet. Mässingslist vid trösklar så springan döljs. Jag har något kvar att bättra på med färg, dörrkarmen och nån skavank. Men vidare måste vi. En utjänt rörspis skall få nytt liv.

En gammal rörspis i Fjugesta skall muras om, den gamla togs ner och sanningar blir uppenbara, den var murad med 2 tums tegel vilket inte är bra, ger dålig stabilitet i konstruktionen, ingen som helst svickning inuti ugnen, och anslutningen till skorsten under all kritik, ingen stos över huvudtaget, bara en murad klump som gick emot skorstenen, väggen bakom rörspisen var bedrövlig, eftersom ingen såg den så behövdes den inte putsas. Ja, hela kånket åkte ut på släpet och i baljor på flaket, sen återbruket och lämna skrotet.

Rökkanalen upp i skorstenen syns till höger, två klena plattjärn håller skorstensklumpen , inte vidare säkert och trä till vänster precis bredvid kanalen. Skorsten står dikt an emot en timmervägg på vinden, antingen tar man ner skorsten och flyttar den så en luftspalt bildas och murar upp den igen. Eller så sänker man brandklassen genom att sätta insatsrör med vermekulit isolering i rökkanalerna, på det sättet kan sotaren godkänna att timmerväggen får vara kvar.

Det är tydligen min lott i livet att få rätsida på saker som utförts på felsätt och måste åtgärdas av kunnig person. Vi grävde oss ner till gråsten, och gjöt ett nytt fundament, väggen putsades och blev så mycket trevligare, datum i romerska siffror och mitt sigill i betongen.

På annat håll så får vi åka båt till ett torp utan bilväg, ingen el och man får planera om, två arbetshål var tvunget att göras, ett ovan vedspis i kök, sedan ett stort hål i kåpan på öppna spisen som skall få en kassett. Man är van och allt går av farten. Men vilket jobb vi hade att få in rörkrör i kanalen från kassetten, massan tegel var för liten mot timmerväggen, så vi var tvungna att använda rökrör här också.

Jag fick designa och göra biten hemma i verkstaden, att sedan få allt på plats var inte så lätt, men till slut på eftermiddagen så var jobbet gjort och allt igen murat. Och husägaren var nöjd, jag kunde sedan börja mura på skorsten som vi tidigare rivit ner eftersom den var frostsprängd.

I Fagersta är jag och hjälper ett husägarpar att få ordning på sin gamla kakelugn som bara vill ryka in, det är en 1700:tals ugn som har en rätt så stor eldstadsöppning, och inga sotluckor att komma in i sidokanalerna. Mitt förslag var att vi gör eldstaden mindre med eldfast tegel i 2 tum, jag öppnar upp hål åt sidorna och vi sätter sotluckor av gjutjärn så man kommer åt att sota. När jag hade öppnat hål åt sidorna så såg jag att någon som tätat skorstenskanalen tidigare släppt ner bruk som bildat en propp på båda sidor, varför händer detta mig? Jag råkar jämt ut för att reda ut andras misstag och slarv, eller är detta vad man skall förvänta sig av hantverkare att de slarvar och skiter i att göra rätt för sig? Den här lösningen skall bli bra när jag också har monterat dit plåt som minskar övre öppningen.

Jag hade tidigare monterat 2 kaminer i ett hus i Gunnilbo, i köket så hade kalkstenen spruckit och frisen runt såg maskäten ut, jag ville lägga ny kalksten och föreslog att ta fram snickaren i mig att fixa en nygammal fris. Hur blev det då?

Det är klart att dom nya brädorna fast gamla lyser upp, men att tvätta och kanske slipa gamla golvet kommer att få det i närmare nyans med nya frisen. Kalksten är sågad från 2st 60x60 cm skivor, en ny skiva kostar 2000-3000 kr. Detta 450 kr, samma skiva finns på ovansidan av murväggarna som omsluter smalspisen. Självklart så fick jag gjuta ett nytt fundament under kalkstenen, det gamla hade sjunkit och bar inte.

Jag måttade och bestämde konstruktionen på rörspisen, det gäller att göra ett förband som ger en jämn förskjutning av teglen. Sen vill man ha så få små koppar som möjligt. När det var klart så körde vi på. Varför har jag murat på detta sättet med så mycket öppet i framkant? Jo, när jag kommer allt högre upp så blir gluggen mindre och mindre, det är bättre att lätt kunna göra innerjobbet i bakkant med en stor öppning och det är lättare att gå uppåt i framkant när bakre delen är klar. Många undrar vad är det för konstruktion jag har som fungerar så klockrent med sina rörelser? Tiden är inte ännu mogen för att avslöja ens hemligheter, men den kommer. Tids nog så kommer  jag skriva mina erfarenheter och min bank av kunskap ner i en sorts bok.

Den gamla rörspisen hade väggar av 2 tums tegel och noll svickning inuti ugnen, igentligen så var det en form av enkel värmevägg och inte en rörspis i traditionell mening. Man använde 2 tums tegel för att hålla storleken nätt och inte gå utanför nischen som den satt i. Ni ser mina väggar som omsluter ugnen är minst 2,5 ggr kraftigare. Jag har dragit ut storleken på djupet med 10 cm extra. Det blir bra areal på alla kanaler trots massiv konstruktion.

Nu är vi uppe i spjällbotten höjd i bakkant, kanalerna följer med, jag har eldfast tegel mot bakmuren, jag vill inte låta elden ligga på och utarma 3 tums teglet, det måste gå åt en del eldfast tegel, självklart, om man vill leverera en hållbar ugn så måste materialet vara av bästa val och kvalité.
En som försvarade sitt bruk av vanligt murtegel just i eldstaden sade, "de var så de gjorde förr", tala om att idiotförklara sig själv, ynkligt, välj bästa kvalité när vi nu har eldfast tegel, och sluta tjafsa om nonsens.

I köket så är kanalen till vedspisen också åtgärdad, inmurningsstos som insatsröret sitter på och vermekulit och en gjuten propp högst upp. Mobilen ringer hela tiden, jag brukar skicka automatsvar, "är du försäljare så ring aldrig mer". Då kom ett sms, jag vill ha din hjälp med en vindugn och en kamin, snälla ring mig. Ja, att nå mig är säkrast med ett sms eller ett mail till info@kanerva.se Ni skall få se vindugnen, det är sällan man får se sådana.

Ett gott dagsverke, det är svalt inomhus, går man ut så smäller hettan på en direkt och myggen, hur kunde det bli så här? Våren bara försvann! I morgon så gör jag allt klart med spjällbotten, jag vill säkerställa att jag får bort alla torksprickor i manteln innan jag lägger locket på, det blir nog på tisdag, måndag möte med läkare och sköterska angående morsan.

När jag gick ut för att hämta tegel så satt två ekorrungar på min tegelhög, dom lämnade snällt högen och satte sig i närheten, dom väntade förmodligen på mat från föräldrarna som säkert var i närheten. 

Här håller jag på med att göra avslutningen under spjällbotten, det finns olika namn för detta tegel som binder ihop de bakre kanalerna till en under spjället, ryggen eller kyrkan, vad man än väljer kalla den så bör den vara någon mån under spjället, ni kan se att eldfasta entumsteglet följer med upp ända till spjällbotten, det blir några stycken, när det gäller själva kanalskelettet så får det aldrig vara inmurat i manteln för då skapas kiltryck och den yttre ringen av tegel eller kakel trycks ut ur läge.
 
Klockan var två, så jag har 2 timmar på mig att putsa så visst, då putsar vi ytan på ugnen, undrar du vad är det för ränder jag gjort på ugnen? Konstruktionen är sådan att innerdelen hålls ihop av ett material som skapar blockrörelser, meningen är att om en rörelse uppstår så går den ut i randen eller den horisontella linjen, precis som på en vanlig kakelugn. Det kommer bli trångt att göra spjällbotten, men det fixar vi.

Murstocken behövde få en annan brandklass då en timmervägg stod intill murstock på vind, med insatsrör i kanal från rörspis och vedspis så utgör inte timmerväggen något hinder mer. Här har vi brandisolering baktill som gör att rörspis kan röra sig något utan att murverket bakom hindrar. Som sagt, trångt är det.

Det är 2 m i takhöjd och man jobbar med armarna över axlarna, ganska tröttande, skönt med en fikapaus och vila armarna.

Nu är frisen på plats, sotluckan för att kunna rensa ovan spjället.

Det fick bli en enkel krona på ugnen, man ville utnyttja så mycket av ugnens höjd som möjligt, samtidigt få plats med en fris med sotlucka.

Eftersom man ville måla någon blomsterslinga som fanns på den gamla ugnen så putsade vi med ett annat bruk på frisen och kronan, att måla med vattenfärg på kalkfärg blir inte bra och är svårt. Lite smådetaljer att beta av som taklist tillbaka, bättra puts på nisch, lite färg på några fläckar.

Efter kalkmålning över 3 ggr så är vi framme vid målet, en färdig rörspis.

Ute vid en sjö utan bilväg skulle en ny skorsten muras upp, braskassett installeras i en öppen spis, vedspis klinas, en rökkanal glidgjutas, den andra fodras med rör och isolering så en buffert erfors mot timmerväggen bakom murstocken. Nytt var att vi åkte båt till jobbet med elmotor, det tog 30-40 minuter att åka 3 km på sjön.

Det var ganska varmt att stå på ett svart plåttak i sol och värmen. Skorstenen murades klar och beslagen skulle tillverkas för att senare monteras.

En skorsten i gammal stil med en dubbelutkragning, beslag i gammal stil också. Ställningen är borta och nu väntan på besiktning av sotaren.

Det här röret har man haft länge, men vi sågade upp ett hål så en sotlucka kunde sitta på rörets framsida, hur kom detta till nytta då? Och en annan sak, man ville ha 3500 kr för att göra detta hål i gjutjärnsröret på en verkstad, men jag borrade 40 hål och sågade med ett smalt blad på tigersågen, slipade kanten med vinkelslipen, godset var 20 mm tjockt, men resultatet blir hur bra som helst, själv var jag riktigt nöjd. Funkionellt och snyggt dessutom, det tog mig 2 timmar och sparade en hel del pengar.

En dam i Vrena hade haft en sättugn(vindugn) i ägo en lång tid och beslöt sig för att få in den i huset, den består av 6 gjutjärns sidor, man murar först en sockel och en bakmur, sedan så läggs botten plattan dit i bruk och sedan ställer vi upp väggarna.

För säkerhets skull så slog vi ett spännband runt så skivorna står kvar, inuti skulle ugnen kläs med tegel som har två uppgifter, skona gjutjärnet från värmen, men också ackumulera värmen från eldningen. Locket som läggs på håller sidoskivorna på plats.

Här ser vi hur vi tänkt använda gjutjärnsröret i anslutningen till murstocken.
Vi fick tillverka en fläns som röret står kvar ovanpå locket. Ja, ni såg resultatet ovan hur det hela sedan blev.

Sen skall det hinnas med och tillverkas huvar lite hit och dit. Jag är så nöjd med plåtverkastaden och alla maskiner.

Förra året så började ett kubbhus projekt, en gavel och framsidan av huset var kvar att putsa. Första jobbet var att byta ut dåliga ribbor, sedan näta väggen, slå i putsbruk och binda ihop det med nätet. På gaveln fanns fortfarande gammal puts kvar som skulle tas bort, det fixade husägaren och hans medhjälpare, inte roligt, dammet yrde omkring och de såg en aning smutsiga ut efter allt var gjort.

Vi gjorde en rockad med ställningen så vi kom upp i gaveln och fick bort den gamla putsen, husägaren står själv högst upp och dammet yr.

Jag passade på att montera fönster blecken ovan fönstren som var kvar. Här är det stora ovan entredörrarna. Jag har använt 2 st kopparplåtar 2x1 m till alla fönsterbleck och beslag, bara plåten har kostat 5200 kr. men vilken skillnad när sedan huset är målat och kopparn fått sin mörka karaktär.

Här så har vi stockat ut väggen så en triangel till vänster är kvar.

När hela väggen är stockad, så börjar finputsningen, en tunnputs som läggs på och sedan slätas ut och penslas för att skapa en rustik yta.

Den sista finputsningen på gaveln är klar, alla smygar runt fönster också putsade och penslade, ställningen flyttade nu till framsidan.

Det var minst 5 cm bakom nätet som skulle fyllas upp med bruk, sedan lägga på så nätet täcktes, det gick åt 300-360 liter varje dag. Det krävs en hel del kraft bakom sleven att få in bruket bakom nätet och ribborna, det finns ingen dag på året då jag inte svettas, kan jag lugnt säga.

Det som var kvar tog en dag att stocka ut, sedan så skruvade vi fast plyfaremsor runt fönster och i hörn som vi putsade mellan.
 
Hemma hos Jonas & Anneli så murade vi om en flat ugn för 3 år sedan, nu är det en rund kakelugn som är på gång. Fundamentet gjöts och sedan så var det grönt att köra igång efter bygganmälan blivit godkänd.
När vi är vid kubbhuset så är det långt till ett matställe, vår grill från Biltema hänger fortfarande med, lite kol och så värmer vi potatis och köttbullar i smör. Sådana här stunder är ganska trivsamma under en arbetsdag.

Här har finputsen kommit upp en bit på framsidan, det börjar banne mig likna ett putsat hus, ska bli kul och sammanställa en mer komplett redovisning av kubbhuset. Folk från byn promenerar förbi och nu kommenterade en kvinna att "nu kan man snart se himmelen", hon menade att äntligen så börjar det se färdigt ut, det har säkert pratats en hel del om muraren som håller på med det där gamla huset, kul att få bidra till lite prat.

När man håller på med dom två viktigaste skiften i eldstadsregionen så kommer huskatten och vill vara med.

Det räcker inte att vara inuti utan man skall klättra upp och ha uppmärksamhet. Jag höll koll på att kaklen inte lämnade sin plats.

Nåväl till slut så fick jag sätta kaklen efter slipning och korrigering. Jag byter alltid stos till sotluckan, eftersom de nästan alltid är sönderrostade och kommer bli ett problem om inte byter dem. Diametern blev som önskat , perfekt. Den blir inte så om man inte provar sig fram och låter kaklen styra i det andra skiftet. Att ha en tandning på en kakelugn är ett misslyckande, upptäcker man en sådan så beror det på någon miss, bara att börja om och göra bågen rätt. Att inte rätta till en sådan sak är en bekräftelse på att det är dags att sluta upp med kakelugnsarbete och göra något annat där det inte krävs skicklighet och karaktär.

Innerarbetet är gjort och mittelbandet har kommit på, kanalerna börjar synas och detta är vändningen i sidokanalerna. Märker ni att kakelugnen är ren utvändig? När man jobbar så finns det ingen anledning att smeta ner ugnen utvändigt med lerbruk, dom som har den formen av arbetssätt försöker dölja dåliga fogar för husägaren innan de hunnit foga ugnen. Är man kunnig så låter man ugnen stå och torka utan fog ett par månader,under tiden kan husfolket syna av ugnen i fogar och skiftövergångar, det kännetecknar en seriös kakelugnsmakare.

Det kräver en hel del måttande och koll av hur diametern på skiftet skall vara, jag har en metod som utvecklats under mina 36 år i yrket. Jag låter kaklen styra sig själva genom att ställa upp skiftet och sedan ytterligare skiftet ovan och ser hur allt blir utan tandningar, sen ritar vi av bågen på ett ark, klipper ut bågen och kan sedan lägga den på mittelbandet och måtta in så kaklen har ungefär samma avstånd till kanten.
Här blev kakelskiften ovan mittbandet exemplariska, och det märker man på husfolket, att de är hur nöjda som helst.

Nu är vi uppe i spjällbotten, 3:e skiftet ovan mittbandet. Om det yttre är perfekt så finns ingen anledning att slarva med det invändiga arbetet. Utan att uppfattas som kaxig och arrogant, det är nu först efter 36 år i yrket som jag bemästrar kakelugnar till fullo, inget är omöljigt om man är på denna nivå. Att sätta en ugn med snygga perfekta fogar och ni ser innerarbetet, det är så slätt som en barnrumpa, vill man bli bra så måste ribban sättas på högsta nivå, man måste bara bli den bäste i yrket, det är den inställning man måste ha varje dag.

Så börjar man lägga locket på spjällbotten, det är bara här kakelugnen har en kontakt med murstocken, så en lagom stor lerbruksfog bör finnas.

Man får inte gkömma att fasa av kanten under spjällöppningen, det hjälper till att röken går smidigare förbi istället för turbolens som alltid uppstår vid kanter.

Man hugger till alla bitar och så är det bara att mura dit dem. Spjällarmen skall också sättas dit på höger sida, den har en vinklad arm som muras in så låses den av teglet bredvid.

Jag hade en bakmur som kom upp några cm för högt, men inga bekymmer, det viktiga omlott lagret ovanpå spjällbotten locket kan läggas på ändå, man går inte ända ut till kanten utan ser till att man kan lägga i svick under friskaklen.

Vi valde att använda ett insatsrör i rökkanalen, dessa ingångar som går in i murstocken som här är inte så roliga att mura emot, eftersom kakelugnen reser sig 7-10 mm så behöver man mån för den rörelsen, jag har så ofta sett kakelugnar uppmurade på just fel sätt, där ingen mån finns för den resliga rörelsen, kakelugnen utvecklar en trappstegsspricka och kalvar utåt i rummet på mitten. Här också ett foder i slutet på röret i rostfri plåt.

Ni kan se brandisolering baktill, den här klumpen skall kunna röra sig utan att påverkas av murstockens vägg.

Att möta teglet upptill med en matta av brandisolering gör att hela ugnen kan röra sig uppåt utan att trycka på teglet i murstocken. Frisen är på väg att sättas på plats.

Det är frestande att sätta dit kronan, men jag vill klina anslutningsklumpen med lerbruk och sätter kronan sen nästa dag, jag kan gå över alla torksprickor och kommer åt lättare om kronan inte är där.

Då var det dags att sätta kronan och jag slipade till kanterna så de mötte varandra fint. Nu är det dags för städning och flytta ut, plasttältet skall ner och demonteras. Hur allt blev? Javisst en bild på färdigt jobb.

Jag gjorde också en ram av list runt där anslutning är ovan kakelugnen. Nu skall ugnen torka en längre tid, det blir nog över hösten och vintern, kan hända att ugnen är så pass torr nästa vår att den får användas. Ugnen är ännu ej fogad med krita, det är så här en ugn skall lämnas så allt kan synas. Kritfogning sker om ett par månader, går man på direkt så blir fogen brungul av lerbruksvattnet som fogen suger upp, vi väntar och fogar när allt är torrt i fogarna.

Jag gav löfte om att hjälpa en tidigare kund med ett nedslitet trägolv som var så ojämnt i färg. Kan man slipa golv om man är en kakelugnsmakare ?
Ja, den här mannen har inga begränsingar, maskinerna är riktigt bra och det gör arbetet bekvämt. Golvet skall sedan oljas efter tapetsering i rummet.

Min vän Cornelius kommer hit från Prästgårdens måleri Skinnskatteberg, det måste se proffsigt ut när han kommer, kakelugnen är omsatt av mig i nov-dec förra året och nyligen godkänd av sotaren, vi har kommit igång med dom första uppstartande eldningarna. Christoffer från Kjellins el kommer också hit och fixar nya element och eldosor. Jag märker att takjobben börjar bli lite väl jobbiga för en 56 åring.

Jag hade tillverkat en skorstenshuv åt folket i Gunnilbo, men som vanligt bestod hela kronan av lösa tegel, jag fick mura om en hel del, kunde ha plockat ner hur långt som helst, men bestämde mig för att mura om två lager och lägga en ny lutning av bruk, använda rostfri tråd och fästa dem längre ner och på så sätt säkra att huven sitter kvar i en storm. Jag blev kall om ryggen där uppe i blåsten, så nu 3-4 dagar senare ont i halsen och hosta.
Hösten är här med sina förkylningar och kyla. Jag var på kundbesök i Barva och fick se en hel del eftersatta skorstenar och hyresgäster som vill ha en fungerande eldstad för vintern. Sitter nu och räknar på sådant och har en hel del offerter att färdigställa, trots man är sjuk så får man jobba, tänk hur bra hur ni har det som är anställda på något företag, ni ringer bara in och sjukanmäler er, den möjligheten har inte jag.

Det tog en hel vecka att bli frisk från hostan i luftrören, jag fick pula med en kakelugn som en kund har beställt och köpt. Jag tog ur fyllningen och gick igenom alla kakel, jag har förberett det mesta så denna ugn åker upp i början på december.

Ja, då har vi Pontus som väntat i mer än ett år på sin kakelugn hemma på Gården i Laxne, en rätt så hög jugendkakelugn, såg i priskuranter att C Vestman hade en liknande modell och även Uppsala-Ekeby. Att ta ner en kakelugn är det skitigaste som kan ske, det gäller att begränsa spridning av damm och sot, och detta är ett bekymmer som många husägare har erfarit när de anlitat mindre nogranna hantverkare, om man inte gör sitt yttersta i denna sak så fundera på gör något annat är min predikan.

Först upp med ramverket av läkt, man bygger väggar som sedan skall kläs med plast och även taket, ramverket går att återanvända till ytterligare en uppsättning. Plast på golvet först och sedan masonitskivor som tejpas ihop.
Det tar 2-3 timmar att uppföra en sådan här bur.

Där har vi tältet, det blir fort varmt därinne kan jag lova. Där plasten möter golvet har vi förseglat med silvertejp, så du kan spilla ut en hink med vatten och inget rinner ut eller under skivorna. Genom åren så har man vunnit respekt hos många husägare, jag träffade en pensionerad kirurg som hade mig 2008 att sätta upp en ugn, fortfarande än idag så är han så full av lovord hur det där tältet fungerade och hur dammfritt arbete var. Om man skall bli bland dom främsta i yrket så bör man jobba på sin karaktär, för det är där förändringarna får sin kraft. Nu kan vi börja ta ner ugnen, och till det behövs många kartonger och emballage att lagra kaklen tills vi börjar sätta upp den igen.

Jag vattnade med hjälp av en svamp vatten på baksidan av kronan, så på en halvtimma släppte alla fem stora kakel. Vad vi upptäckte vad att någon lagt ett tidningspapper ovan här på kanalen som går in i murstocken, det visade sig att pappret brunnit och vi kan säga att det har nog inte varit långt ifrån att huset också försvunnit. Det förblir en gåta varför någon lagt dit brandfarligt material ovanpå kakelugnen?

Hoppsan, vi vattnade på ordentligt, hela kanalen ovan kakelugnen är borta och spjällbotten också, man kan se ryggen eller spetsen på de två bakre kanalerna där de går ihop under spjället. Tror ni ugnen var kramlad? Jo, och förbannelse över dessa krammelnissar, kramlorna behövs inte om man gör ett genomtänkt konstruktion i svickningen, de spräcker kaklen endast.

Vi tog ner över halva ugnen och la kaklen i vatten för att lösa upp lerbruket så fyllningen kunde tas bort, och de blev betydligt lättare att hantera. Den stora nischen hade spruckit pga en kramla, och den tar jag hem och limmar på min verkstad, gör nischen klar för att åter sättas tillbaka. Jag hade hjälp av två gubbar och de fick bära en hel del under denna dag. Vi vattnade på och i morgon så kommer resten ner.

Bakmuren tog vi ner extra och vi har kartonger så det räcker att lagra ugnen den tid som behövs innan jag börjar återuppsättningen. Rökkanalen skall glidgjutas om någon dag, sen så har ett växthus pluppat upp bredvid huset, önskan var att det skulle putsas både in - och utvändigt. Vi var i Gnesta på lunch idag, raggmunk och fläsk med rårörda lingon, det var så mumsigt. Att komma iväg på en lunch gör liksom dagen lite rikare, undrar vad det är i morn ?

Om du jobbar med mig så finns ingen lugn stund, jag ropar på vatten, bäraut brukrester, även tegel, det går i ett. Idag var Urban sjuk som var med igår, hoppas jag inte var orsaken. Idag så hjälpte Iqbett mig, han är ifrån Eritrea.
Jag fick honom att gapblabba när jag visade en video där jag lirar metal med en elgitarr. Jag har mina favoriter och ibland spelas dom på bandit rock på radion, problemet är att det är svårt att hitta kanalen när man är ute på vischan. Ja, kakelugnen var på väg ner, och mera skräp skulle ut.

Detta är en del av allt tegel som ugnen haft, hur mycket har jag burit ut? Inget, för jag blev erbjuden hjälp. En del av detta är i gott skick och rådet var att låt det regna på detta så är det lättare att göra rent teglen sedan.

Nu är vi nere i foten, och har plockat upp allt tegel. Pontus o Nisse o Jag satt i Gnesta på en resturang och farsan ringde, min mor gick hädan kl 12:46 17 oktober 2018. Jag stålsatte mig att inte bli alltför känslomässig.
Men på kvällen när vi fick se mor ensam död i sin säng på äldreboendet kunde inte tårarna hållas tillbaka, de hade gjort henne så fin och hon log där med ett litet leende. Hon blev 78 år år var dement sista 5 åren och fick över det ändtarms cancer som påskyndande hennes bortgång. Visst har vi förberett oss, men känslorna tar ändå över, en ny omtänksam kund sade till mig att du är väldigt utlämnande när du skriver om dig själv och din familj, ja va fan ska jag linda in allt så ingen fattar vad det handlar om? Skriver jag något, så är antingen bra eller så är det dåligt. Farsan hade det jobbigt med alla släktingar som ringde, och träffa alla gör bara saken mer sorgsen. Nu är det vila sa min kund Pontus, vi ses på måndag. Jag säger det, en hedersknyffel och jag är tacksam att ha träffat en sån person.

Vi fyllde Pontus lastare 3 ggr med lerbruk och svickrester från nedtagningen. Det kommer att gå åt en hel del lerbruk, minst 800-900 liter.
Sådant är redan fixat sedan i somras, sand och lermjöl blandas torrt i en betongblandare, sedan lagras i murarbaljor fram till uppsättningen.

Här är vi 2006 i början av september, mor och far har varit med mig på kantarell plockning, detta år så hittade vi en ravin där förhållandena var perfekta för just kantareller, alla ropade av förtjusning ner de kom ner i ravinen. År efter år så har vi kommit tillbaka med andra vänner och sett deras glädje när de sett mattor av kantareller. Mor fick inte sluta sitt liv med ett värdigt leverne, hon började uppvisa demens redan runt 2012-2013.
2017 upptäckte vi att hon hade fått ändtarmscancer, redan då långt gången.
Farsan och jag har haft det jobbigt sedan 2014 men speciellt 2015 då demensen riktigt bröt ut. Hon somnade in 17 oktober kl 12:46. Vi kommer ha en gravsättning av urnan den 9 november kl 15 på Skinnskattebergs kyrkogård. Sen blir det kaffe för anhöriga och släkt hemma hos oss i Riddarhyttan. Livet är för värdefullt att slösas bort, bör inte man lägga ner tid på att förbättra sig som medmänniska och sin personlighet? Den som gör det, kommer skörda glädje och även sprida den.

Som vanligt hade man gjort ett halvdant jobb med fundamentet, man hade grusat upp hålet i bjälklaget och det hade gett med sig och sjunkit vilket får konsekvenser för ugnen, sättningar uppstår och kakel spricker sönder som hyllan hade just gjort. Nu så grävde vi upp allt tills vi kom ner till gråstenen som hela murstocken står på. Nu kan vi gjuta en bottensats och göra en jämn plattform.

8 säckar finbetong i botten med armeringsmatta, ovanpå detta sen så murar vi ett lager betongstenar, skulle vi göra allt i betong så skulle en halv kubik gå åt, sen behöver jag klä in golvbjälkarna med en våtrumsduk för att inte vatten skall vandra vidare in i träet, bäst att undvika fuktskador.

Pontus berättade för mig att han och grabbarna gjutit 200 st betongsuggor, han bygger också ett växthus på 18 kvm. Det var dit hann behövde suggor, de murade 4 varv som en grund som glasstommen skall stå på. Den skall också putsas och penslas så en rustik yta bildas. Nu gjuter vi ett 10 cm tjockt lager på dessa gråsugger med armeringsjärn.

Klippte till armeringsnät och blanda betong och så var detta fundament klart för uppsättning av kakelugn.

Naturligtvis så skrev jag mitt bomärke och årtal i romerska nummer, samt datum. Vi skall glidgjuta rökkanalen när en lite varmare dag kommer. Det har varit lite knöligt att jobba med min tumme ur bruk. Ibland så har jag slagit mig på något och man ser stjärnor så ont gör det, nu kanske man undrar, vad har jag ställt till med?

Nu har det gått en hel vecka sedan de sydde, jag var helt ur fokus och skivade potatis på en mandolin, japp, plötsligt så hände det, en bit av tummen försvann och blödde som en gris. Om det gjorde ont? Det känns inte så trevligt med tummen i ett paket av papper och gasbinda som blir mer och mer fyllt av blod, nästa dag så ringde jag vårdcentralen och dom fattade att det var lite bråttom, kan du vara här på en kvart? Åkte in och läkaren ville sy ihop såret, snacka om det kändes när bedövningssprutan sattes in i såret. Som sagt lite knöligt att jobba, bli sjukskriven som företagare, glöm det.

Jag hann putsa grunden nästan till 75 %, invändigt putsar vi när taket är på. Jag använde ett cementbruk utvändigt, det klarar frost och är väldigt tätt. Om jag skulle ha putsat invändigt så stänger jag in vatten i blocken, utan jag vill använda ett mjukare bruk invändigt som släpper igenom vattenmolekyler, Så nu får insidan vänta på taket.

Jag brukar få frågan,varför lägger du ut bilder på din familj och annat runtomkring ? Varför inte bara sådant som arbetsrelaterat ? Jo, svaret är enkelt, det är naturligt att skriva och prata om allt som kretsar runt en själv. Begravningen gick fint och sedan var det fika hemma hos os för alla i släkten som kom. Hoppas man få ha kvar farsan ett bra tag till, nu är det vi två som bor i parhuset, man får ringa gubben under dagen för den sociala biten, han hänger med i vad som händer där jag jobbar.

Nu har det gått nästan en månad sedan jag skar bort en bit av tummen, fortfarande öm men det funkar att jobba med lerbuket. Idag tisdag satte jag fotkaklen, hade förberett ganska noga så jag visste att jag måste börja på höger sida och gå vänster, under kaklen har jag ett cementbruklager, ja kanske du undrar skall det inte vara lerbruk? Jag valde cementbruk för att kaklen skall vila direkt an mot betongfundamentet, med lerbruk som torkar ganska mycket kan luftfickor bildas, och det ville jag undvika, man kommer ändå få loss kaklen vid en framtida omsättning.

Som brukligt är så muras en stödvägg upp bakom själva kakelskalet på insidan efter kaklen fyllts med tegel och lerbruk. Jag ska fylla upp håligheterna med lite bruk och sedan fortsätta mura in tegel tills eldfasta tegel ska bilda eldstadens botten.

I detta läge skall vi lägga in en platta med text, vem som bodde här och vem som var uppsättaren. Säg om 50 eller 100 år så är det någon annan som sätter om ugnen, ja då får de hitta vår tidskapsel.

Det blir en rätt stor eldstad i ugnen, varför använder jag eldfast tegel? Duger det inte med vanligt murtegel? Vanligt murtegel utarmas ganska snabbt och spricker sönder så bitar till slut ramlar ut. Då är eldfast överlägset bättre i att tåla eld och håller längre, men är betydligt dyrare än murtegel. Jag anser att man kan inte tumma på kvalitén utan gör man någonting så använd det bästa som finns på marknaden.

Vänta, vad händer här? Jag har måttat och plockat om kaklen i första eldstadsskiftet mer än 3 ggr, alltså satt dem på plats och murat dit dem, sedan så stämmer jag av med kaklen ovan i 2:a skiftet, för att de inte skall ramla utåt så använder vi silvertejp, jag stämmer ytterligare av med kaklen i 3:e skiftet och får bekräftat att nu har jag rätt form på 1:a skiftet, tycker du detta är omständigt? Inte jag, utan jag blir 100% säker på att ugnen nu blir perfekt och inga tandningar.

När jag vet att 1:a skiftet sitter exakt rätt, så gör man innerjobbet, vi skall ha inre sotluckor i gjutjärn, ni ser att eldstadsväggarna blir 3 tum tjocka och det betyder mer tegelmassa och mer ackumulation av värme. Ugnen har en hylla och den måste man börja planera upplag för redan på denna nivå.

Nu är 2:a skiftet satt och innerarbetet väntar, kaklen följer varandra väldigt bra och detta betyder också att kunden märker detta, man håller arbetsplatsen ren och städar hela tiden och håller efter så man inte drar ut tegeldamm och annat ut på andra golv. Jag beräknar att det kommer gå åt 14 baljor lerbruk (14x60 liter=840 liter) , det väger minst ett ton, då förstår man att fundamentet behöver vara rätt utfört och säkert att klara vikten.

Nu fyller jag kaklen med tegel och lerbruk, när det är gjort så skapar man en mantel som är nog det viktigaste inuti ugnen och för att den skall kunna fungera med sin rörelse vid uppvärmning och den andra rörelsen när den svalnar. Kramlor finns inte i denna kakelugnsmakares liv, visst var ugnen kramlad tidigare och fick sina skador tack vare det, man räddar kakelugnen åt eftervärlden genom att mura okramlat, men det är få som bemästrar detta.

Nu när vintern snart är här så måste förberedelser göras som att tillverka nytt lerbruk, till det behöver man putssand och lermjöl, detta torrblandas i en tombola och lagras sedan i murarbaljor fram tills man behöver bruket i en kakelugnsuppsättning. Fryst sand är inte trevlig att arbeta med så sanden får vara i värmen nån vecka innan vi blandar den med lermjöl.

Nischen i ugnen på Laxne hade en rejäl krammelskada, alla som påstår att kramlor skadar inte kaklen i en kakelugn, titta och ta in och få ärthjärnan att fatta. Det händer då och då att nån krammelnisse skriver och klagar, "Varför är du så emot kramlor"? Hade nischen varit okramlad så hade detta inte hänt, jag limmar ihop allt med en superepoxi och maskerar sedan sprickan med en nedbruten färg i kaklets nyans, ska visa en bild på färdig lagning senare.
 
Vad är nu detta? Detta är vändstenen i sidokanalerna, den skall rundas på undersidan för att röken skall ha en lättare väg att komma förbi. Har jag någonsin glömt detta? Nej, det har aldrig ännu hänt.

Här kollar vi hur kaklen möter den nedre klara delen, mitt signum är att det skall aldrig finnas tandningar och alla fogar skall vara så exakta att spetsen på rakbladet inte kommer in i fogen. Var sätter du ribban? Lerfogar med träkilar? Jag gav mig fan på att redan vid unga år göra det yttersta med finishen och få så fina skift och fogar som möjligt, Mäster Leif kom förbi ibland och han kunde inte undgå kvalitén, "Grabben, jag måste medge att du sätter ugnarna bättre än vad jag gör!". Att höra sådant från ens egen Mäster stärkte självförtroendet med superlativ. (Detta hände år 1985).

Vad kan detta då föreställa? Jo, detta är bakmuren på kakelugnen till vänster och murstocken till höger, jag slätdrar alltid med en speciell slev så jag får detta resultat, titta bakom din kakelugn om du har en så kommer du få se hur noga din uppsättare en gång i tiden var. Men måste man dra bruk på baksidan av bakmuren? Jag gör det för att gardera mig emot håligheter i teglet, bättre förekomma än få bekymmer.

Skiftet är satt och innerarbetet med manteln är klart, nu väntar upplaget för hyllan och kanalernas väggar. En viktig princip, det inre skelletet av kanaler skall aldrig muras i förband med kakelskalet, risken är så stor för kiltryck innifrån, att kakel kan knuffas ur läge och då kommer någon att definitivt klaga.

Hur många undersöker fyllningen i hyllkakel? Jag såg spår av sprickor och det är en klar varningssignal att något inte är rätt. Jag beslöt att ta ur fyllningen ur hyllan och fick det bekräftat att fyllningen var dåligt gjord, stor luftficka fanns i ändan av fyllningen vilket gör att hyllan är ihålig och klarar inte vikten av det som står ovanpå. Jag fick vakuumsuga in superlim i sprickorna för att säkra kaklet så det inte spricker helt isär. Dåligt utförd svickning får konsekvenser. Nu börjar måttandet av nischen.

Det blev en hel ggr alla kakel åkte upp och sen ner, när jag är nöjd med läget så sattes först högra sidan och fick torka över en natt. Sen slipades nischen så den fick lod på sidan och framåt. Varför tejp på de små kaklen?
Jag behövde någon som höll i kaklet nertill när jag provade kaklet som står på ovan, tejpen hjälpte mig så jag kunde rita exakt hur den skall stå och följa kaklet ovanpå. Men är du inte rädd att nischen kan röra sig ?

Naturligtvis så tar man försiktighetsåtgärder, nischen är fixerad och kan inte röra sig varken bakåt eller framåt, nedre delen murades fast i flankerna och låses på så sätt fast i nedre kant. Nästa dag blir innerjobbet med manteln och alla kanaler, sedan sätta nästa skift med bakmur. Det är trångt och knöligt att jobba vid sidan av nischen, men varför klaga, hur ofta får man en sådan här ugn att sätta upp, jag kan lugnt säga att all min erfarenhet kommer här väl användning och nytta, jag har riktigt roligt med denna ugn.

Innerarbetet tar också sin tid, alla detaljer skall omsorgsfullt muras dit och sedan vidare med nästa skift, när skiftet är fyllt i alla kakel så börjar skapandet av manteln vars uppgift är att hålla i kaklen och följa med i värmerörelsen samt när ugnen svalnar. Jag tror att det är dags för fika!

Jag sitter bra på ena bocken och har en bra hylla att använda för kaffekoppen och min smörgåslåda. Efter fikat så fortsätter innerarbetet.

Nischen är verkligen mitt i vägen, man får jobba sidvis om den, det bara att ta det lugnt och metodiskt, inga häftiga rörelser och man kan dunka till nischen, det är nog ingen fara just nu när 2/3 av den är inmurad.

Jag håller på att hugga till alla tegel för vändningen under spjällbotten, man bör se att en erfaren sättare har varit här. Jag studerar alltid mycket noga hur en uppsättning har gjorts när en ugn skall plockas ner för omsättning, man kan alltid lära sig något hur man gjorde förr.

Vänster friskakel hade en felaktig vinkel och det fanns bara ett sätt att möta det kaklet med kaklet till vänster från mitten ovan nischen, genom att vinkla ut det i överkant ut i rummet så fick man samma form som friskaklet har, linjen i övre delen är något vinklad till vänster, och det är enda sättet att möta det övre och undvika en tandning. Den här ugnen hade inte varit så lätt för en mindre erfaren kakelugnsmakare, jag kan verkligen tacka den långa och breda yrkeskunskap man samlat på sig genom åren.

Jag gjorde klart allt under spjällbotten, det fick torka till under helgen, jag har som en princip att alltid låta skiftet under spjällbotten torka minst ett dygn och sedan arbeta bort torksprickor, kan det verkligen läcka ut rök på en nysatt ugn? Om man tar lätt på detta så kommar man att bita i det sura äpplet och inse att, Oops det sipprar ut rök mellan kaklen när sotaren provtrycker. Här hugger jag till teglen för locket på spjällbotten.

Locket är lagt, spjället ligger på plats och jag använder brandisolering runt stosröret, tegelklumpen som omger anslutningen kan röra sig uppåt i en rörelse utan större friktion mot väggen. Under lerbrukslagret ligger tegelpanne bitar som skapar ett omlott lager så inga genomgående tegelfogar finns.

Nu har friskaklen satts på plats där sotluckan sitter, en kanal har skapats runt stosen och över spjällöppningen, sedan går kanalen fram till sotluckan som sitter i mitten på framsidan, här läggs också pannbitar så man täcker tegelfogen som vätter uppåt, säg att man bara drar på lerbruk på klumpen, då är det inte ovanligt att man får läckage just i de tegelfogar som finns på ovansidan, det är så dumt att chansa, utför jobbet ordenligt och genomtänkt.

Vi klär klumpen med lerbruk och penslar, nästa dag så tar vi o gnuggar bort torksprickor, sedan så fyller vi upp med tegel och svickbitar så vi får en grund för kupolen som skall vara där uppe, själva kronkupolen.

Vi är uppe i 14 baljor lerbruk, 840 liter lerbruk (15 liter väger 30 kg) alltså 1680 kg . 120 stycken stortegel (720 kg), eldfast och tvåtumstegel 400 kg, sedan själva kakelskalet 400 kg , sen allt vatten nästan 200 liter(200 kg). Vår ugn väger nu 3500 kg med betongstenen i foten. Jag glömde svickmaterialet det blir 150 kg till. Vad behövs för denna tyngd? Ett korrekt utfört fundament som klarar vikten. Är det dags för kronan?

Ugnen har fått sin kupol och den är tvättad och uppsnyggad. Plasttältet är borta, golvskyddet borta. Golvet dammsuget och svabbat. Är husägarna nöjda? Båda instämde och har sett i detalj hur uppsättningen gott till, herrn i huset har varit med mig i alla detaljer över axeln. En öppen spis är beställd till sommaren. Två bakugnar väntar nästa år, med tillhörande murstock och mycket mera. Nu väntar en rund ugn på att uppsättas före julafton i Vrena, sen blir det långledigt, kan bli pimpelfiske uppe i Grycksbo.