Ett
förslag på hur
man kan göra en bakugn!
Det
finns inga bestämda regler hur en bakugn skall muras. Vill man ha
rökkanaler
ovan eller under ugnen så är det upp till beställaren och muraren att
komma
överens. Vi skall visa något förslag hur man kan gå till väga och ta
upp en del
tankar som kan vara bra att tänka på. Vi tar och tittar på en skiss hur
man kan
göra.
Tänk
nu att detta är ett förslag på hur man kan mura en bakugn med de
väsentliga
funktionerna.
Detta
kan vara en bra lathund:
1.
Vilket
utrymme har
vi tillförfogande, och har vi en bakugnslucka? Den ger en vink om hur
hög ugnen
kan vara invändigt. När man bestämt sig någorlunda så går vi vidare.
2.
Kom
ihåg att
rökkanalen som leder ut rökgaserna bör vara något större än de tre som
går
ovanpå ugnens tak, annars kan problem att elda uppstå. Det är bra att
ha ett
spjäll som håller värmen kvar i ugnen och ett moderspjäll om en
spiskåpa finns
så röken kan ledas enbart ut i skorsten och inte får möjlighet att
rulla i
kåpan.
3. När
ni murar
botten på ugnen så låt en liten lutning uppstå fallande mot luckan.
Använd
helst eldfast tegel som både håller längre och har en tätare densitet
som
ackumulerar värmen bättre, om golv väggar och tak är i samma material
då har ni
en fin ugn men något dyrare i material.
4. Sotluckor,
en på
baksidan som ger bra möjlighet att få bort sot när man sotat kanaler
ovan tak,
tre varsina till kanaler ovan tak för sotning, lite överkurs om man
vill sätta
en bredvid bakluckan för att kunna stoppa in lite pinnar så ni kan se
vad som
händer i ugnen.
5. Tilluft,
idag är
det väsentligt med en bra förbränning, annars måste bakluckan vara
öppen vid
eldning, om man inte har en eldningslucka bredvid bakluckan, när ni
planerar
för detta så använd spirorör med ett vridspjäll så ni kan reglera
draget. Ni kommer
att låta luften komma ut framtill vid bakluckan, vi brukar göra en
ficka där
luften kommer och har ett askfat i botten som samlar upp aska så den
inte
kommer in i spiroröret och växer på hög. Kom ihåg att tilluften tas ur
torpargrund eller med rör genom grund så friskluften kommer utifrån. En bra förbränning är
garanterad.
6. Spjäll,
ett
skjutspjäll för kanalen som leder ut rökgaserna ur ugnen, storlek
125x250 mm,
sedan ett storspjäll om man har en spiskåpa, be någon plåtslagare om
hjälp att
tillverka ett, en ram av plattjärn , sedan en lucka av järnplåt gärna
4-5 mm
tjocklek med två rundjärn stickande ut på en sidan. Sedan görs en bygel
där
stången sitter och kan röra sig fritt, stången har en ring i ändan som
gör att
ni kan ha två grövre rundjärn inmurade för öppet och stängt läge. Vi
tror ni
förstår principen. Storspjället hindrar röken att börja rulla ner i
kåpan utan
håller emot så att röken går rakt ut i skorstenen.
7. Dagens
bestämmelser kan göra det svårt att ha denna modell som vi visat genom
skissen
därför att en eldstad ska ha sin egen rökkanal och inte dela den med
något
annat, bäst är att höra sig för med den lokala sotaren vilka krav som
skall
tillgodoses och vad de kan acceptera, om man nu rustar ett kulturhus.
8. Valvet,
det finns
alla sätt att gå till väga, en del bygger med trä och andra med
gipsskivor och
masonit. Enklast är att använda cellplast, skär ut valvet som det skall
bli och
ställ cellplasten helt tätt eller med något mellanrum, sedan kan man
börja mura
valvet från väggarna, när sedan valvet är gjort låt det brinna
ordentligt,
sedan kan ni mura ett skyddslager av tegel för att göra en flat yta
samtidigt
som man gör kanalerna på taket av ugnen, eller så murar ni direkt på
ugnstaket
och gör kanalerna, glöm inte att slamma kanalerna så ni får en slät
yta, det är
bra för sotningen och draget.
9. Om
ni vill så går
det att isolera ugnstaket med ett lager sand som förr var brukligt, men
det är
inte nödvändigt, när allt är nymurat så ser det fint och vackert ut,
bli inte
nu ledsna om ni med tiden ser en spricka i putsen eller i någon
tegelskarv,
värme ger alltid rörelse oavsett vad det är för material, många har
blivit
bekymrade när de sett sin nya bakugn och mur fått en spricka, det är
helt
naturligt och medför ofta inget att oroa sig för, vill man laga det så
får man
göra det, men med tiden så dyker andra skavanker upp, det hör till så
låt det
vara tills det börjar bli ett problem.
10. När nu valvet brunnit och man murat på en bit uppåt och satt in spjället och kanalen växer uppåt så går det bra att rensa ut cellplasten, tag en kniv och skär och bryt ut allt i bitar, sedan är ugnen rensad och klar, ugnstaket ser bra ut, rensa bort bruk som kan ha runnit ner och kan lossna vid eldning. Sotaren vill helst komma och provtrycka murverket innan man putsar allt, kom överens och få det gjort, och skulle det finnas något pyshål så går det att slamma det aktuella problemet, de flesta sotare vet att någon torkspricka kan ha uppstått så de förstår och är ofta nöjda om man slammar sprickan. Ni skall få se olika ugnstak, ett är murat av tegel och det andra är ett gjutet valv som man gjort före murningen.
11. Hur
använder man bakugnen? Nu skulle mormors råd vara bra att ha, har ni
någon i
släkten som kommer ihåg hur man bakade förr? I annat fall så får man
prova sig
fram och lära sig genom sina misstag. En sak är klar att man skall inte
elda
samtidigt som man bakar, om man inte bakar kolbitar. Förr så eldade man
upp
ugnen före baket och det tog säkert 3-5 timmar om inte mer, sedan
rakade man
bort kolen och gjorde rent golvet, sedan in med brödet för gräddning.
Är inte
detta tjusningen att lära sig just genom att få erfarenhet, säkert
kommer ni
prova på att göra pizza och har sett pizzabagare ha glödande kol vid
sidan inne
i ugnen, de kan inte värma ugnen på morgonen och hoppas att värmen
håller i
sig, utan måste ha ständig värme för att klara av sina beställningar.
Kom nu
ihåg om ni bakar pizza i en bakugn att låta veden ordenligt ta eld och
bli
glöd, flytta sedan glöden till ena sidan och prova grädda pizzan på
motsatt
sida, men ni måste vända pizzan så den får jämn värme. Hoppas något av
detta
kan hjälpa er i fall ni önskar göra en bakugn, hör gärna av er i fall
ni
behöver hjälp.