Det
råder lika många olika svar som det finns hantverkare, en del säger 2
månader andra 6 månader och någon ett år för en kakelugn skall bli torr
för eldning. Hur skall vi få ordning på detta? Finns det någon
undersökning som kan hjälpa oss? Det har visat sig att vid gynnsamma
förhållanden som 20 grader varmt inomhus och luften har fått dra igenom
kakelugnen hela tiden så har tiden varit mellan 2-3 månader för ugnen
att bli torr. En kakelugn som sättes upp i sept och står i något
kallare utrymme har efter 4 månader fortfarande en för hög fukthalt, så
den kan ta minst 2-3 månader till att torka. Här spelar årstiden en
stor roll, en kakelugn som sattes upp i ett torp utan el och värme
kommer att ta över 1 år att bli så pass torr så det går att elda i den.
Nu förstår ni att klimat, årstid, inre förhållanden spelar en stor
roll. Den metod vi tillämpar är att mäta fukthalten vid olika
tillfällen, men om kakelugnen är mer 30-40 mil ifrån er då, hur gör ni
då? Vi lånar en fuktmätare till kunden som efter torktiden sänder den
tillbaka. Låt oss titta på en modell av en rörspis och se var den är
som fuktigast och var man skall mäta fukthalten.
Vad händer om man eldar en kakelugn som fortfarande har för hög fukthalt?
Jo, den kommer att börja röra sig som vanligt och kaklen går isär något och allt ser ut som vanligt.Men
det är vid avsvalningen som problemet dyker upp, för att dra tillbaka
kaklet till sin ursprungsplats så krävs det av lerbruket en så stark
vidhäftning att den orkar dra kaklet hela vägen. Om nu det finns för
många vattenmolekyler kvar så har lerbruket inte utvecklat sin
elasticitet, sin starka förmåga att hålla ihop lerkorn och sandkorn.
Det uppstår ett brott, ett kohesionsbrott, lerbruket spricker och
lämnar kaklet kvar en bit från sin urläge. På en kakelugn så kan man se
att vissa större fogar plötsligt finns nu när kakelugnen är sval. Vems
fel är då detta? Det beror helt på vad som skrivits i offert och
garantihandlingar eller vad som sagts emellan kund och uppsättare. Vi
förstår att det är mycket viktigt att tydliggöra allvaret med att ugnen
måste vara helt torr innan den tas i bruk. Vi tillämpar mätningsmetod
för att kolla fukthalten och ingen eldning får ske förrän uppsättaren
ger sitt lov. Detta är för kundens bästa och för att allt ska fungera
till allas trevnad. Men nu är högtiden snart här och det skulle vara så
trevligt att elda, högtiden kommer fler gånger så ugnen får torka ifred
till den är torr.
Kan man påskynda torkningen kanske någon frågar?
Man
kan nog säga att många varit uppfinningsrika i fråga om hur de försökt
att påskynda torkningen, stoppat in en gammal kaffebryggare som glöder
i eldstaden, eldad mindre tjärstickor av tall, fläktar o dyl. En sak
ska vara klar att lerbruket tar sin tid och ska helst göra detta i fred
från alla möjliga konstigheter. Det kan godkännas att man har ett par
värmeljus på ett fat i eldstaden för att få lite rotation på luften
igenom kakelugnen, detta kan ske lite då och då. Börjar man påskynda
torkningen så uppstår ett annat fenomen, ytan torkar och blir hård men
gör det svårare för vattenmolekylerna att gå igenom det torkade
ytlagret. Det tar alltså längre tid om man påskyndar torkningen, så låt
kakelugnen torka ifred. Det är viktigt att de som skall få en kakelugn
omsatt också är införstådda i hur lång torktiden är så de inte blir
chockade att de måste vänta så länge, var tydlig och saklig , informera
för ert och kundens bästa.
Torksprickor, vän eller fiende?
Det
gäller att vara vän med lerbruket, dvs att man låter lerbruket styra
arbetet inte ni styra lerbruket. Det
finns uppsättare som skryter att de klarar av en kakelugn på 3 dagar,
det är ganska snabbt med tanke på vad som skall utföras inuti en
kakelugn. Men vi kan försäkra er som läser att dessa jeppar är ute på
hal is. Vi hoppas dom läser detta för kanske av en händelse så kan dom
vakna börja göra saker och ting på ett korrekt och sakkunnigt sätt. Den
största nackdelen som påverkar en uppsättare är stressen att bli färdig
för många vill ha ut hantverkaren så fort som möjligt. Man har alltså
en tidspress på sig att skynda på med arbetet. Det gäller att ta den
tid vi behöver och ändå göra kunden nöjd. Men ni som sysslar med
kakelugnar, har ni inte förvånats av att vid provtryckningen så läcker
kakelugn ut rök, inte så mycket att sotaren störs men tillräckligt att
ni förundras hur kunde det bli så? Jag var ju så nogrann och såg
verkligen till att allt var tätt. Det som hände var att ni mästrade
lerbruket, sedan gjorde det som det ville ändå. När ni satte 3 skift på
en dag så tyckte ni att ni var så duktig och effektiv, sant i era egna
ögon men lerbruket hade annat att säga och göra. Jag har frågats av
flera som börjat sin karriär varför detta kan hända och blivit
missmodiga och inte så självsäkra som de var från början, nu så har de
en inre oro för hur det skall gå i fortsättningen. Logiken säger ett
och annat, att går man fram för fort med uppsättningen så kommer man
aldrig åt torksprickorna inuti ugnen som skall dras och bearbetas dagen
efter, önskemålet vore att ugnen fick stå 1-2 dagar för varje 2
skiftsuppsättning och sedan behandla torksprickorna, erfarna
kakelugnsmakare vet exakt om vad jag skriver, kan man göra detta så
vinner man mycket på i kvalité. Kan man låta skiftet under spjällbotten
stå i över 1dygn innan man sätter igen det så kan det bli skillnaden
mellan tät eller otät ugn. Det finns ingen återvändå sedan
spjällbotten är lagd och då börjar lerbruket krympa och torka,
torksprickorna kan gå igenom hela svickningen utan problem, och då
under provtryckningen hittar röken vägen ut. Låt oss få visa dig hur en torkspricka kan se ut efter en natt då ugnen har torkat.
Detta
är alltså efter en natt, tänk er hur det ser ut efter 3-4 månader. Hur
många sprickor finns det då och bör man vara förvånad att en kakelugn
kan läcka fast man kladdat bruk överallt?
En uppsättare klagade på
sotarna att de använde tryck under provtryckningen för det verkade som
alla ugnar läckte. Sotarna känner till fenomenet med torksprickor och
slår inte ner om det kommer lite rök ur någon microspricka, bara om det
klart står ut en stråle av rök, då är det mycket mer än en
microspricka.
Vad är det dom säger, att dom unga
är snabba men dom äldre tar tid på sig. Dom äldre har lärt sig att låt
det ta den tid det behöver, för då behöver man inte göra en bakläxa. En
kakelugnsmakare i ett län i mellanSverige fick just en bakläxa, ugnen
läckte som ett såll, inte hade han lust att plocka ner den utan valde
en annan metod, han kastade in lerbruk mellan kakelugnen och
murstocksväggen. Visst fyllde han utrymmet och trollade bort läckan,
men var det sakkunnigt? Nu finns det ingen luftspalt mellan murstock
och kakelugn som kan ge värme, när ugnen rör sig så faller lerbruk ner
och trycker på vilket kommer snart att synas på det yttre kakelskalet.
Vi hoppas ni läser detta för den enda lösningen var att plocka ner
ugnen och göra om arbetet, och inte vara för snabb som var orsaken till
läckan. Hur är det nu, hur behandlar du lerbruket? Är du vän eller fiende?