När man får börja om från början!
Vi träffades aug 2018 och hade haft diskussion fram och tillbaka om vad som kunde göras åt befintlig murstock och andra alternativ.

Vi kom fram till att det bästa och mest prisvärda var att ta ner murstocken och mura upp en ny med bakugn och alla eldstäder runt omkring, en budget gjordes och allt verkade rimligt för husägaren.
Husägaren fick ta ned murstocken med hjälp av släkt och då behövde inte jag vara där.

Jag etablerade mig där 30 april 2019 och det skulle komma och bli en hel del resor och material innan projektet var klart. Tanken var att jobba 4-5 dagar och åka hem och vila.

Murstocken var borta och vi jämnade till grunden med lite krossad singel, vi byggde en gjutform och så kunde gjutningen av fundamentet börja.

Ytan som hela murverket omfattar blev 2x2 m.

Vi gjorde det enkelt, vi blande färdig betong på säck precis bredvid och kortast möjliga väg att bära och hälla betongen i formen, det gick åt c:a 50-60 säckar.

Dagen efter gjutningen så började jag mura direkt och vi hade en skiss men merparten av murverket fanns i mitt bakhuvud.

Som ni märker så används lecablock för att fylla upp större tomrum, skulle man använda tegel så blev kostnaden både högre materialmässigt och tidsmässigt. På höger sida skall plats för vedspis och elspis skapas. En nisch på baksidan för en mindre kamin.

En viktig sak är att jag inte ville ställa skorstensdelen ovanpå bakugnen utan vid sidan, hur fixar man sådant? Genom att begrunda och mäta, och mäta och så få en överblick som man håller sig till.

På baksidan så gjöt vi ett valv på nischen.

Bakugnsbotten behöver ha minst 2 lager tegel (15-17 cm) under de eldfasta teglen i ärilen. Ni kan se en tilluftskanal med lucka redan nu gjord. Man skall kunna elda med stängd lucka och tilluften skall fungera tillräckligt.

Nu börjar bakugnen ta form, den muras med lerbruk.

Här har redan valvet ta form och låsstenen är på väg in i sin plats.

Gubben själv, valvformen består av 3 cellplastskivor lika stora med valvformen, man behöver ha ett starkt golv och här är det brädor 70x23 mm och en plast ligger över dem, annars suger brädorna fast sig i lerbruket och man får verkligen slita för att få bort dem, med plasten så hur enkelt som helst lossnar de.

Jo, ni fick inte se anfanget som möter tegelvalvet, men man kan skönja lutningen och förstå hur den såg ut, en annan ugn som gjordes samma år men från juli månad.

Här kan ni se anfanget och att en liten klack på någon centimeter finns så första teglet har ett stöd att stå mot.

Ovanpå valvet när det har gjorts plant så murar man två kanaler som möter varandra i framkant vid bakugnsöppningen, det är 2 hål i bakre del av ugnen i valvet som sväljer all rök och så leds röken via 2 kanaler på valvets tak, här har jag börjat göra dem.

Två sotluckor för att komma åt kanalerna ovanpå valvet, det växer uppåt och snart börjar vi närma oss taket.

Baksidan av murverket, nu börjar man få lite begrepp om hur stort allt är.

Här är spjället som reglerar bakugnen, jag har inte ännu börjat mura skorstensdelen men snart.

Den del som är längst till vänster är skorstensdelen, där går redan 2 kanaler, en från vedspis och en annan från lilla kaminen på baksidan.

Det skall ju bli också en murad kåpa över vedspis och elspis, i den skall ventilation ta hand om matos och ev. rök från bakugn när man öppnar luckan.

Det är en hel del att komma ihåg, var skall spjällen sitta och att de blir funktionella och lätta att använda.

Nu har jag putsat lite fast med kc-bruk, bakugnsdelen skall ha lerbruk eftersom den är murad med lerbruk, samma egenskaper. Nu fortsätter vi på vinden.

Här kommer skorstensdelen upp i förgrunden, och bakugnens kanal leds med en rostfri plåt stos mot skorstensdelen.

Nu börjar vi se en skorsten komma upp,  4 kanaler, 3 eldstäder och en ventilation.

Nu är skorsten så högt uppe att kronan skall muras.

Jag gör ju också alla plåtjobb själv så på hatten så klarar den regnet.

I köket så har jag gjort vad som var kvar och lerbruksputs på bakugnen, nu väntar vi på gjutjärnsplåtar som skall ligga runt vedspisen och att husfolket fortsätter med bjälklaget och får ett golv i köket.

Baksidan också färdig och skall torka, vi hade besök av sotaren som provtryckte en pipa från vedspisen, han sa att rökkanaler är aldrig helt täta men denna gav inget värde(0) vilket betydde helt tätt, han sa att jag måste skriva 0,1 annars tror ingen mig, men husfolket var nöjda för det gav besked om vilken kvalité utförandet låg på.